Teisipäev 6. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Eesti ehitusturg on kukkunud valutult

02. juuni 2008, 14:54

Möödunud aastal langesid kinnisvarahinnad Eestis ligikaudu 20%, ent kuulukse, et ka ehitushinnad on langeva nõudluse tingimustes kiiresti langenud. Kui nii, siis on Eestil lootust, et korrektsioon toimub suhteliselt valutult, kirjutab Stefan Andersson ap.ee sõsarveebis bbn.ee.

1990.ndate alguses elas Rootsi üle valusa kinnivarakrahhi. Hinnad langesid ja töötus kasvas. Krahh järgnes aastatepikkusele eriti aktiivsele ehitustööle.

Rootsi kinnisvara hinnaindeks (muutus aastate lõikes):

1980.ndate lõpu kinnisvarabuumi Rootsis põhjustas krediidi- ja valuutaturu kiire liberaliseerimine. Varasemad pankadele kehtinud ranged piirangud lõdvenesid ja valuutavood, mida eelnevalt reguleeriti, avanesid, mille tulemusena tekkis buumi-krahhi tsükkel ja mis tõi 1991. aastal sotsiaal-demokraatidele ühtlasi valimiskaotuse.

Ent isegi kriisiaastatel ei langenud Rootsis ehitushinnad – oli ilmne, et tööturg oli liiga paindumatu.

Rootsi ehitushindade indeks (muutus aastate lõikes):

Võrdlust Eestiga on raske tuua, aga asja olemus on selles, et Eestis (nagu ka Rootsis) avanes korraga paljudel inimestel juurdepääs krediiditurule, ja seda lühikese aja jooksul. Ajavahemikul 2004-2006 tõusid kinnisvarahinnad arvata 100%, 2007. aastal jõuti hinnalaeni ja sellest ajast saati on hinnad langenud. Viimase 12 kuuga on korterite väärtus Tallinnas langenud umbes 20%.

Heites pilgu Rootsi statistikale, mis kajastab hinnataset aasta lõpus, näeme, et perioodil enne kriisi, aastail 1985-1991, tõusid kinnisvarahinnad umbkaudu 75-100%; seejärel, aastail 1992 ja 1993, langesid kokku umbes 20-25%.

Kui jälle Eestiga võrrelda, siis on huvipakkuv vaagida, kuidas võiksid toimida kohanemismehhanismid. Rootsis jäid inimesed krahhi tõttu töötuks. Ilmselgelt on Rootsi riik, kus on tugevad ametiühingud, kellele on vastumeelt igasugune palgakärbe (küüniliselt öeldes – pigem olgu inimesed tööta ja saagu riigilt toetust).

Eestis aga on juba kuulda, et ehitushinnad on aastatagusega võrreldes langenud juba 10-20%. Arco viitab isegi 20% langusele oma kvartaliaruandes. See võib olla hea enne Eesti majanduse võimele tulla langeva kinnivaranõudluse tingimustes olukorraga toime paremini, kui seda suutis 1990.ndate alguses Rootsi.

Muidugi tuleb arvestada ka sellega, et Eesti on tugevasti sõltuv olukorrast (eriti) Soome ehitusturul.

Kommentaari tõlkis Sven Tallo

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing