Kas sinu koostööpartner pakub ebavõrdseid allahindlusi?

25. august 2009, 12:37

Mõned allahindluskampaaniad võivad olla konkurentsiõigusega vastuolus, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen partner Kaupo Lepasepp ja vandeadvokaat Ivar Kurvits.

Kas olete märganud, et mõni suurtarnija pakub teie vihasele konkurendile märksa soodsamaid müügitingimusi (hind, tarnetähtaeg, maksetähtaeg jne) kui teile? On teie enda hinnakujunduses aastate jooksul välja kujunenud väga erinevad müügitingimused ja allahindlusprotsendid? Selline tegevus võib olla ebaseaduslik.

Viimasel ajal ei möödu nädalatki, kui ei kuuleks uuest allahindluskampaaniast, kus ettevõtted ja koostööpartnerid müüvad oma kaupasid enneolematult soodsate hindadega. See on ka loomulik, sest allahindluste ja soodustuste tegemine on majanduses igapäevane nähtus ning praeguses majandusolukorras ka üks peamisi ettevõtete poolseid turundusviise, et suurendada oma toodangu müüki. Siiski tuleb kõigi nende allahindluste juures pidada silmas tuntud tõde, et kõik ei ole veel kuld, mis särab, ning mõned allahindluskampaaniad võivad osutuda hoopis konkurentsiõigusega vastuolus olevaks.

Euroopa kohtud on korduvalt rõhutanud, et turgu valitseva ettevõtja poolt klientidele erinevate mahahindlusmäärade kehtestamine võib rikkuda konkurentsiõigust juhul, kui lahknevused erinevatele klientidele rakendatavates mahahindlusmäärades ei ole põhjendatavad. Nii näiteks on leitud, et allahindlused või lojaalsusboonused, mis on seatud sõltuvusse teatud kauba koguse ostmisest, ning eksklusiivsusega seonduvad allahindlused rikuvad konkurentsiõigust juhul, kui lahknevused erinevatele klientidele rakendatavates allahindlusmäärades ei ole põhjendatavad. Põhjendustena ei ole vaja esitada detailset kalkulatsiooni (vaatamata Konkurentsiameti ootustele ei ole see sageli võimalik), kuid peab olema võimalik näidata üldist majanduslikku seost.

Seega juhul kui teile tundub, et koostööpartnerite poolt pakutud allahindlused on põhjendamatult väiksemad võrreldes sama koostööpartneri poolt teistele klientidele tehtud allahindlustega, siis tasuks koos konkurentsiõiguse asjatundjatega korraks maha istuda ning mõelda, kas selline käitumine ei ole mitte vastuolus konkurentsiõigusega.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing