Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Reiljan turvas ärimeeste huve

    Maadevahetuse toimikutest nähtub, et keskkonnaminister Villu Reiljan oli väga huvitatud teatud ärimeeste maa-asjade kiirest lahendamisest. Nende teemadega oli tal aega isiklikult tegeleda ning alluvat maa-ameti juhti Kalev Kangurit tagant utsitada.

    Samad ärimehed olid ka Reiljani juubeli puhul avatud pangakontole raha kandnute hulgas. Lisaks leidis Reiljan aega ja tahtmist tegeleda Rahvaliidule olulistele inimestele riigi maatükkide leidmisel. Toome alljärgnevalt välja eriti ilmekad näited.
    Andres Sarri, Reiljani sünnipäevaks 10 000 krooni
    Reiljan: Mul on lihtsalt piinlik, noh
    "Kuule, ütle mulle, mis seisus selle Sarri tükk on tead?" sõitis Reiljan ühel päeval Kangurile ootamatult sisse. Peale vaidlust selle üle, kas uus avaldus on ikka esitatud ja kui kaua vahetusprotsess on käinud, teatas Reiljan, et Sarri on ju sellest vahetusest rääkinud ammu enne seda kui ta looduskaitsealuse maatüki omandas ning nüüd on inimesed närviliseks muutunud.
    "Liigutame selle asja kasvõi ükskõik millise pundiga, liigutame selle asja ära, mul on lihtsalt piinlik, noh," oli ministri sõnum alluvale. Ja asjad hakkasidki liikuma. Juba vähem kui poole tunni pärast helistas Kangur tuttavale notarile, et samaks nädalaks notariaeg saada ning seejärel ka Sarrile, et närviliseks muutunud inimeste mure saaks lahendatud.
    Mäletatavasti oli ka Andres Sarri maadevahetuse asjas üks kahtlusalustest. Tema tasus Reiljani jahireisikulud Bulgaariasse ja Lõuna-Aafrika Vabariiki. Hiljem kinnitasid mehed, et Reiljan maksis oma osa kuludest sularahas Sarrile ära. Samuti kahtlustati Sarrit, et tema osalusega Saksa Auto andis Reiljani palvel tollasele Rahvaliidu peasekretärile Lea Kiivitile tasuta kasutamiseks Volkswageni maasturi. Sarri osas lõpuks uurimine lõpetati, kuna tema omakasulist tulu ei suudetud tuvastada.
    Järgneb Reiljani ja Kanguri telefonikõne väljavõte:
    Reiljan: "Kuule ütle mulle, mis seisus selle Sarri tükk on tead?"Kangur: "Mis sellega peaks olema?"Reiljan: "Ei-noh see vahetuse asi?"Kangur: "Aga nad minu tead, ei ole ju Sarri ise uut avaldust esitanudki. (Paus) Ma küll ei tea, et…"Reiljan: "…miks ta ei ole avaldust? Miks ta ei ole…"Kangur: "Ma saan kontrollida, oli…"Reiljan: "…ei, ei, ei ta avaldus oli, miks ta ei ole, ta avaldas et on selle tüki omandanud öö… ja, millest jutt oli ja palub vahetada. On küll."Kangur: "No ma kontrollin selle,…"Reiljan: "Ma pean ütlema, kuule kontrolli ja vaata see järgi, no inimesed on natuke närvilised, et üle viie aasta on seda asja aetud, peaks nagu ära ajama…"Kangur: "Kes, kes? … Sarri asja?"Reiljan: "Jah."Kangur: "Vahetust, viis aastat?"Reiljan: "No me ajame teda vist kolm või neli aastat?"Kangur: "Kuule, ei ole olnud niimoodi. Ta omandas selle tüki alles kö…, möödunud aasta lõpu poole."Reiljan: "Ei seda küll… Nad, nad… ta rääkis ju sellest hulka, hulga enne kui ta selle tüki omandas ju noh…noh."Kangur: "No see ei ole nii, aga okei, ma kontrollin."Reiljan: "Aga vaata järgi ja liigutame selle asja kasvõi ükskõik millise pundiga, liigutame selle asja ära, mul on lihtsalt piinlik noh."Kangur: "Noh."Reiljan: "Teeme nii, hüva."
    Oliver Kruuda, Reiljani sünnipäevaks 5000 krooni
    Suurettevõtja Oliver Kruuda soovis Nõmmel asuva maja juurde erastada riigimaad. Reiljan ja Kangur arutavad, millal peaks tühistama maatükile seatud riigiomandisse jätmise taotluse.
