Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Hobi: gurmeereis avab maitsva tahu kultuurist
Tavapärastele turismireisidele pakuvad põnevat vaheldust gurmeereisid, mille peaeesmärk on kohaliku toidukulturiga tutvumine ja toidu nautimine.
Toidukultuur aitab kohalikke mõista, leiab ettevõtja ja juhtimistreener Hede-Kerstin Luik, kirjutas Äripäeva 25. juuli Äripäeva rubriik Hobi. "Lisaks arhitektuurile, kunstile, kirikutele soovin alati kogeda ka kohalikku turgu ja toidumaailma," leiab aastaid gurmeereise harrastanu.
Lemmikkohti gurmeereisideks on tal palju - Prantsusmaal Bordeaux, Burgundia, Provence, Itaalias Piemonte, Barolo, Lombardia, Veneto ja Toskaana. Samas on imelisi elamusi pakkunud ka Austria, Moskva, London, Cornwall või hoopis Tai.
Huvi gurmeereiside vastu sai Luigel alguse huvist toidu ja veini ning nende kombineerimise vastu. "Olen alati armastanud söögivalmistamist, katsetamist ja toidunaudinguid," jutustab ta.
Tipptegijate asemel ehe lihtsus. Nii käidi alguses põhjalikult läbi oma armastatumad veinipiirkonnad ja sealsed tunnustatud restoranid. "Eriti just Michelini tunnustus oli see, mis alul palju põnevust pakkus," märgib ta. Nüüd on huvid muutunud ja kuulsad kokad ja peened tuntud restoranid tõmbavad vähem. "Need on toredad, kui neid külastada harva," leiab Luik. "Praegu on mulle tähtsaim võimalikult eheda kohaliku toidu kogemine, kohaliku elu taju, osasaamine lokaalsest kultuuriruumist."Samuti on laste ja töiste tegemiste kõrval gurmee-fookusega reise vähemaks jäänud. "Samas leiame alati võimalusi kogeda ehedat kohalikku kööki ja nii saada osa selle paiga toidukultuurist," ütleb ta. "Laste lemmiksihtkoht on Itaalia, ja nende gurmee-elamuseks pole vaja muud kui taldrikut Crudo e Melone'ga (toorkuivatatud sealihalõigud meloniviiludega - toim)."
Tark mees sihtkohas aitab. Luige sõnul aitab kohalik sõber leida just õiged kohad toidunaudingutesse sukeldumiseks. "Kohalikega sõbrunemine on alati väärt, samuti valmidus näha ja kogeda uut," leiab ta. "Lastega reisides on üks osa kohaliku köögi kogemisest kindlasti ka ise toiduvalmistamine kohalikust parimast toorainest - ei ole ju nii vahva kolm korda päevas restoranis süüa."Tuntud toidublogija Piret Hanson tõdeb, et söömise eesmärgiga reisile minek tahab teistsugust planeerimist. "Reise, mille eesmärk ongi külastada ühte tähelepanuväärset restorani, planeerimine algab soodsate lennupiletite otsimisest, et kulutada suurem osa reisi eelarvest toidunaudingute kogemiseks," selgitab Hanson.
Toorainega oskuslik valmistamine peensusest olulisem. See ei tähenda aga tema sõnul sugugi, et jahitakse elamusi ainult tärgeldatud laudlinade ja udupeente lühtriga restoranides süües hanemaksapasteeti ja juues aastakäigu šampanjat. Meelde jäävat pakuvad ka lihtsamad kohad ja toidud. "Väärtuslikuks muudab selle hea tooraine, sellega oskuslik ümberkäimine ja selle kõige maha müümine toetavas keskkonnas," on Hanson veendunud. "Selle naudingu järgi pole ilmtingimata vaja minna piiri taha, ka meil siin leidub küllaga toredaid söögikohti ja restorane, mille külastamiseks oleme valmis paaripäevase seikluse ette võtma."
Jäta ruumi ootamatusteks. Eelarve koostamine taolisteks reisideks on lihtne, kinnitab Hanson. Samas nõuab sõit eeltööd ja planeerimist, sest näiteks toidukohtade kohta info kogumine ja marsruudi paika panek võtab palju aega. "Kõike lõpuni ette planeerida on raske ja vahel on tore ka lasta sisse kohapeal mõni spontaanne otsus." Ta lisab, et enamasti on GPS-i abil ka suurem osa kohtadest leitavad, vaid ühel korral sai sõidetud restorani otsides viinamarjapõldude vahel ringi, kuid restorani ei leida ei õnnestunudki.
Järgmised toidureisid viivad Piret Hansoni Haapsallu, Hiiumaale ja Pariisi. Termin gurmeereis kõlab tema kõrvus kohmakalt. "Gurmee prantsuse keelest tulenev tähendus - toit, mida süüakse eelkõige naudingu eesmärgil - kõlab tõepoolest üsna peenutsevalt," ütleb ta. "Kuna minu toiduhuvi on keskmisest suurem, siis reisides pööran ma alati rõhku toidule ja toidukohtade külastused on kindlasti üks oluline osa meeldejäävast reisiprogrammist."
LISALUGU: Otsi meeldejäävat kohalike sööklast.CWT Estonia tegevdirektor Merike Hallik selgitab, et erinevaid toiduga seotud reise saab harrastada kas individuaalselt või grupiga.
Viimased on tavaliselt inglisekeelsed ja rahvusvahelised ning annavad võimaluse lisaks kohalike maitsetega tutvumisele ka uutele tuttavatele. "Vastavalt kliendi soovidele ja reisikogemustele leiame riigi ja võimalused, näiteks liituda mõne grupiga kohapeal," ütleb ta. Gurmeereisid ei pea tema sõnul viima sugugi vaid kuulsatesse restoranidesse, vaid väga toiduelamusi võib saada ka kohalikust küla söögikohast.
Hallik räägib, et gurmeereisijad on enamasti reisikogemusega inimesed, kes ei pelga ka üksinda reisida. Samuti on neil eeltööd tehtud ja näiteks rannas puhkamas või viimase hetke reiside kasutajaist suuremad rahalised võimalused oma unistuste täitmiseks.
TASUB TEADA: Millega peaks gurmeereisist huvitatu arvestama?1. Millist elamust ootad?Eelkõige peaks teadma, mis võiks olla reisi eesmärk - siis on ka reisi korraldajal lihtsam soovitusi jagada ja võimalusi otsida ning suureneb tõenäosus, et saad just endale sobiva ja meeldejääva kogemuse.
2. Rühmaga odavam.Gurmeereis ei pea tingimata olema väga kulukas, kõik sõltub suuresti nii sihtkoha kui majutuse valikust - kas soovitakse 5 tärni hotelli või sobib ka 3 tärniga, kas lennatakse Lõuna-Aafrikasse või Berliini. Samuti oleneb hind sellest, kas soovitakse individuaalselt ehk üksikturistina reisida või liituda mõne rühmaga.
3. Kasuta kohalikke.Eriti hea, kui reisi sihtpunktis on olemas keegi sõber või tuttav, kes aitab üles otsida parimad ja huvipakkuvaimad kohad toidu nautimiseks.Allikas: Merike Hallik, Hede-Kerstin Luik
TASUB TEADA: Neli võimalust toidulembesele ehk gurmeereiside neli tüüpi1. Võõra tundma õppimine ja oskuste kaasa toomine. Sellised reisid toimuvad enamasti riikidesse, kus toidukultuur on eesti omast tõesti väga erinev. Enim tuntakse huvi Aasia maade vastu - Tai, Malaisia, Hiina, ka Jaapan, mida esineb ehk veidi vähem, kuid mis tegelikult pakub palju huvitavaid võimalusi. Lähematest riikidest on huvipakkuvamad Soome ja Taani, samuti on Portugal Eesti gurmaanide jaoks hiljaaegu avastatud riik. Seda suures osas tänu tublisti paranenud lennuühendustele.
2. Naudingute kogumine kohapeal. Minnakse nii ühte kui mitmesse riiki. Väga armastatud paigad selliste gurmeereiside jaoks on näiteks Prantsusmaa ja Belgia, kus külastatakse erinevaid piirkondi erinevate toiduelamuste otsingul.
3. Kogu au saab restoran.Näiteks USA puhul on selleks sageli steigirestoranid. Sihiteadlikult planeeritakse sellised kohad siis juba ette. Enamasti tuntakse niisugusel puhul huvi just teatud regiooni teatud toidu vastu. Samuti külastatakse näiteks auhinnatud toitlustuskohti.
4. Toidupoolis kui osa retkest.Näiteks toidu- ja veinikultuuriga seotud kruiisid, mille hinna sees on näiteks veinide degusteerimised ja veinimõisate külastused. See on reisijale eriti mugav lahendus, põhimõtteliselt nagu ühest sadamast teise liikuv hotell. Reisijad viiakse etteantud programmi kohaselt tutvuma kas restoranide või veinimõisatega ja tuuakse pärast külastusi laeva tagasi, ise ei pea millegi pärast muretsema.Allikas: CWT Estonia tegevdirektor Merike Hallik
5 restorani, kuhu tasub sõitaTripadvisori pingerida 2013. aasta parimatest toidukohtadest1. Maison Lameloise, Chagny, Prantsusmaa2. Colicchio & Sons, New York, USA3. Le Cinq, Pariis, Prantsusmaa4. El Celler de Can Roca, Girona, Hispaania5. Caprice (Central), Hong KongAllikas: Tripadvisor
Autor: Ketlin Rauk, kaasautor