Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    "Bakuu-projekt polnud Gildi projekt"

     Bakuu-afääri kohtuistungil andis ütlusi leedulasest endine Gild Bankersi partner Šarunas Skyrius, kes mh nimetas projekti ristimist "Gildi projektiks" ajakirjanduse levitatud valeks.

    Bakuu-projekti võlakirjaemissiooni korraldaja oli 2007. aastal AS Gild Financial Advisory Services (GFAS) ja Gildi poolt tegeles võlakirjade müümisega just Skyrius, kes töötas GFAS Leedu tütarfirma juhina. Samas toonitas Skyrius täna kohtus, et tema roll projekti juures lõppes pärast võlakirjaemissiooni, edasi temal ega Gildil väidetavalt enam Bakuu-projektiga pistmist polnud. Ta nimetas ajakirjanduse levitatud valearusaamaks, et Bakuu-projekt, mille üle nüüd kohtus vaieldakse, on Gildi projekt. "Tegemist on Seaside Residence Baku (SRB) projektiga," ütles ta. SRB eesotsas oli Erki Piirsalu.
    Praegu on Skyrius ASi GFAS likvideerija. Kohtus andis ta ütlusi esmalt eraisikuna ja seejärel juriidilise isikuna ehk GFAS nimel. Skyrius jäi hätta, kui ta pidi ütlema, kes GFAS juhtidest määras ta 2007. aastal konkreetselt tegelema Bakuu-projektiga. Ta rääkis, et see kujunes Gildi grupis välja kuidagi loomulikult, sest ta oli varem emissioonidega tegelenud ja oli kõige kogenum. Eesti GFASga polnud aga Skyriusel 2007. aastal Bakuu-projekti emissiooni ajal lepingulist suhet, ta töötas GFAS Leedu tütarfirma juhina. Küsimusele, mis oli GFAS eesmärk Bakuu-projektis, vastas Skyrius, et teenustasu, nagu kõigi emissioonide korraldamise juures.
    Skyrius väitis, et emissiooni ajal GFAS juhatusse kuulunud Tõnis Haaveliga ta emissiooni osas rohkem ei suhelnud, kui palus Haavelil Piirsalule meelde tuletada, et viimane vastaks Skyriuse kirjadele. Piirsalu kohta ütles Skyrius, et usaldas teda ja et Piirsalu paistis olevat hästi kursis Aserbaidžaani maaprojektiga, mida osta kavatseti.
    Skyrius rääkis, et tegeles Bakuu-projekti puhul eelkõige investoritega suhtlemise ja võlakirjade müümisega. Ta sai investoritele koostatud presentatsioonide jaoks põhimaterjali Erki Piirsalult, millele lisas üldiseid majandusandmeid. "Saatsime korduvalt presentatsioonide mustandeid Piirsalule kinnitamiseks, et info oleks korrektne," sõnas ta ja lisas samas, et sõltumatult ta Piirsalult ehk SRBlt saadud infot ei kontrollinud.
    Skyrius osales kahel projekti tutvustaval nn roadshowl –  Vilniuses ja Tallinnas. Tema roll oli tutvustada projekti. Investorid Vilniuses olid Skyriusele enamuses tuttavad ja ta võttis seal aktiivsema rolli. Tallinnas oli Skyriuse roll tutvustada ettevõtet ja seal olid kohal ka Erki Piirsalu ja Harles Liiv. Oli loomulik, et Eesti investoritega hakkasid diskussioonid toimuma eesti keeles, meenutas Skyrius. Tallinnas tutvustas projekti eesti keeles Erki Piirsalu, märkis Skyrius.
    Müügitöö ei sisaldanud Skyriuse sõnul absoluutselt soovitust võlakirju märkida. "See oleks olnud ebaeetiline. Me olime ju vastaspooled. Me ei saa anda nõu ostjatele, kas osta seda, mida müüme. Mäletan, et Hans H. Luik küsis, mida mina arvan, kui palju tema peaks võlakirjadesse investeerima. Ma vastasin talle viisakalt kirjalikult, et see on tema enda otsus ja ta saab lähtuda enda võimalustest," rääkis leedukas.
    Järgnevalt avaldame mõned küsimused ja vastused tänaselt Skyriuse ülekuulamiselt (tegemist ei ole täieliku ülevaatega, küsimused pole ka täielikult esitamise järjekorras).
    Kas emissioon oli ülemärgitud või alamärgitud nendest andmetest lähtudes, mis olid Teil olemas emissiooni lõppedes?
    Minu arvates oli ülemärgitud.
    Täpsustage, millel Teie arvamus põhines?