    Riigiomandisse jätmise taotluse võtame maha
    Reiljan: "Jõudu Kalev! Vaata, mäletad seda Helbe tänav 9B, eks ole?"Kangur: "Nii."Reiljan: "Ee, et see, kas see on see, mida, mida, mida Oliver tahtis selle ribana erastada, eks ole?"Kangur: "jaa, ainult kas ta nüüd päris see aadress oli, aga ta seal kandis oli, jah, seal oli, meil oli see riigiomandisse jätmise taotlus oli peal, eks ju,…"Reiljan: "Jah."Kangur: "Et kui nad nüüd mingisse faasi jõuavad, siis me võtame selle maha ja tühistame…"Reiljan: "Ma just seda mõtlen…"Kangur: "…oma korraldusega ära."Reiljan: "…aga meil oli, mul on see käskkiri tehtud, aga, tead-e, aga, noh, ühesõnaga, et see, see asi…"Kangur: "Ma ütlesingi, et, vaata, see oli vanasti tehtud, et kui Tallinn nüüd omadega faasi jõuab…"Reiljan: "Jah."Kangur: "…ja keegi meile teada annab, siis me selle teate põhjal võtame…"Reiljan: "Me võtame selle…"Kangur: "…selle maha."Reiljan: "…maha ju."Kangur: "Jah."Reiljan: "Just, just."Kangur: "Just."Reiljan: "Ma saan õigesti aru, ja-ah, jah, jah."Kangur: "Just nii ongi, et kui nad palu… faasi jõuaksid või, või annaksid meile teada, siis-ä, ütleme, seda…"Reiljan: "Mh-mh."Kangur: "…riigile ei ole tõesti häda pärast tarvis."Reiljan: "Mh-mh, mh-mh, just, just, just, just, just, just, just. A, nad nigu an… ajavad nihukest jura, et see on liiga suur see tükk ja see riba on liiga jäme ja."Kangur: "Oi-ä! Kas ma, kas ma tohiksin neile mõningaid teisi, kuradi, juhtumeid tutvustada…"Reiljan: "Klibusid."Kangur: "…kus meil-ä, kus meil selline arvamus ei ole tekkinud kordades suuremate maade…"Reiljan: " Just, just…"Kangur: "…puhul…"Reiljan: "…just, just."
    Urmas Sõõrumaa, Reiljanile sünnipäevaks 5000 krooni
    Sõõruma kinnisvarafirma soovis Rotermanni kvartalis soetada kahte riigile kuuluvat krunti.
    Reiljan: "Mul on üks asi veel. Vaata, Sõõrumaal on mingi, mingi sajaruutmeetrised tükid siin."Kangur: "Ma tean, ma tean."Reiljan: "Ka-kas ta, kas neid niisama, ee, ee, noh, neid ei pea… oksjonile panema, väidab tema, et…"Kangur: "No-o, ütleme niimoodi, et nad ise-e, ütleme, ei, nad, ei, nad, ne-mad arvavad ka, et ei pea panema, eks ju, ja ei, ja ei peagi panema, ainult et need on nende enda taotlusel riigiomandisse jäetud. Ja kinnist…"Reiljan: "Ei-ei, ei, need ei ole need, need ei ole need."Kangur: "Ma arvan, et on."Reiljan: "A võib-olla ta on."Kangur: "Absoluutselt, ma arvan, et on. Ma olen-n, ee, tema…"Reiljan: "Aga siis ta, jah, siis ta…"Kangur: "…Heiki Kivimaaga sel teemal…"Reiljan: "…tahab riigiomandi seada ja siis tahavad riigi käest ära osta nüüd, eks ole."Kangur: "Jaa, ma tean seda. I… ütleme, ma, ma tean seda ja see on nüüd ük… jutt, mida ma nigu võiks nigu pikemalt rääkida."Reiljan: "Jah. No okei."Kangur: "Jah."Reiljan: "No-o, me võtame selle menetlusse."Kangur: "Jah."...
