PM: Kümne aastaga on eestlase isu liha ja puuvilja järele kasvanud

15. mai 2006, 07:51

Elatustaseme tõus on eestlase toidukorvi sisu muutnud – pea kahekordistunud on puuvilja- ja juustuisu, kasvanud on aga ka valmistoidu- ja lihalembus.

Leib, sai, värske kala ja viinerid leiavad tee eestlase ostukorvi palju harvemini kui viis või kümme aastat tagasi. Kuid võrreldes Läti, Leedu ja Põhjamaade elanikega sööb eestlane endiselt liiga vähe marju ja puuvilju. Nii jääb pidevalt suurenev puuviljakogus ikka poole väiksemaks, kui soovitavad toitumisspetsialistid, kirjutab Postimees.

Soovitavast kogusest enam tarbib eestlane aga liha ja maiustusi, sealhulgas kondiitritooteid ja limonaadi. Tähelepanuväärne on ka kümne aastaga kahekordseks kasvanud õlleisu.

Statistikaameti juhtivstatistik Mari Kreitzberg tunnistas, et aastatega on muutunud nii eestlaste toitumiseelistused kui ka see, millele ja kui palju kulutatakse. Tema sõnul ei tehta kodus enam nii palju süüa, vaid ostetakse valmistoitu ja pooltooteid.

Kõigist väljaminekutest kulus eestlasel kümne aasta eest toidule 40 protsenti, kuue aasta eest aga juba vaid kolmandik. Praeguseks on see veel kahanenud ja hõlmab pisut üle veerandi.

Ümber on jagunenud ka summa, mille eest ostetakse toitu. Märgatavalt rohkem raha kulub heale-paremale, mida varem osta ei jõutud. Nii kulutas Eesti elanik mullu lihale kolmandiku rohkem raha kui aasta varem, samuti kasvas juustule, kohupiimatoodetele, puuviljale ja alkoholivabadele jookidele kulutatud rahahulk.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing