Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Arco koosolekul läheb tuliseks

    Reedel kell 10 Sokos Hotel Virus algaval Arco Vara aktsionäride erakorralisel koosolekul kulmineerub juuni algul korralisel koosolekul lahvatanud tüli ettevõtte juhi Tarmo Silla ja suuruselt teise aktsionäri Arvo Nõgese vahel.

    “Sellise avalikkusega manipuleeriva juhi koht ei peaks olema Arco Varas ega üheski teises ettevõttes,” kritiseeris Silla tegevust 565 661 euro eest kinnisvarafirma aktsiaid omav Nõges. “Ma ei ole pidanud Tarmo Silla tegevust läbikukkunuks kuni viimase üldkoosolekuni, kuid kõik sealt alates juhtunu on sundinud mind oma arvamust muutma.”
    Viimase kuu jooksul avalikult piike murdnud Nõges ja Sild on jäänud vastandlikele seisukohtadele. Kui Sild heidab Nõgesele ette nõukogu liikme rolli omahuvides kasutamist ja ootamatut meelemuutust, siis Nõges süüdistab Arco juhti Nõgese ärisaladuse avalikustamises ja vassimises.
    Kõik sai alguse sellest, kui 4. juunil peetud koosolekul hääletusele pandud 2,5 miljoni euro väärtuses 3,5 miljoni uue aktsia emiteerimine ei saanud napilt heakskiitu. Vastu hääletasid ettevõtte kaks suurimat aktsionäri: Toomas Tooli abikaasale Marile kuuluv Baltplast, mille osalus on ligi 19%, ja Arvo Nõgesele kuuluv OÜ Gamma Holding Investment, millele kuulub veidi enam kui 10,5% Arcost.
    Puudu jäi napilt hääli. Et otsust vastu võtta, olnuks tarvis ligi 66% koosolekul kohalolnute häältest, ent kokku saadi vaid ligemale 64%. Ettevõtte juht Tarmo Sild pöördus aktsionäride koosolekul isikuliselt Arvo Nõgese poole, süüdistades teda pakkumise tegemises LHV omanikule Rain Lõhmusele. Nimelt olla Nõges teinud Lõhmusele pakkumise osta tema aktsiad 2,07 euro eest, ehk pea kaks korda kallimalt turuhinnast.
    Sild on võrrelnud Nõgest veel altari ees nõudmise seadva pruudiga, kuna tema sõnul hääletanud Nõges varem peetud nõukogu koosolekul rahakaasamise poolt. Sedasi võinuks tema hinnangul eeldada üldkoosolekul otsuse vastuvõtmist ülekaaluka toetusega. Nõgese sõnul ei vasta see aga tõele ning ideed pole ta toetanud algusest peale.
    Hilisemates Arco Vara börsiteadetes on ettevõte viidanud nõukogu liikmete ebalojaalsusele, mistõttu pannakse täna hääletusele Arvo Nõgese, Toomas Tooli ja Stephan Balkini nõukogust ära saatmine. Neid peaksid hakkama asendama Sven Karjahärm ja Jaanus Hellat.
    Nõgese viiteid temale moraalse ja majandusliku kahju tekitamises ei soovi Sild üle tähtsustada. Tema sõnul aktsionär, kes tõstab aktsiad oma ühest taskust teise, kahju ei kanna, sõltumata sellest, mida ta räägib. Kahju kannaks ettevõte tema kinnitusel juhul, kui üks aktsionär püüab müüa oma aktsiad turuhinnast ligi kaks korda kallimalt teisele aktsionärile, kes muidu paigutaks oma vaba raha emissiooni teel ettevõttesse.
    “Ettevõttele ja sedakaudu aktsionäridele jäänuks miljon vähem, ennast välja müünud aktsionär saanuks miljoni endale,” on Sild Äripäevale varem öelnud. “Aga nii õnneks ei läinud.”
    Väikeaktsionärid otsustavad. Et kaalukeel rahakaasamise poole suunata, lubas Sild kuu aega tagasi hakata väikeaktsionäridega tegelema. Veel sel nädalal kinnitas ta, et aktsionäride huvi koosolekul kaasa lüüa on küllalt suur ja võib olla kindel, et osalejaid on reedel rohkem, kui oli 4. juunil.
    “Üle 90% nendest, kellega olen rääkinud, pooldavad aktsiakapitali suurendamist ja soovivad, et ettevõte areneks tänasest asjade seisust edasi,” oli Sild lootusrikas.Nõgese sõnul tekitavad kuuldused järjepidevatest väikeaktsionäride läbihelistamisest juhatuse poolt ja neilt volituste kauplemisest üldkoosoleku tarbeks temas küsimusi, kas pole mitte tegemist aktsionäride seas paanika külvamisega ja selle abil endale meelepärase otsuse suunas kallutamisega?
    Osaühingu K Vara kaudu ligema 50 000 Arco aktsiat ehk veidi enam kui 1% osalust omav Kert Keskpaik ütles, et on erakorralisele koosolekule minemas ja aktsiakapitali suurendamise poolt. Tema sõnul on emissioon üks võimalusi Arco Vara finantsseisundi parandamiseks, ettevõtte juhatus on piisavalt selgelt põhjendanud emissiooni vajalikkust ning seda, milliste projektide tarvis kaasatavat kapitali kasutataks.
    “Erimeelsused Arco Vara suuraktsionäride vahel ettevõttele hästi ei mõju ja loomulikult oleks aktsionäridele kasulikum, kui need lahkarvamused lahenduse saaks,” leidis ta.
    Rahakaasamise osas jäi Keskpaigaga sama meelt 3600 Arco aktsiat omav advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene vandeadvokaat ja partner Toomas Taube, kes plaanib erakorralisel üldkoosolekul osaleda esindaja kaudu.406 758 euro suuruse investeerimisportfelliga tänavu esmakordselt Äripäeva investorite TOPi jõudnud Taube sõnul loodab ta, et lisaraha aitab kaasa ettevõtte plaanide teostamisele ja kasumlikkuse parandamisele.
    Vaidlused võivad olla konstruktiivsed. Nõukogu liikmete muutmise osas puudub Taubel enda sõnul piisav informatsioon seisukoha võtmiseks. “Ma ei tahaks Arco Vara suuraktsionäride vahelisi erimeelsusi üle dramatiseerida,” märkis ta. “Suuraktsionäride vahelisi erimeelsusi ja vaidlusi tuleb ettevõtetes ikka ette. Kui vaidlused on konstruktiivsed, võib see ettevõttele kui tervikule ka head teha.”
    Tema hinnangul muutub olukord ohtlikuks siis, kui ettevõtte suuraktsionärid on tülis ja see viib ühelt või teiselt poolt tahtlike tegudeni, mis kahjustavad ettevõtte kui terviku ja selle aktsionäride huve.
    Taube lisas, et seoses rahakaasamise teemaga tekitas temal küsimusi märtsis ja eelmisel aastal toimunud küllaltki kõrge intressimääraga võlakirjade suunatud emissioonid üksikutele Arco Vara suuraktsionäridele. “Selliste tingimustega võlakirjade vastu oleks võinud olla huvi tõenäoliselt paljudel Arco Vara aktsionäridel,” möönis ta.
     
    Aktsionär vaidleb firma juhiga (Tarmo Silla ja Arvo Nõgese vastandlikud väited)
    NÕUKOGU OTSUS
    Tarmo Sild: oli üksmeelne. Nõukogu otsustas 13. mail üksmeelselt teha üldkoosolekule ettepanek kiita heaks aktsiakapitali suurendamine. Vastuargumente nõukogus ei esitatud.
    Arvo Nõges: üksmeel puudus. Nõukogu ei olnud oma otsuses üksmeelne alates esimesest korrast selle küsimuse toomisest nõukogu ette. 21. veebruari nõukogu koosolekul oli juttu üksnes ettevalmistavate tööde alustamisest ning see ei leidnud üksmeelset heakskiitu.
    EMISSIOON
    Tarmo Sild: aktsionäridele kasulik. Kasumiväljavaated on piiratumad, kui me ettevõttesse raha juurde ei kaasa. Aktsiaemissioon on tänaseks ettevõttele ja tema aktsionäridele kasulikum, kui kalli hinnaga erakapitali kaasamine.
    Arvo Nõges: aktsionäridele kahjulik. Olen aktsiakapitali suurendamise vastu, kui seda tehakse hetkel, kus ettevõtte juhatus pole kasutanud ära kõiki sisemisi reserve. Selle tulemusena ei vasta aktsia turuhind tema õiglasele väärtusele. Emissioon kahjustab oluliselt olemasolevaid aktsionäre ja lahjendab nende osalust.
    KULUD EMISSIOONILE
    Arvo Nõges: paisunud liiga suureks. Tarmo Sild on sõnaselgelt öelnud, et juhul, kui aktsiakapitali tõstmine ei õnnestu, on kulu ligi 30 000 eurot. Nüüd on sellest saanud juba kolm korda suurem summa ja võib oletada, et see pole lõplik. Kas eksitati nõukogu siis või eksitatakse ja häälestatakse väikeaktsionäre üksteiste vastu?
    Tarmo Sild: ei ole nii suured. Aktsiakapitali suurendamiseks tänaseks tehtud kulutuste summa on alla 85 000 euro.
    KAS LISARAHA ON IKKA VAJA?
    Tarmo Sild: kindlasti on. 2 miljonit eurot on vaja korteriarendusprojekti Tallinnas, Paldiski maantee 70c. Samuti tuleks tagastada kinnistu omandamiseks võetud pangalaen summas 1,4 miljonit eurot. See on vajalik eeltingimus Paldiski maantee projekti edasiarenduseks. Umbes 1,2 miljonit eurot on vaja pangalaenu põhiosa tagasimakseks, et pikendada Sofias, Madrid Blvd asuva hoone laenulepingut kuni 2017. aasta detsembrini ja jätkata hoones renditulu teenimist.
    Arvo Nõges: ei ole. Paldiski maantee projekt ei vaja täiendavat finantseerimist lähema aasta jooksul. Seniks oleks edukalt võinud leida võimalusi eelarve abil omakapitali ja rahavoo suurendamiseks, kuni hakkavad vabanema rahavood teistest projektidest.Kuigi aktsiakapitali kaasamine võib tunduda ahvatlevana, on ka seal alternatiivseid võimalusi, alates sildfinantseerimisest kuni võlakirjadeni. Arvestades praeguseid kulutusi emissioonile, on kõik teised vahendid kasulikumad.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.