20 000-dollariline õun

Liis Kängsepp 18. veebruar 2009, 14:11

Reisiraamatu juhised jätta Tšiili sõites hotelli maha kõik puuviljad, võivad tunduda pisut veidrad, kuid neil on oma mõte – õuna smugeldamine Tšiili võib lõppeda suhteliselt kallilt.

-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

"Kuule, viska see banaan parem kotist välja, sellega sind üle piiri ei lasta," soovitab mulle hotelli Aguamiel omanik Gustavo, kui südamlikult hüvasti jätame, et saaksin Mendozast Tšiili poole edasi kihutada. „See võib sulle piiril palju probleeme tekitada,“ lisab ta.

„Oh, aga ma söön ta ju enne piiri ära,“ olen mina veendunud, kuid Gustavo kehitab vaid õlgu, nagu öeldes, et mina olen sind hoiatanud. Loomulikult olen pidanud loobuma oma lubadusest mitte kunagi enam ületada Ladina-Ameerikas ühtegi riigipiiri bussiga.

Banaani ma muidugi ära süüa ei jõua, seega lendab see koos õuntega vahetult enne piiri prügikasti, kuna ka bussijuhil on puuviljade suhtes kinnisidee – parem, kui keegi piiril tema bussist ühtegi õunanässi ei leiaks. Rääkimata sellest, et ka liha või muude taimsete produktide toomine on täiesti välistatud.

"Ma tean ühte tüdrukut, kes pidi piiril 50 dollarit maksma, kuna tal leiti kotist üks õun,“ räägib mulle sakslanna Alexandra, „ja neid ei huvitanud, et ta oli selle lihtsalt sinna unustanud.“

Tšiili piirivalvurid on tõesti väga põhjalikud ja kõik kotid otsitakse piiril korralikult ja korduvalt läbi, et jumala eest võõramaine banaan, tomat või lihalõik riiki ei satuks.

"Praegu on asjad tunduvalt karmimad kui vanasti," tunnistab mulle Hosteli Bellavista administraator Ivan, „põhimõtteliselt on seadus selleks, et sa meile võõraid putukaid ei tooks, mis meie puuvilju nakatada võiksid.“

Seega ongi piiril suured plakatid, kus õun on pooleldi õun ja pooleldi USA dollar, tuletades meelde, et reisijad oma kotid enne piirikontrolli üle vaataksid, kuna ununenud õun võib olla kalleim õun sinu elus, makstes kuni kümneid tuhandeid dollareid.

„Kui ma Boliiviast Tšiilisse tulin, ei öelnud mulle keegi, et ma ei tohi toiduaineid üle piiri tuua ja seega ma pidin nelja tunni jooksul ära sööma kaheksa tunni söögi,“ meenutab sakslane Simon, „seda oli päris palju.“

Kui lõpuks oma õunavabad seljakotid üle piiri saame, ohkame kergendunult – Tšiili piir on meie vastu olnud sõbralikum kui Boliivia või Argentina oma.

„Tšiili on kõige topakama kujuga riik maailmas,“ peab mu sõber siiski vajalikuks avaldada.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing