Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Arco sissid märgivad aktsiaid

    Viimastel kuudel Arco Vara juhtkonna suurimaks kriitikuks tõusnud ettevõtte suuruselt teine aktsionär Arvo Nõges soovitab nüüd investoritel soodsaid aktsiaid märkida. Väikeaktsionär Toomas Taube arvates on märkimine aga väheatraktiivne.

    „Ei oska rohkem põhjendada, kui et soovitan kõigil aktsionäridel märkida, sest üle mitme aja, suisa võiks öelda, et „mitte kunagi varem“ ei ole Arcot saanud nii hea hinnaga osta,“ rääkis Nõges Äripäevale. „Ettevõttel avanevad laiemad võimalused peale rahakaasamist midagi mõistlikku korda saata.“
    Hoolimata sellest, et veel läinud kuul avaldas Nõges rea põhjuseid rahakaasamise vastu, märgib ta enda sõnul niipalju aktsiaid kui lubatakse ja usub, et emissioon märgitakse täis. Osaühinguga Gamma Holding Investment kuulub Nõgesele 10,5% kinnisvarakontsernist, ehk tänase turuväärtusega 550 643,5 euro eest aktsiaid.
    Kirves rippus nõukogu kohal
    Sellega jääb ta maha veel vaid Arco Vara nõukogu liikme Toomas Tooli abikaasale Mari Toolile, kellele kuulub läbi aktsiaseltsi Baltplast 18,9% eest ettevõtte aktsiaid. Just Tool ja Nõges olid need, kelle ettevõtted juba juuni algul toimunud aktsionäride koosolekul hääletusele pandud rahakaasamise nurjasid.
    Pärast seda kuulutati välja erakorraline aktsionäride koosolek, kus lisaks rahakaasamisele pandi  juba hääletatusele ka Arvo Nõgese, Toomas Tooli ja Stephan Balkini nõukogu liikme kohad.
    Üsna napi häälteenamusega kiideti 4. juulil peetud koosolekul küll rahakaasamine heaks, ent endisi liikmeid nõukogust kangutada ei õnnestunud. Läinud kuul peetud koosolek oli Arco jaoks küllaltki märgiline, sest peamiselt tänu ettevõtte juhile Tarmo Sillale tehtud volitusele oli esindatud veidi enam kui 90% kõigist aktsiatega esindatud häältest.
    Kõigi aegade menukaim koosolek
    Sild märkis siis, et säärane tulemus on koosolekul osalemise rekord alates IPOst, ehk ettevõtte börsiletulekust. Kui kolmele nõukogu liikmele oleks koosolekul siiski ust näidatud, oleks neid asendama hakanud mänguasjaärimees Sven Karjahärm, kellele kuulub läbi osaühingu Rimonne Baltic 5% osalus ja pangandustaustaga väikeinvestor Jaanus Hellat.
    Viimasele kuulub 4805 kontserni aktsiat, mis teeb osaluseks veidi enam kui 0,10%. Hellati sõnul kavatseb ta  märkida Arco Vara aktsiaid täies ulatuses, sest näeb ettevõttes potentsiaali. „Mulle meeldib võimekas ja teotahteline juhtkond, mis on ettevõtte edu üks eeldusi,“ rääkis ta, lisades, et emissioon annab võimaluse teha mõistlikke otsuseid. „Raha kaasamine õnnestub kindlasti, huvilisi selles osaleda on piisavalt.“
    Väikeaktsionär nentis, et ehkki nõukogu tagasi kutsumise poolt oli viimasel koosolekul enamus osanikest, jäi see alla vajaliku kahe kolmandiku aktsionäride häältest.
    Väikeinvestor: aktsiad pole atraktiivsed
    Emissiooni õnnestumise osas Nõgese ja Hellatiga sama optimistlikuks ei jäänud 3600 aktsiaga Arco Vara väikeosanik Toomas Taube. 406 758 euro suuruse investeerimisportfelliga tänavu esmakordselt Äripäeva investorite TOPi jõudnud investori kinnitusel ei ole ta veel lõplikult otsustanud  endagi tegevuskava.
    „Kuna aktsia börsihind on viimastel päevadel oluliselt lähenenud uute aktsiate märkimishinnale, muudab see märkimishinna väikeaktsionäri jaoks väheatraktiivseks,“ nentis advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene vandeadvokaat Taube.
    Tema hinnangul määravad emissiooni tulemused suuraktsionäride otsused ja tegevus ning väikeaktsionärid mõjutavad tulemust pigem vähe. „Ennustamine on tänamatu töö ja seetõttu ei taha uute aktsiate emissiooni tulemuse üle spekuleerida,“ ütles ta.
    Tõepoolest, Arco viimaste päevade aktsiakäitumine ega ka kontserni teise kvartali tulemused ei mõju investoritele just ülemäära magnetina. Läinud kvartalis suutis kontsern müüa vaid ühe korteri võrreldes 21 korteri ja ühe krundiga mullu samal ajal. Poolaasta lõikes müüdi kontserni arendatavates projektides 3 korterit võrreldes 35 korteri ja kahe krundiga möödunud aastal.
    Kvartali käive kukkus aastaga kolm korda ja ettevõte teenis 0,4 miljonit eurot puhaskahjumit, võrreldes 1,5 miljoni euro suuruse puhaskasumiga mullu samal ajal. Ettevõtte müügitulu oli 1,1 miljonit eurot võrreldes 3,5 miljoni euroga mullu samal ajal.
    Kvartaliaruandes põhjendati kehvapoolseid näitajaid sellega, et kontserni arendusprojektid on staadiumis, kus müügitulu ei ole veel tekkinud ja lubati, et arendusdivisjoni müügitulu olulist kasvu on oodata tänavu aasta teises pooles.
    „Teise kvartali müügitulu vähenemine tuleb arendusdivisjonist, kus võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga oli müügikäibe langus 2,4 miljonit eurot,“ seisis värskes aruandes.
    Kuue kuu ärikasum oli 0,5 miljonit eurot ja puhaskasum 0,03 miljonit eurot, aasta eest olid samad näitajad vastavalt 2,0 miljonit eurot ja 1,5 miljonit eurot. „Kasuminäitajate halvenemine on tingitud eelkõige arendusdivisjoni ajutisest müügitulu langusest ja ühekordsetest sündmustest,“ kommenteeriti aruandes.
    Teise kvartali ärikahjum jätkuvatest tegevusvaldkondadest oli 0,1 miljonit eurot. Aasta eest samal perioodil oli ärikasum 1,7 miljonit eurot.
    Tallinna börsil noteeritud ettevõtetest on Arco Vara konkurentsitult lähiajaloo kõige kehvemat tootlust näidanud börsifirma, mille aktsia hind on 2007. aasta juunis tehtud IPO (aktsiate esmaemissioon - toim) järel tänaseks kukkunud rekordilised 97,77%. Ainuüksi viimase nädalaga on Arco aktsia kukkunud 7,83%, 1,03 eurole.
    ________________________________________________________________
    Arco sissisõja kronoloogia
    2. juunil võõrandab Arco Vara nõukogu liige Arvo Nõges oma firma Gamma Holding OÜ kaudu ligi pool miljonit Arco aktsiat ning kannab need üle oma firma tütarühingule. Tehingu tulemusena ei ole Gamma Holding enam Arco aktsionär. Nõges kommenteerib Äripäevale, et tehingu näol pole laiemas plaanis tegemist millegi olulisega.
    5. juunil aktsionäride üldkoosolekul hääletusele pandud 3,5 miljoni euro väärtuses uue aktsia emiteerimine ei saa napilt heakskiitu, sest Arvo Nõges ja Toomas Tooliga seotud Baltplast hääletavad plaanile vastu. Puudu jääb 2% häältest.Arco juht Tarmo Sild pöördub aktsionäride koosolekul isikuliselt Nõgese poole, süüdistades teda pakkumise tegemises LHV omanikule Rain Lõhmusele. Nimelt olla Nõges teinud Lõhmusele pakkumise osta tema aktsiad 2,07 euro eest ehk pea kaks korda kallimalt tollasest turuhinnast.
    9. juunil teatab Nõges, et on teinud enda nimel taotluse finantsinspektsioonile alustada menetlust Arvo Nõgese ja/või Gamma Holding OÜ vastu, selgitamaks, kas Silla väljaütlemised siseinfo valdamisest tulenevast eelisseisundi kasutamise ja/või mõjuvõimuga kauplemise kohta Tarmo Silla poolt leiavad kinnitust või tuleb need ümber lükata.
    12. juunil teatab Arco Vara börsile erakorralise koosoleku kokkukutsumisest, kus soovitakse suurendada aktsiakapitali ja vahetada välja nõukogu liikmed Arvo Nõges, Toomas Tool ja Stephan Balkin, keda peaks asendama hakkama mänguasjaärimees Sven Karjahärm ja väikeaktsionär Jaanus Hellat.
    26. juunil teatab kontsern, et aktsiakapitali suurendamiseks on tehtud kulutuste summa alla 85 000 euro.
    2. juulil teatab Arvo Nõges, et senine börsiettevõtte juhatus ei sobi enam oma ametis jätkama ja loetleb rea põhjuseid, miks rahakaasamine pole ettevõtte jaoks otstarbekas.
    4. juuli erakorralisel koosolekul hääletavad väikeaktsionärid kahe suurima osaniku vastuseisust hoolimata aktsiakapitali kaasamise poolt. Arvo Nõges, Toomas Tool ja Stephan Balkin jätkavad nõukogus.
    Mis on mis?Arco Vara uute aktsiate märkimisperiood algas läinud reedel ning  vastavalt  juuli alguses üldkoosolekul vastu võetud otsusele pakub Arco Vara märkimiseks kuni 3,5 miljonit uut aktsiat hinnaga 1 euro aktsia kohta.
    Uusi aktsiaid pakutakse  kontserni teatel ettevõtte olemasolevatele aktsionäridele, kutselistele investoritele ja Arco Vara grupi töötajatele kooskõlas aktsiate avaliku pakkumise ja noteerimisprospektiga.
    Arvestades, et vastavalt prospektile on Arco Vara olemasolevatele aktsionäridele tagatud võimalus omandada uusi aktsiaid koguses, mis vastab nendele kuuluvate Arco Vara aktsiate kogusele läinud nädala neljapäeva seisuga. Uute aktsiate märkimisperiood kestab kuni 29. augusti kella 17ni.
    OLULISED KUUPÄEVAD:•         08.08.2014 märkimisperiood algab•         29.08.2014 märkimisperiood lõpeb•         Eeldatavalt 01.09.2014 ettevõte otsustab uute aktsiate jaotamise•         Eeldatavalt 04.09.2014 uued aktsiad kantakse investorite väärtpaberikontodele•         Eeldatavalt 17.09.2014 või sellele lähedasel kuupäeval võetakse Uued aktsiad NASDAQ OMX Tallinn AS-i poolt reguleeritud turul kauplemiseleAllikas: Arco Vara AS
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.