Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Pukipiim löögi all

04. jaanuar 2001, 08:45

Uuest aastast rakendunud normide järgi ei tohi bakterite ja somaatiliste rakkude arv 1 milliliitris piimas olla üle 500 000 (varem vastavalt 4 000 000 ja 750 000), kirjutab Maaleht.

Kavastu meierei omaniku Tiit Veeberi sõnul suruvad karmid nõuded põlvili mõnelehmapidajad, kes pole suutnud oma tootmist ajakohastada.

Siiani ostsid nende piima kokku väikemeiereid, kes erinevalt suurtest kombinaatidest kogusid ka pukipiima.

?Oleme niiviisi aidanud hoida elu ka hajutatud paikades,? rääkis Veeber, kellele kuuluva meierei 400 kunde seas on valdav osa kahe kuni viie lehma pidajad. Tema hinnangul on oluline seegi, et iga lehmapidaja hoiab korras vähemalt mõniteist hektarit maad.

Tartumaa veterinaarkeskuse järelevalveinspektori Eve Tammekivi sõnul ei tähenda rangemad nõuded ilmtingimata pukipiima väljasuretamist, sest ka väikses laudas saab piima toota korralikult ja puhtalt. Oluline on seejuures õige jahutamine.

Probleeme võib tekkida siis, kui piimanõu jääb pukile liiga kauaks päikese kätte seisma, sest transporditava piima temperatuur ei tohi olla üle 10 kraadi.

Põllumajandusministeeriumi töötleva tööstuse büroo juhataja Tiina Saroni sõnul on II sordi piima osa pidevalt vähenenud, sest ettevõtted on tugeva konkurentsi tõttu tegelenud tooraine kvaliteediga.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing