Oliver Stone plaanib dokumentaalfilmi Moralesest

Liis Kängsepp 19. jaanuar 2009, 23:42

Lisaks romuautode impordile, liiklusõnnetustele ja gaasiekspordile kihas Boliivia meedia eelmisel nädalal veel ühest sündmusest – režissöör Oliver Stone käis intervjueerimas president Evo Moralest.

Millest mehed täpsemalt omavahel rääkisid, seda võimuorganid ajakirjanikele ei avaldanud. Küll aga avaldasid kõik kohalikud ajalehed suuri fotosid sellest, kuidas Morales ja Stone sõbralikult vutti taovad ja kokalehti närivad.

Stone'l on hetkel käsil dokumentaalfilm Venezuela presidendist Hugo Chavezist, kes on Moralesega lähedastes suhetes ning seega on üsna kindel, et intervjuu on seotud just dokumentaalfilmiga. Stone on filmi tarvis juba intervjueerinud Ecuadori presidenti Rafael Correat ja Kuuba presidenti Raul Castrot. Chavez on avaldanud, et Stone intervjueeris ka teda ennast ning esitas talle miljon küsimust.

Kohaliku ajakirjanduse andmetel vestlesid Stone ja Morales üle tunni ning vestlus oli mitteametlikus toonis. Väidetavalt pidavat Stone ka juba planeerima dokumentaalfilmi Evo Moralesest. Edasi kimas Stone Paraguaysse.

Moralesel on hetkel suhteliselt kiired päevad – sel nädalal toimub referendum põhiseaduse muutmise osas. Näiteks tahetakse muuta presidendi valimise korda, vältimaks ühe inimese püsimist võimul liiga pikka aega. Kui põhiseadus vastu võetakse, saab sama inimene olla Boliivia presidendiks vaid ühe ametiaja.

Suur roll uues põhiseadus on mängida indiaanlaste õiguste suurendamisel ning maa ja gaasi müügist saadava rikkuse ümberjagamisel, laiendamaks sealt saadava tulu kasutamist kõigis Boliivia provintsides. Lisaks hääletatakse, kas ja kui suure autonoomia peaksid saama Boliivia idaprovintsid. Viimaste kuude jooksul on Boliivias just uue põhiseaduse tõttu toimunud mitmeid meeleavaldusi, millest osad on olnud üsna vägivaldse iseloomuga.

Uus põhiseadus annaks õiguse puhtale veele ja toidule; tervisele; haridusele; kodule; õiglasele palgale; streikimisele ja ametiühingute loomisele. Kui põhiseadus järgmisel nädalal vastu võetakse, ei tohi Boliivias erastada veevärki ning keelatakse kasumi teenimine teenustelt, mis on seotud energiaga ja sotsiaalkindlustusega.

30 000 autode importijat võivad samuti nüüd kergendunult hingata, kuna Tšiili surve tõttu taganes Morales plaanist keelata importida autosid, mis on vanemad kui viis aastat.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing