Tere tulemast Ugrimaale!

10. veebruar 2016, 07:00

Terje Tammekivi Terje Tammekivi
Foto: Erakogu

Soome ja Eesti peaksid tegelema ühise ugri brändi arendamisega, mitte konkureerimisega, kirjutab Ice Design OÜ omanik Terje Tammekivi.

Kõige radikaalsem idee kohalikus turunduses ja riikidevahelises koostöös oleks Soome-Eesti ühiskuvandi turundamine, vastandades seda nii Põhjamaadele kui ka Baltikumile.

Kohaturunduse praegune trend on, et väiksemad teevad suuremate piirkondadega koostööd. Eduka projektina võib tuua näiteks Taani Sjaellandi ja Saksamaa Lübecki ühisturunduse. Koostati viie aasta tegevuskava, eelarve oli ainult 150 000 eurot. Mõlemad osapooled jäid tulemusega rahule.

Eesti brändi võib vaadata kahte moodi, ratsionaalsel ja emotsionaalsel tasandil. Mitu korda päevas lendab lennuk sihtkohta? Mis maksab pilet ja hotellituba? Kas ja kuidas ma turistina või investorina mäletan seda sihtkohta? Mis märksõnad või pildid mul sellega seonduvad?

Emotsioonidele rõhuvad rahvusvaheliselt tuntud modernsed märgid, nagu New Yorgi ja Amsterdami sümbolid, mis kombineerivad sõnumit ja visuaali: I love NY, mille lõi Milton Glaser, ja Kesselskrameri reklaamibüroo 2004. aastal loodud kampaania I amsterdam.

Sisu on kõige olulisem

Viini ülikooli uuring "Smart cities" näitab, et ainult reklaam, logo ja visuaal ei müü, olulisem on sisu. Linna või regiooni ligipääsetavus transpordivõrgustiku kaudu (kas ja kui tihti lennuk lendab?) ning rahvusvahelistumise tase (kas linn on sõbralik ka võõramaalasele?). Uuringu esikümnes on kaheksa Soome, Rootsi ja Taani linna. Konkurentsivõimet ei halvenda ka kaugus suurlinnadest, Rootsi Umeå linn on 3. kohal.

Kaubandusliku ja ratsionaalse sõnumi asemel võib pakkuda ka eetilist sõnumit, nt heategevus või maailma paremaks muutmine. Emotsionaalsele komponendile on loovalt ja uuenduslikult rõhunud näiteks Hollandi linna Haagi kampaania. Valiti välja üks heategevuse valdkond, toetatakse sõjaorbusid. Eesmärgiks toetada rahu ja õigluse linna kuvandit. Valiti välja kuus tuntud inimest, kes vedasid seda kampaaniat, ja annetustena koguti 600 000 eurot.

Selle asemel, et mõelda väikselt, kas turundada pigem Tartut või Tartumaad, kas eelistada saari või Pärnumaad, peaks mõtlema suuremalt. Turundada tuleks Soomet ja Eestit koos. Kui sellise koostööga said hakkama sakslased ja taanlased, siis miks mitte ka soomlased ja eestlased. Meelitame turistid Riiast ja Stockholmist meie juurde, põhja-ugrimaale. Eesti peab selleks tegema suurema arenguhüppe (probleemideks korruptsioon, kuritegevus, võõravaen ja sotsiaalne turvalisus), kuid ruumi tõusuks on ka Soomel (muutuda väikeettevõtjale sõbralikumaks), et olla sobiv sihtkoht nii turistile kui ka välisinvestorile. Welcome to Ugriland!

Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, Telia, ACE Logisticsi, Combimilli ning Äripäeva arvamuskonkursi Edukas Eesti raames.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Märksõnad

Toimetaja valik

ravimid 10:45 23. juuli 2016

Üllatus üksikapteegi pidajalt

Kui apteegiketid on mullu näidanud üsna kehva tulemust, siis üks eralditegutsev Kalamajas apteek Tallinnas on kahele omanikule kolmas aasta dividende pakkunud.
12:33 23. juuli 2016

IMF juht läheb kohtu alla

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

252 400 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

10:45 22. juuli 2016

Kas Apple tuleks maha kanda?

2

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

10:00 22. juuli 2016

Ekspress Grupp laiendab haaret

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.