Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ei saanud sentigi Autorollost

    Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus ütles, et pole Autorollost saanud sentigi, kuid vastas konkreetsetele küsimustele keerutades.

    Pentus-Rosimannusele kuuluv eramu sattus Autorollo skandaali eelmisel nädalal. Autorollo hagiprotsessi viimasel istungil Harju maakohtus selgus, et ettevõtte endised omanikud Väino Pentus (keskkonnaministri isa - toim) ja Tiit Pohl tunnistasid mõlemad vande all, et Väino Pentus sai Autorollost aastaid tagasi regulaarselt sularaha, millega toetas tütart, kes 2005. aastal Viimsisse maja ostis. Need väited muudab skandaalseks asjaolu, et seda osa Autorollo äritegevuse tulust ei võetud firmas arvele, vaid kliendilt sularahas saadud tasu sai Väino Pentus maksuvabalt - nii on Äripäevale ja ka kohtus öelnud Tiit Pohl.
    Väino Pentus ja Pohl olid äripartnerid, kuni läksid tülli ja Väino Pentus Pohlalt Autorollo välja ostis. Väidetavad rahavõtmised Väino Pentuse poolt Autorollo tuludest toimusid enne seda perioodi, mida arutatakse praegu kohtus, ega puutu seega otseselt kohtus arutatavasse hagisse.
    Pentus-Rosimannus korrutas Äripäevale, et on oma maja eest laenumakseid alati ise tasunud, kuid samas ei vastanud ta otsesõnu konkreetsetele küsimustele selle kohta, kas ja kuidas isa teda rahaliselt toetanud on. Ta küll ütles, et on laenu tasunud ise, kuid küsimus polegi selles, kelle pangakontolt tehti laenumakseid, vaid selles, kas Väino Pentuselt jõudis tütreni Autorollost maksuvabalt väljavõetud tulu.
    Avaldame järgnevalt osa Äripäeva kirjavahetusest minister Pentus-Rosimannusega.
    Äripäev (04.06):
    Täna toimub järjekordne Autorollo istung ja siin mainiti mh, et Tiit Pohl ja Väino Pentus andsid kohtus ütlusi, mille kohaselt Väino Pentus kasutas Autorollo tulusid selleks, et aidata Teil Viimsi maja valmis ehitada. Küsingi sellega seoses Teie kommentaari, et millal Te maja ehitasite (sain aru, et ostsite selle n-ö karbina ja ehitus järgnes siis), kust saite selleks vahendid ning kui palju toetas Teie isa Teid rahaliselt majaehitusel? Kas olite teadlik, et kasutate Autorollo vahendeid, mis tõsi küll raamatupidamisse ei jõudnud, nagu väideti kohtus?
    Keit Pentus-Rosimannus (04.06):
    Võtsin maja ostmiseks ja ehitamiseks üheksa aastat tagasi - 2005. aastal - pangast isikliku eluasemelaenu. Maksan seda laenu pangale tagasi 30 aastat ja selle eest on ehitatud ka maja, millele viitate. Laen on deklareeritud. Teil on võimalik seda kontrollida avalikest allikatest.
    Võtsin laenu ja ehitasin maja algusest peale selle teadmisega, et sinna asuvad elama ka mu vanemad. Mul on hea meel, et sain oma vanemaid sellisel moel aidata ja tänu võetud pangalaenule neile uue kodu anda.
    Küll aga pole ma kunagi soovinud seda ajalehes kogu maailmale kuulutada.
    Äripäev (04.06):
    Kes viidatud majas praegu elavad, kas Teie abikaasaga (Rain Rosimannusega - toim) ja ka Teie vanemad?
    Kas Teie väide on, et isa Väino Pentus ei aidanud Teil pangale laenumakseid teha ja/või maja lõpuni ehitada?
    Keit Pentus-Rosimannus (04.06):
    Minu isikliku eluaseme pangalaenu maksed on tasutud minu poolt ja minu pangakontolt. Samuti maja ehitusega tehtud kulutused. Need on dokumentaalselt ka pangas tõestatud.
    Nagu olen varasemalt korduvalt Äripäevale vastanud - majas elavad minu vanemad ja vend, kellest keegi ei ole avaliku elu tegelane ja kelle privaatsust ma palun austada. Suvisel ajal elame sealsamas ka meie abikaasaga.
    Äripäev (04.06):
    Mõistan, et Teie tegite ise maksed pangale ega väidagi, et makseid tegi keegi teine, kuid küsimus on selles, kas Väino Pentus toetas Teid selles (andes Teile omakorda raha)?
    Äripäev (05.06):
    Küsin veel kord, kas saite isalt rahalist toetust majaga seotud kuludeks? Seni te pole seda eitanud, aga ka mitte kinnitanud. Väino Pentus ise on kohtus vande all öelnud, et võttis firmale laekunud raha (laenuks) selle Viimsi majaga seoses.
    Keit Pentus-Rosimannus (05.06):
    Vastan siis veel kord.
    Olen oma isiklikku 30aastast pangalaenu, mille eest maja ehitati, tagasi maksnud ise. Oma tuludest. Keegi teine ei ole seda teinud. See on dokumentaalselt tõestatav ja kui kohus seda soovib ja vajalikuks peab, olen igal juhul valmis kõik dokumendid kohtule ka esitama. Lisaks - nii laen kui minu tehtud laenumaksed on esimesest laenu aastast alates avalikult deklareeritud ja iga-aastaselt avalikest allikatest kontrollitavad.
    Äripäev (09.06):
    Kas Te palun vastakside "jah" või "ei" järgnevale küsimusele:
    Kas olete saanud isalt rahalist toetust majaga seotud kuludeks või muudeks kuludeks pärast seda, kui maja soetasite? Kui jah, siis palun täpsustage, mis ajaperioodil ning milleks ja millises suurusjärgus? Ma ei küsiks seda, kui poleks infot, mis viitab sellele, et Autorollost võeti maksuvabalt raha ja see jõudis ka Teie kulude katteks. Ses mõttes on avalik huvi põhjendatud.
    Keit Pentus-Rosimannus (09.06):
    Vastus Teie kallutatud küsimusele hommikuse konjakijoomise lõpetamise kohta on endiselt eitav, vägivaldse seose konstrueerimine mulle kuuluva maja ehitamise, minu võetud eluasemelaenu tasumise ja isa firma vahele on pahatahtlik ja meelevaldne. Olen oma majalaenu tasumiseks kasutanud üksnes ja ainult minu enda tööga teenitud raha. Nagu korduvalt olen juba kinnitanud - see on dokumentaalselt tõendatav, kui kohus seda soovib ja vajalikuks peab, esitan neile ka vastavad dokumendid.
    Ma ei ole saanud Autorollost sentigi. Ma ei ole saanud isa aitamisest talle raskel eluperioodil mitte kunagi mitte mingisugust materiaalset ega muud kasu. Kõik, mis minu jaoks sellega on kaasnenud, on saada alusetult tiritud käimasolevasse kohtuprotsessi ning olla märklauaks kriitikameeleta meedia poolt hagejate dikteerimisel pea kahe aasta kestel läbi viidud küünilisele laimukampaaniale.
    Selliselt väänatud väiteid nagu Teie esitate, on minu teada esitanud kunagise isa firma üks juhatuse liige (Tiit Pohl - toim), kelle motiiv igal võimalikul viisil oma isiklikust juhatuse liikme vastutusest firma kurva saatuse osas vabaneda peaks olema ilmne igale erapooletule vaatlejale.
    Minul ei ole mingeid varjatud motiive ega midagi varjata, sest ma ei ole midagi valesti teinud.
    Erapooletust asja kajastamisest huvitatud ajakirjandus ei üritaks minu pere õnnetuse pealt küüniliselt kaks aastat kollaseid klikke teenida, vaid laseks kohtul erapooletult oma tööd teha.
    TAUST
    2011. aasta kevadel kuulutati välja keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse isale Väino Pentusele kuulunud transpordiettevõtte Autorollo pankrot.
    2012. aasta lõpus esitas pankrotitoimkonna kontrolli alla liikunud Autorollo ligi 580 000eurose tsiviilhagi keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse, tema poliitikust abikaasa Rain Rosimannuse ja perekonda Autorollo asjaajamisel aidanud advokaat Siim Roode, samuti Roode osalusega ettevõtete Roode & Partnerid ning MAQS Law Firm Advokaadibüroo vastu.
    Hageja näeb Rosimannustel ja Roodel süüd Autorollo võlausaldajate kahjustamises ning ettevõttest vara väljaviimises.
    Kohus vabastas hagist eraisiku pankroti läbimise tõttu ministri isa Väino Pentuse.
    Hagi menetlemise kohtuprotsess Autorollo asjas algas mullu juunis, istungid on praeguseks lõppenud ning esimese astme kohtuotsuse teeb Harju maakohtu kohtunik Anu Uritam teatavaks 27. juunil.
    Autorollo pankrotistumist uurib ka politsei, samas maksu- ja tolliamet on uurimisest loobunud, kuna ettevõte on varatu.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Airobot teatas ajaloolisest kasumist
Sisekliimatehnoloogiatele ja tootmisele spetsialiseeruv Airobot Technologies lõpetas esimest korda aasta kasumiga.
Sisekliimatehnoloogiatele ja tootmisele spetsialiseeruv Airobot Technologies lõpetas esimest korda aasta kasumiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Raskustes Saksamaa ärikliima paraneb
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.