Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Optimismi ended

24. märts 2009, 11:44

Läinud nädalal näis, et uued ostjad nuusutasid ettevaatlikult Eesti aktsiaturgu. Nad kardavad ikka veel, et suured müüjad nad ära tallavad, tundub ent, et eriti kohalikud väikeinvestorid muutuvad siiski julgemaks, kirjutab Stefan Andersson aripaev.ee sõsarveebis bbn.ee.

Nende jaoks, kes 2007. a juunikuus võtsid osa Arco Vara esmaemissioonist, oli see valulik kogemus. Alul maksis aktsia 2,43 eurot ja on sest ajast saati vabalanguses. Huvitav on see, et ettevõtte vara on muidugi suures osas sama, mis kaks aastat tagasi. Läinud nädalal langes aktsia mõningate lüüasaamismeeleolus tehtud müügitehingute tõttu 0,06 euroni. Seejärel aga käive suurenes ja aktsia kogus jälle hoogu ning tiksus mõne päevaga kenasti 0,13 euroni – nädalasisene juurdekasv 117 %.

Baltikal on praegu kindlasti raske aeg. Jaanuari ja veebruari müük peegeldas Euroopa majanduses üldiselt toimuvat. Enamgi veel, Baltika on praegu ebasoodsate valuutamõjude tõttu haavatav. Vastavalt sellele on aktsia nüüd juba päris pikka aega vatti saanud, nt möödunud nädalat alustas too tasemelt 0,44 eurot. Nädala sees huvi suurenes ja nädal lõppes tasemel 0,59 eurot – nädalasisene juurdekasv 34 %.

Ekspress Grupi aktsiasse on suhtutud äärmiselt külmalt. Jällegi näide sellest, kuidas viimasel ajal tehtud esmaemissioon võib investoritele hirmsasti pettumust valmistada. Ka Delfi ostmine just täpselt valel ajal ei suutnud jätta head muljet. Samal ajal langes igal pool reklaamiturg, mis omakorda lisas süngeid toone. Aktsia on saanud kõvasti kolki, kukkudes kahe aasta taguselt 5,90 eurolt 0,39 euroni möödunud nädalal, misjärel õnnestus taas tõusta 0,49 euroni – nädalasisene juurdekasv 26 %.

Samal kombel tõusid nädalasiseselt reedeks tublisti ka teised aktsiad, nt Eesti Telekom 10 %, Harju Elekter 8 %, Järvevana 25 %, Merko 14 %, ja Olympic 31 %.

Ilmselt pole suured nädalasisesed kõikumised Tallinna börsil midagi enneolematut, kuna vahed ostu- ja müügihindade vahel on suured ja käive väike. Siiski arvan ma, et mõne viimase kuuga võrreldes oli läinud nädal pisut erinev – oli näha mitu katset kergitada hinnataset.

Kohalikud investorid liigutavad oma positsiooni Tallinna börsil ettepoole ja ma arvan, et nende arv suureneb. On tõenäoline, et enamiku uute investorite investeerimislimiit pole kaugeltki käes. Nõnda siis peaks tõusvale turule voolama olgu küll et väike hulk raha, kuid siiski peaks see vool olema püsiv. Oluline küsimus ent siiski jääb: millal suured välisfondid lõpetavad müümise? Või pigem – kui palju neil üldse on veel müüa?

Tallinna börsi viimased kaks esmaemissiooni ei teinud Eesti aktsiatesse investeerimisele just head reklaami. Umbes kahe aastaga kaotas Arco Vara 98% ja Ekspress Grupp 93% esmaemissiooniväärtusest. See võis mõjutada ka üleüldist suhtumist teistesse Eesti aktsiatesse. Siiski, investor, kes vaevub lähemalt uurima siin mainitud ettevõtteid, aga ka teisi, leiab ehk, et mõningate hindadega pannakse kõvasti mööda. Ja selline valesti hindamine võib olla kütus, mis viib Tallinna börsi taas tugeva ja üldise tõusuni.

Autoril on Merko, Järvevana ja Kaubamaja aktsiaid.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing