Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Milleks kirjanikupalk?

    RaamatukoguFoto: Meeli Küttim

    Riik vajab kirjanikku rohkem kui kirjanik riiki, sestap on ka nn kirjanikupalka vaja rohkem riigil kui kirjanikul. Ükski riik ei saa püsida loojateta.

    Jah, muidugi ütleb seda ka põhiseadus. Et Eesti riik on loodud tagama eesti rahvuse, keele ja kultuuri püsimist läbi aegade. Kaunis, et see seisab seaduses, sest paljutki põhilist meie kui inimolendite kohta seal ei seisa ega saa eales seisma. Nn kirjanikupalga ümber pinevust külvavas debatis on aga kaduma läinud põhiline: loodud ning tulevikus loodav kirjandus ja kunst kõige laiemas tähenduses ongi see, mis teeb meid selleks, kes me oleme, tagab meile püsi – ja teeb meid ühtlasi rahvaks, kes väärib oma riiki. Nõnda tuleks tervitada seda, kui riik leiab võimaluse oma loojate materiaalseid võimalusi natuke paremaks teha. Paljut ju ei pakuta: juttu olnud enam-vähem riigi keskmise palga tagamisest üksikutele loojatele mõne aasta jooksul.
    Neile, kelle meelest on kirjanikud ja kunstnikud ühed seanahavedajad, kes lõpetavad kohemaid töötegemise, kui neile raha antakse, ja lähevad poodi õlle järele, vastas tabavalt Andrus Kivirähk. Ta oleks sedasama võinud öelda ka teisiti: looja ei loo päriselt tasu pärast, mitte kunagi. Ta loob, sest ta on looma sündinud, et tal on see võime ja sisemine vajadus. Igasugune võimelisus on pigem kohustus ja vastutus kui privileeg. Sa lihtsalt pead tegema seda, milleks oled siia maa peale tulnud. Nõnda loob tõeline looja enamasti ka siis, kui seda toetavaid tingimusi pole.
    See väide ei toeta aga romantilist kujutelma, et tõeline kunst sünnib külmas katusekambris tühja kõhuga, ehkki selline arusaam kõnetab tänagi veel paljusid. Nõnda nagu inimesel ikka, on loojalgi vaja pead toita ja keha katta, ja kui häda käes, tuleb nn kõrgemad sihid unustada – kas mõneks ajaks või siis igaveseks.
    Riik võiks suhtuda kirjanikku nagu investor idufirmasse
    Riigi huvi on kindlasti, et tal oleks võimekaid loojaid. Ent see pole ainult riigi huvi. Ka eraettevõtluses on loovus tegelikult see põhiline vedur, käimatõmbav jõud, mis sünnitab uut väärtust. Põhimõtteliselt võiks riik loojatesse suhtuda samamoodi nagu investor idufirmasse: ta panustab sellesse või teisesse loojategruppi ette teadmata, kas midagi suurt sünnib või ei. Alati ei sünni – ent vahel sünnib, vahel teoks saab koguni midagi nii erilist, et investor teenib algul palju kahtlusi tekitanud ideesse panustamisega sissepandud summa mitmekordselt tagasi.
    Siinkohal võib väita, et eesti kirjaniku või kunstniku töö ei too sinna investeeritud summat eluilmas tagasi. Väikselt mõeldud, ütlen ma selle peale. Me ei tea eales ette, missuguse kirjaniku või kunstniku teos maailmas tuntuks võib saada. Ent see ei pea tingimata olema eesmärk. Mõni teos, mis teisi maailma rahvaid ehk kuigivõrd ei kõneta, võib meile endale olla eneseteadvust konstitueeriv. Me võime alati loota, et kirjanikupalk aitab sellisel teosel sündida – aga ei saa selle peale kunagi ette kindlad olla. Alati aga tuleb enne anda, kui tahta saada – ja päris andmine käib ometigi vastutasu ootamata. Kirjanikupalk võiks olla just selline andmine: sümboolne pigem. See pole enamat kui sõnum, et Eesti riigis on loometegevus soositud, hinnatud, väärtustatud.
    Vastuseks pahandajaile
    Pole kriteeriume, mida lai avalikkus mõistaks, öeldakse (vt ka siit). Tõepoolest, loojale ei saa ametijuhendit ette anda. Kui tahad, et lind ei laulaks, pane ta puuri, ongi laul lauldud. Tulemust ei saa mõõta, pahandatakse. Kas see on näiteks ametnikutöö puhul teisiti? Jah, lepingulisel töötajal on koht, kus ta istub, ja kindlaks määratud ajavahemik, kui ta seal istub, aga see, millega inimene ette antud raamid täidab, sõltub suuresti sellest, mida ta endast sellel kohal anda suudab – ja tahab. Tööleping ei taga kunagi seda, et inimene ka päriselt asja juures on.