    Märkimise perioodil pidasime nimekirja, kus meil oli potentsiaalsete investorite nimekiri ja kontrollisime nende märkimise staatust. See oli Exceli tabel. /…/ Märkimisperioodi lõpus oli meil piisavalt kirjalikke ja suulisi tellimusi, et öelda, et oli ülemärkimine. Lisaks saime selliseid soove, kus potentsiaalsed investorid tahtsid pärast märkimistähtaega võlakirju märkida. /…/ Küsisin Piirsalult, mida teha, kas pikendada tähtaega või teha nii, et keegi SRB juhtidest või administratsioonist esitab ise märkimisavalduse ja hiljem müüb võlakirju neile, kes on hiljaks jäänud. Otsustasime teise võimaluse kasuks. Ma ei mäleta, mis firma esitas märkimisavalduse. Paar päeva pärast märkimise lõppu selgus, et võlakirju oli siiski märgitud nõutud mahust vähem. Mis juhtus minu arvates järgnevalt, oli see, et tegin ettepaneku, et midagi tuleks teha, et maht tuleks täis. Erki Piirsalu ütles, et ei ole probleemi väiksemas summas, et keegi ei kaeba. Ja tõesti – keegi ei kaevanud.
    Kas need investorid, kelle märkimissoovid olid teile laekunud suuliselt, märkisid hiljem paberil võlakirju sellises summas, nagu nad olid suuliselt lubanud?
    Kõik peale ühe. Ma ei mäleta nime, aga see oli osapool, mis oli seotud SRB juhtkonnaga. Nemad pidid hiljem müüma oma osa huvilistele, kes veel olid tekkinud.
    Mida Te teate emitendiga seotud isikute kohustustest, kui nad märgivad võlakirju?
    20% nõue, see oli tingimustes kirjas. Oli nõue, et seotud osapooled peavad märkima vähemalt viiendiku emissioonist ise.
    Kas need seotud isikud täitsid selle kohustuse või mitte?
    Üks seotud osapool, Eesti juriidiline isik (Erki Piirsalu isale Enno Piirsalule kuulunud Kristatos OÜ – toim), märkis 3,3 miljoni euro eest, mis oli täpselt viiendik vajalikust summast (Äripäeva andmetel toimus märkimine teiste investorite käest saadud raha eest - toim).
    Millised olid emissiooni lõpuleviimise eeltingimused?
    Mäletan peast kolme. Esiteks, SRB pidi määrama audiitori. Teiseks, vaja oli juriidilist arvamust selliste tehingute õiguslikkuse kohta, kus Eesti firma investeerib Aserbaidžaani ja projekti lõpetamisel saab sealt raha ka tagasi, et maksta välja investoritele. Kolmandaks, vaja oli kohaliku panga valmisolekut finantseerida laenuga arendust.
    Kas enne emissiooni lõpetamist olid need eeltingimused täidetud?
    Minu nägemuses olid küll.
    Kas olete kunagi väitnud potentsiaalsetele investoritele, et emitent ehk SRB on Gildi või Gildiga seotud isikute kontrolli all?
    Ei, absoluutselt mitte.
    Kas Te olete kunagi investoritele väitnud, et Gild või temaga seotud isikud investeerivad sellesse projekti enda vahendeid?
    Ei, absoluutselt mitte. Tegelikult tuleb meelde, et Tallinnas (projekti tutvustamisel - toim) oli selle kohta ingliskeelne küsimus. See oli otse mulle. Et kas Gild kavatseb ise investeerida sellesse projekti. Vastasin, et ei.
    Millel Teie arvamus põhineb, et Bakuu emissiooni käigus ei olnud esitatud tahtlikult kellegi poolt investoritele valeinfot?
    Ma tean, mis infot mina esitasin ja mina ei esitanud valeinfot, samuti ei esitatud valeinfot neis kirjades, mis laekusid koopiana ka minule.
    Kuhu laekus emissiooni käigus investoritelt raha?
    Tingimustes oli kirjas, et raha peab laekuma SRBle.
    Kas Teil või Teile teadaolevalt teistel Gildi töötajatel oli sellele kontole mistahes ligipääsu?
    Ma ei usu, et kellelgi Gildist oli. Minul kindlasti ei olnud.
    Kas Gildil oli võimalik kontrollida, mis sellest SRB kontole laekunud rahast edasi saab?
    Ei.
    Millal te saite esimest korda teada seda, et see SRB investeerimisprojekt ei lähe nii, nagu see oli algselt kavandatud?
    /…/ Juba esimese kvartali aruande esitamisega rikuti kokkulepitud tingimusi. Kuid üldist infot selle kohta, et projekt ei liikunud planeeritud suunas, sain teada meediast, see oli 2007 lõpus või 2008.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Iisrael vastas ÜRO vaherahu nõudmisele värske pommitamisega
Vastusena ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis nõudis kahenädalast vaherahu Gaza lahingutegevuses, pommitas Iisrael viimase 24 tunni jooksul Gaza sektori kõiki piirkondi.
Vastusena ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis nõudis kahenädalast vaherahu Gaza lahingutegevuses, pommitas Iisrael viimase 24 tunni jooksul Gaza sektori kõiki piirkondi.