PM: Värske köögivilja hooaeg algab Eestis paari nädala pärast

11. juuni 2004, 07:45

Soodsama hinnaga värskete kodumaine köögi- ja juurvili peaks poe- ja turulettidele jõudma pärast jaanipäeva.

Praegu võib poodidest leida juba värsket lill- ja peakapsast, maitserohelist ning salatit. Varajane kartul, kaalikas ja porgand on aga alles valmimas. Kuna värsket kodumaist kraami turul veel palju ei liigu, on ka hinnad kõrged, kuid lähinädalatel peaks need alanema. Praegu ületavad hinnad märkimisväärselt kümne krooni piiri, kirjutas Postimees.

Kadarbiku talu juhi Ants Paki sõnul võib inimestele küll tunduda, et kevad on olnud jahedavõitu, kuid tema hinnangul on tegemist täiesti normaalse ja tavalise kevadega. Nii tulevad ka esimesed saagid tavapärasel ajal, juuni lõpupoole. «Kevadet võib isegi heaks pidada, sest piisavalt on olnud ka vihma,» lausus Pak. «Eestis on soojad ikkagi juuli ja august.»

Laheotsa talu juhi Johannes Valgu sõnul on taimede tärkamine siiski suhteliselt hilja peale jäänud, mistõttu jääb ka saak paari nädala võrra hilisemaks. Oma ettevõttest lubab ta esimesed värsked aiasaadused tarbijateni tuua juuli esimeses pooles.

Eesti kolmanda suurema köögiviljakasvataja AS Sagro müügijuhi Aivar Suppi sõnul pakuvad nemad tarbijatele praegu värsket maitserohelist ja salatit, värske kaalikaga läheb veel aega nädalapäevad, porgand ja kapsad on tulemas mõne nädala pärast. «Need, kes katteloori kasutavad, saavad oma saaki varem koristada,» lausus ta.

Tänavuse kevade põhjal ennustavad köögiviljakasvatajad aga head saaki, sest ilmad on olnud soodsad ja piisavalt vihmased. Johannes Valgu sõnul tuleb siiski ära oodata, milliseks kujunevad suvi ja sügis. «Eks ole olnud neidki aastaid, kui kõik läheb ilusasti kuni sügiseni, kuid siis ei lase ilm saaki põllult ära koristada,» lausus ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing