Miks ei lähe ärimees poliitikasse?

14. märts 2016, 07:15

Martin Vahter Martin Vahter
Foto: Eriko Kink

Riigijuhtimise juures pole 20 aastat püsivalt olnud pea ühtegi A-klassi erasektori ärimeest, mistõttu majandus toppab ja riigifirmad kaotavad raha, kirjutab 1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter.

Maailmas on levinud tava, et edukad äriinimesed lähevad ka poliitikasse. Soome peamister Juha Sipilä on riigi üks rikkamaid mehi. Samuti väga eduka majandusega USAs on tavapärane, et end karmis erasektoris tõestanud mehed võidavad ka valimised. Juba George Washington oli legendaarselt jõukas ning USA praeguse Kongressi liikmetest on rohkem kui pooled miljonärid.

Eduka inimese auasi on oma riiki teenida

Ühiskond peab selleks piisavalt tsiviliseeritud arengutasemel olema, muidu hakkab riik ärimeest teenima. Läti ja Venemaa on ahnuse ja võimu kuritarvitamise halvad näited.

Eesti riik teeb järjest kalleid valearvestusi nagu Estonian Airi pankrot, Tallinna Sadama afäärid ja Eesti Energia hiigelinvesteeringud USAs. Samuti ei ole ühegi logistikaärimehe suust kuulda olnud tugevaid pooltargumente Rail Balticu teemal. Tasuvusanalüüsi alustala on pigem soovmõtlemine, samas tõsine projekteerimine-planeerimine juba käib. Pärast öeldakse, et tegime kõik õigesti, aga ikka läks pankrotti. Sellise jutuga erasektoris pikka pidu pole. Siin pead oma tegude eest vastutama, sest kellegi raha põleb ja sellega ei saa mitu korda katsetada.

Kui riigi eesotsas oleks ka ärimeeste oskusteave, kas siis tehtaks nii palju elementaarseid juhtimisvigu? Pole saladus, et riigiettevõtteid juhivad inimesed mitte pädevuse, vaid erakondliku kuuluvuse ja omadele võimu ning raha jagamise alusel.

Vaja on uut hingamist

Mitu ärimeest on praeguses riigikogus? Poliitikas on esindamata peamine ühiskonnagrupp, mis viib majandust edasi.

Miskipärast ei soovi ärimehed ka ise eriti poliitikasse minna. Kas pole piisavalt missioonitunnet või ei taheta käsi määrida. Meil on kogu riigi peale ainult üks Erkki Raasuke, keda vabatahtlikuna kriisikolletesse saadetakse. Mitu on proovinud, aga pole pidama jäänud, näiteks Jüri Mõis. Õnneks on vähemalt praegune rahandusminister Sven Sester ka äris omal ajal käe valgeks saanud.

Riigi majandusnäitajad seisavad paigal. Vaja on uut ärkamist. Esimese vabariigi ajal jõudsid paljud ärksad mehed nagu Carl Robert Jakobson, Johan Pitka, Juhan Kukk või Jüri Jaakson teha nii äri, edendada kultuuri kui ka ausalt ja väärikalt riiki tüürida.

  • Martin Vahter
Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Märksõnad

Toimetaja valik

Auvere elektrijaam 16:45 29. juuli 2016

Hando Sutter pööras kaevuritega tülli

2 Eesti Energia juht Hando Sutter soovib firma tööjõukulusid vähendada, kuid kaevurid ei soovi sellest midagi kuulda.

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

251 725 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

Exxoni kasum tegi suure languse
19:30 29. juuli 2016

ExxonMobili kasum kukkus 60%

Barclays
11:56 29. juuli 2016

Barclaysi kasum kahanes

11:15 29. juuli 2016

Aprangalt head tulemused

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.