    Sama asja arutab Kangur ka Toomas AnnusegaKangur: "/---/, lisaks on mul küsimus, kas sa oma, ma ei tea, sõpra või mis iganes, Urmast, kes on nüüd lahutatud…"Annus: "Jah."Kangur: "…ee, ütleme, nii-öelda ka aidata tahad või saad?"Annus: "Ei, no… A peaks vä?"Kangur: "No ma ei tea, ma arvan, et võiks."Annus: "A mis ta tahab?"Kangur: "Tal on kaks pisikest jupikest oma Rotermannis."Annus: "No aga aitame."Kangur: "120 ja, ja mingi, kuradi…"Annus: "Jaa-jah."Kangur: "…140 ruutu."Annus: "Aitame ikka, muidugi. Ma mõtlesin võib-olla mingi suurem värk."Kangur: "Ei, ei."Annus: "Et saab lihtsalt jännist välja seal, jah."Kangur: "Just-just. Tal on, tähendab, ütleme,… tal on, vaata, need, ee, korteriomand, mida ta peab nigu jagama, eks. Ja, ja pull on see, et… kuradi, ma nägin Sõõrumaad ja ütlesin ka, et kuule, et enne küsi minu käest, kui sa hakkad, kuradi, Raidla käest arvamusi, noh tellima, eks ju, niimoodi, et, et ma arvan, et ma ei, ma ei, ma ei taha selle arvamuse eest midagi, aga, aga noh, at läheb vähem aega. Sest ma kirjutasin ilgelt pika arvamuse, kuidas oleks otstarbekas teha enam, läbirääkimistega enampakkumine."
    Cardo RemmelPikka aega Saku õlletehast juhtinud Cardo Remmel kandideeris 2005.a sügisel kohalike omavalitsuste valimistel Pärnus Rahvaliidu esinumbrina. Nagu selgub kohtutoimiku materjalidest, oli Reiljanil talle ka vastuteene plaanis. Riigi ehk kõigi meie arvelt.
    Tal on mõned pisikesed huvid.
    Reiljan: "Vaata, ma tahan, tahan Cardo Remmeliga suga maha istuda, temal on, nagu üteldakse… ärist vabanenud mehena on tal… hulka mõtteid, aga väga palju teeneid riigi ees."Kangur: "Mhmh."Reiljan: "Et kuna me võiks taga… vaadata natukene nii seda… seda, seda Mustajõge kui mõnd muud asja, kus tal on mõned pisikesed huvid, jah, ja võib-olla isegi tulevikuperspektiivis võiks seda Kakumäe osa natuke uurida."Kangur: "Mmm."Reiljan: "Ja, ja siis… Ja, aga siis on, siis on seal mõned… üks konkreetne asi, mille me peame välja mõtlema, et me peame ühe… ühe, ühe nii-ütelda Tallinna ü-ümbrusse kuskil kena koha peale kena maja teha, neid mehi on mitu, kes tahavad maja teha."Kangur: "Mmm."Reiljan: "Aga noh, neid kohti ka veel on, eks, aga kuna me selle, selle mehe ette võtame?"/---/Reiljan: "…sest noh, mees, mehe… tõsise tegijaga, kes on, suurt Eesti asja ajab, eks ole."Kangur: "Mhmh."
    Kangur kurdab Remmeli asja Toomas Annusele:Kangur: "Kuule, ja siis on üks asi veel, sa peaksid Villuga vestlema. Sest vaata, mulle teeb Mustjõe muret. Ja ta teeb muret selles mõttes, et, et vaata, on üks selline tegelane nagu Cardo Remmel."Annus: "Jah."Kangur. "Kes on nigu ilmselt võtnud selle ürituse, et on nagu Villul esinumber, eks ju, niimoodi…"Annus: "Pärnust."Kangur: "…Pärnust. Ja selle eest kohe näeb, kuradi viite hektarit Mustjõest, aga ega tal endal mitte midagi ei ole. Noh, ta ütleb niimoodi, et, et noh, kuradi, Villu muretseb ja Villu mõtleb ka, et kurat, et noh, kuidas teeme."Annus: "Ühed sellised juba olid siin, eks."Kangur: "Jah. Nii, et ma nagu ei, ei tahaks selle asjaga üldse tegeleda, eks ju… ka Villule, et pole võimalik, kuradi, mina ei võta seda asja, kurat, kusagilt välja, eks ju, niimoodi."/---/Annus: "No see Remmel peaks olema mõistlikum vend natukene. No ma ei tea, mis, mis, mis tal, mis pulli ta mida võtab teha, eks ole, aga…"Kangur: "Sest noh, tal on niimoodi, üks, ee, ü-üks krunt, ee, nii-öelda, sinna, kuhu tarvis, eks ju, niimoodi, temale endale, ja siis nihukene, tema, ei ole palju mõelda, noh, no nihukene viie hektariline arenduspiirkond. Otse loomulikult kuskile siia Mustjõe äärsele…"Annus: "Ei, nojah, aga ma arvan, ta… ta on nihukene, et ta saab aru, noh… (Paus.) Ma usun, et ta saab aru, raisk, et noh… lõpuni ehitada."Kangur: "Jah."Annus: "On ju? No peaks saama."Kangur: "No loodetavasti, aga ma kardan, et ta ei too hääli eriti palju selle…"Annus: "Aga selle me saame nüüd nädala pärast teada, või mitte nädala, kuu pärast. On ju?"Kangur: "Viie nädala pärast."