    Kirjanikupalk süvendavat kibestumist, sest looja asetatavat selle raha saamisega väljapoole neid reegleid, milles elavad teised. No ma ei tea. Looja elab pigem niikuinii väljaspool neid raame, milles nn laiad massid. Sama hästi võiks väita, et kirjanikupalga puudumine on looja asetanud väljapoole ühiskonda – seda tahategi, et nii jääks?
    Seda ei saavat nimetada palgaks, sest loojaga ei sõlmita lepingut. See on aga pigem kehtiva tööseaduse, mitte kirjanikupalga kriitika. Eesti töölepinguseadus on nii loojavaenulik, kui üldse olla saab. See on oluliselt laiem probleem, sest loovus on tegelikult see ainuke tõeline ressurss, mis ühel ühiskonnal (ettevõttel, organisatsioonil) on. Mitmel pool eraettevõtluses on seda mõistetud ja paljud ettevõtted hoiavad oma väärtuseloojaid vahenditega, mida tööseaduses kirjas pole.
    Motivatsioon on alati sisemine. Alati. Igaüks, kes midagi loob, teab seda. Väliste vahendite, palgaga sealhulgas, saab seda toetada, ent pühendumist ei saa kunagi rahaga osta. Väline keskkond, raha sealhulgas, saab sisemist loomise motivatsiooni omalt poolt soodustada. Edumeelses ettevõtluses ei lajatata inimesele algatuseks mitte ametijuhendiga pähe, vaid küsitakse, mida sa päriselt teha tahad – ja kuidas sa seda kõige paremini teha saaksid. Ja kui inimene ütleb, et talle on hädavajalik tund päevast und või kolm puhkusekuud aastas, siis võimaldatakse talle see. Ehkki tööseadus seda ette ei näe.
    Kord antut ei saavat tagasi võtta, öeldakse. Jumala pärast, miks peaks sõnumi, et looja on meie riigis hinnatud, tagasi võtma? Vastupidi, see  sõnum on väärt palju laiemat kandepinda, kui tal praegu on. See sõnum peaks jõudma iga otsustaja ajusse, sest väärtust sünnitavad loojad.
    Kirjanikupalga sõnum on hea algus
    Niikuinii minnakse kaklema, on mitmel pool öeldud. Maksumaksja raha kulutamine on alati üks lõpmatu kaklemise koht. Kunagi pole nii, et need, keda me enda eest otsustama valisime, teeksid selliseid otsuseid, millega me viimseni rahul oleme. Seega, selles mõttes pole kirjanikupalk midagi erilist. Tavaline maksumaksja raha jagamine.
    Emapalk loodi selleks, et sündimust suurendada. Viimase aja uuringud ütlevad, et päriselt pole emapalk ja pikem vanemapuhkus sündimust suurendanud või ei tee ta seda enam vähemasti nüüd. Samas ei tea me, kui palju lapsi oleks vähem sündinud ajal, mil emapalk on olemas – juhul, kui seda ei oleks olnud. Mida päriselt saab tõdeda, on: emapalk ei ole kaugeltki ainuke, mis naise last ilmale tooma paneb.
    Pakun, et kirjanikupalgaga on samamoodi – see ei ole kaugeltki piisav ega ainus. Ta on lihtsalt riigi sõnum: me väärtustame loojat. Loomulikult ei ole raha ainus, mis luua aitab. Nõnda nagu ema vajab lapse sünnitamiseks kindlustunnet, et suudab lapse ka üles kasvatada, vajab ka looja teadmist, et tal on võimalik oma võimeid realiseerida ka siis, kui ta parasjagu kirjanikupalka ei saa. Algatuseks on aga kirjanikupalk hea sõnum.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Novira Capitalil sai Riias valmis ärikvartal
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Vallandatud Tallinna Hambakliiniku juht: tahtsin ise ammu lahkuda
“Mõni aasta tagasi sain aru, et niipea, kui linnajuhtkond muutub, ei hakka keegi süvenema asja sisusse", ütles Maksim Volkov, keda uus Tallinna võim kolmapäeval SA Tallina Hambakliinik juhi kohalt vallandas.
“Mõni aasta tagasi sain aru, et niipea, kui linnajuhtkond muutub, ei hakka keegi süvenema asja sisusse", ütles Maksim Volkov, keda uus Tallinna võim kolmapäeval SA Tallina Hambakliinik juhi kohalt vallandas.