Kelle peal maandada pahameelt? Õige vastus: arstide!

Ain Alvela 01. detsember 2009, 12:43

Arsti juures käies saad ikka alati elamuse osaliseks. Vähemalt minu meditsiiniasutuste külastamisi on ikka ja jälle ilmestanud vahejuhtumid, mis ainest annavad maailma ja selle sees leiduvate inimlaste käitumise üle mõtisklemiseks.

Erand polnud ka läinud nädalal lapsega Tõnismäe polikliinikusse tehtud vereproovi andmise käik. Istume me oma järjekorda oodates koridoris, kui meie kõrvale sigineb keegi mappi kaenla all hoidev härrasmees. Viivu paigal tammunud, koputab too naaberkabineti uksele, kisub vastust ootamata ukse lahti ja kurjustab, et miks arst keeldub teda vastu võtmast kui ta vaid kümme minutit hilines. Ei leidnud parkimiskohta, põhjendab mapiga kodanik. Ta tahtvat vaid hetkeks oma jalga näidata.
Arst jäi endale nähtavasti kindlaks, sest järgmisena kostab poolavatud ukse vahelt: „Ma kaeban teie peale!“. Mapiga mees virutab ukse tagantkätt kinni ja tuhiseb minema, ise porisedes: „Arstid või asjad.“.
Säh sulle härrasmeest.
Korda au sees pidava inimesena, ja teades, et arsti vastuvõtule registreerides öeldakse kõigile, et kohale tuleb tulla veerand tundi enne täpset kellaaega, arenes mul selle stseeni järelkajana järgmine mõttekäik.
Kui mina, kes ma olen juba kolm kuud oma järjekorda oodanud, tulen arsti juurde õigeaegselt, enne mind on sealt aga läbi käinud juba paar-kolm sellist kümneminutilist hilinejat ja arst on nad kõik ikkagi vastu võtnud ja mina pean kolmveerand tundi asja ees teist taga oma vastuvõttu ootama, siis on ju minul üksjagu põhjust kellegi peale kaevata. Et aga hilinejate peale kaevata ei saa, jääb üle kirjutada kaebus arsti peale. Karistust väärivad sellised tohtrid niikuinii, vaatamata sellele, et ta peab nende voosteritest hilinejate vastuvõtmise tõttu tunni-poolteist ettenähtust kauem tööl olema. Ehk siis peab vastust andma selle eest, et saatis hilinejad pikema jututa kellatundmise kursustele.
Ja aru ma ei saa, kui vanamutikesed kusagilt Paunkülast või Padiselt istuvad juba tund enne õiget aega truualamlikult arsti ukse taga vastuvõtujärge oodates, kuidas see siis peenele linnahärrale üle jõu käib? Ah soo, muidugi – tema ei leidnud ju parkimiskohta! Kuigi – ma võin mürki võtta, et kui ees seisab tähtis ärikohtumine, on seda tüüpi vennikesed aegsasti kohal, kukupailt klanitud ja autogi pargitud.
Aga arsti juures on see tõesti mõjuv põhjus, mille ainumõeldav väljendusviis saabki ju olla mõistmatu tohtri peale oma kibeda meelepaha väljaräuskamine.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. December 2009, 12:43
Otsi:

Ava täpsem otsing