    Viimsi perearsti mees
    Reiljan uurib Kangurilt, kas Viimsi vallas Rahvaliidu nimekirjas kandideerivale inimesele oleks võimalik maad leida, et saaks "pensiu-uni samba teha".
    On meil mõni krundikene talle?Reiljan: "Ma pean ühe, vaata, ühe Viimsi kodanikuga rääkima, kelle naine on perearst."Kangur: "Mh-mh."Reiljan: "Tema, ütleme, ta on nigu aus inimene, jumalast korralik inimene ja… jumalast korralik inimene ja, ja Saretok (Madis Saretok, Viimsi vallavolikogu esimees 1999-2005.a - toim.)n….s ta läbi, no korralikult."Kangur (naerab): "Kas sõna otseses mõttes?"Reiljan: "Ei, mitte otseses mõttes. Mingi, kuradi, toatagune, kuradi, asjakene, no ühesõnaga, ei lasknud tal seda kodukohta isegi omandada, noh."Kangur: "Nii."Reiljan: "Mh, noh, ütleme, noh, tagastas ära ja, ja, ja, noh, et ta on täitsa nõus isegi võitluses õigluse eest kaasa lööma, aga, aga peame pakkuma talle mõningad variandid e…"Kangur: "Mh-mh."Reiljan: "…et ta saaks pensiu-uni samba teha."Kangur: "Mh-mh. Mh-mh."Reiljan: " Saretok varastas tema samba ära, noh."Kangur: "Jaa-jah."Reiljan: "Et kas ta tahab siia, et kas on veel kuskil, noh, ütleme, hektarikene-kaks kuskil, kuskil kauni koha peal või hektarikene, isegi, p… võib-olla isegi pool, polegi hektarit vaja. On meil midagi, mõni krundikene talle, et, et, et me võtaks vahetaks talle, talle niimoodi mehaaniliselt ära ja siis… pensioni ootama."/---/Reiljan: "…aga ma tahaks… käppa sisse saada, praegu on meil päris asjalikke vendi seal juba kokku kogunenud, …päris paras punt, ütleme nii, omavahel öeldes."Kangur: "Mh-mh."Reiljan: "Vot nii. Sa kuuled vä?"Kangur: "Jaa-jaa, kuulen, kuulen, jah."Reiljan: "Et päris, noh, seal on ettevõtjaid ja siin on selle… ee, õpetajad ja selliseid, kuradi, noh, see Kukk on meil seal see, kuradi, SPA omanik."Kangur: "Ahah."/---/Reiljan: "…tahaks nigu sinna paari inimesega sisse saada ja praegu tundub, et… selline, kuradi, kapatsiteet on olemas täitsa."Kangur: "Mh-mh."Reiljan: "Et, e, et me saaks sinna vaatama minna."Kangur: "Mh-mh."Reiljan: "Mis, mis, mis värk on, tead, eks ole. Vot sihuke lugu. Aga kas me paneme neljapäeva või paneme e… või on parem järgmine esmaspäev panna, näiteks, noh, pool üheksa või ka…"Kangur: "No-o, ütleme, too on võib-olla isegi parem, jah."Reiljan: "Ütleme… asjatada, val-valmistame mõned talle näitlikud asjad ette, mis võiksid teda huvitada siin-seal ja mujal, eks ole."Kangur: "Mh-mh."Reiljan: "Siis ta valib midagi välja endale, eks ole, siis, noh, inimene on, noh, mingist suvilast teinud endale maja ümber, eks ole, ja, noh, ta oleks võind muidugi sinna saada selle tükikese ja, aga, näed, talle tehti külmalt ära, ütleme niimoodi, eesti keeles, külma…"Kangur: "Mh-mh."
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Caterpillar kohandab ootusi pärast USA ehitusbuumi jahenemist
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolt lobistas Eesti kaudu vastuseisu Euroopa platvormide direktiivile Lisatud Bolti kommentaar
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.