PM: Väikeköögid ootavad leebemaid reegleid

01. juuni 2004, 08:12

Väikesed söögikohad vajaksid leebemaid hügieenireegleid, sest vastasel juhul ähvardab EHRLi hinnangul maapiirkondi turismi väljasuremine.

Praegu kehtivad ühesugused hügieeninõuded nii mitmesajakohalisele suurrestoranile kui ka kümnekohalise turismitalu köögile. Hotellide ja Restorani Liidu (EHRL) tegevjuhi Donald Visnapuu sõnul on aga selge, et väikeses toitlustuskohas ei ole nii karmidel eeskirjadel mõtet, sest neid pole vaja ning nende elluviimine nõuab liigseid kulutusi, kirjutab Postimees.

«Sama probleemi ees seisab tegelikult kogu Euroopa, kus nii suured kui väikesed on samuti kui ühe vitsaga löödud,» rääkis Visnapuu. Tema sõnul on Euroopas 95 protsenti toitlustuskohtadest vähem kui kaheksa töötajaga ning tõenäoliselt on selliste ettevõtete osakaal sarnane ka Eestis. Täpset statistikat selle kohta Eestis siiski ei ole.

Seetõttu käib sellesuunaline aktiivne lobitöö ka Euroopas, kus väiksemate söögikohtade eest seisab erinevate riikide vastavaid alaliite koondav katusorganisatsioon.

«Küsimus on turismi eluvõimelisuses väljaspool suurlinna, mis Eesti jaoks on iseäranis oluline,» rääks Visnapuu. «Kui arvestada soomlaste suurt osakaalu meie külaliste seas ning korduvkülastuste suurt hulka, on inimeste Tallinnast välja meelitamine meile eluliselt tähtis.»

Sellega, et hügieeninõuded on väikestele toitlustajatele liiga ranged, on nõus ka Läänemaa Tooraku turismitalu perenaine Merike Kalvin. «Meil on küll uus korralik köök olemas, kuid viis kraanikaussi selles on ilmne liialdus,» lausus ta. Samuti ei pea ta õigeks, et ka väikestele on kehtestatud ranged enesekontrolli nõuded, mille järgimisel ei ole suurt mõtet, kuid aega kulub selle tarvis palju.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing