Edukat Eestit loob terve inimene. Kui inimesel on hea enesetunne ning rõõmus meel, siis on temast kasu kogu ühiskonnale. Ta saab endaga hakkama ning on aktiivne, kirjutab toitumisnõustaja Anne Piirsalu.

- Toitumisnõustaja Anne Piirsalu.
- Foto: Erakogu
Eestis on iga kolmas inimene rasvunud, ülekaaluliste kooliõpilaste hulk on kasvanud üheksa aastaga 11%. Süüakse keskmiselt rohkem kui kulutatakse.
Hinnapoliitika võiks suunata inimesi tegema juba toidupoes õigeid valikuid ja aidata kaasa sellele, et inimesed toituksid tervislikult. Põhitoiduained, mis on töötlemata ja mida inimesed peaksid sööma iga päev, nagu piim, leib, liha, kala, köögiviljad, puuviljad, võiksid olla maksustatud oluliselt väiksema käibemaksuga, näiteks 10%. Sama võiks kehtida mahetoodete kohta. Kõik maiustused kuni kondiitritoodeteni välja ja magusad joogid, kuhu on lisatud suhkur, mida ei pea tarbima iga päev, võiksid jääda pühapäevaks või pidupäevadeks ning nende käibemaks oleks kõrgem, näiteks 25%.
Toitlustusettevõtetele, kes veel valmistavad vana harjumuse järgi rasvaseid pakse jahukastmeid, võiks panna südamele, et saab ka kergemaid ja maitsvaid lihtsaid kodutoite valmistada soodsa hinnaga.
Tööandjad võiksid premeerida oma tervise eest hoolitsevaid töötajaid näiteks tasuta spordisaalipääsme või mõne muu teenusega, mis oleks abiks ka edaspidi tervisliku vormi säilimisele. Sellised boonused oma töötajatele võiksid olla vabastatud erisoodustusmaksust.
Mõistlik oleks, kui tervisekindlustuse makse sõltuks haiguseriskidest.
Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, Saku Õlletehase, Mootor Grupi, EMT ja Elioni ning Äripäeva arvamuskonkursi Edukas Eesti raames.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!