Verejooksu raviti plaastriga

20. aprill 2017, 14:29
Plaaster aitab väikese vigastuse korral.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170420/OPINION/170429963/AR/0/Plaaster.jpg

Kõik haigekassa päris tõved jäid seegi kord ravita, leiab uudistetoimetuse juht Harry Tuul.

Mis juhtub, kui sisemist verejooksu ravida plaastri panemisega? Ei midagi, haav lekib edasi. Aga mis siis, kui teha vereülekanne? Haav lekib ikka edasi. Ja kui organism kohe ei suregi, siis nõrkeb igal juhul.

See on Eesti meditsiinirahastuse piltlik diagnoos. Käes on haigekassa kuldaeg: raha laekub rohkem kui eales varem. Viimase viie aastaga on haigekassa eelarve kasvanud 41,5 protsenti ning ületanud miljardi euro piiri. Sisuliselt täishõive ning majandusest ja tootlikkusest kiiremini kasvavad palgad on haigekassat sotsmaksu laekumise paranemise mõnel viimasel aastal tempos veidi alla 10 protsendi aastas. Ainuüksi 2017. aastal laekub prognoosi järgi üle 90 miljoni euro rohkem kui aasta varem. See tähendab, et palju paremaks minna ei saa. Küll aga halvemaks, kui palga kasv peatub või töötus suureneb.

Ometi jääb haigekassas juba praegu raha puudu. Selle tõve raviks pakuvad nii arstid, ametnikud, ettevõtjad kui ka poliitikud raha juurdepumpamist. Ehk siis matemaatika keeles eelarve kasvatamist kiiremini kui 10 protsenti aastas. Pakutud on nii pensionäride eest sotsmaksu tasumist riigieelarvest, haiguspäevade hüvitamist haigekassa asemel töötukassast kui ka alkoholi- ja tubakaaktsiisi suunamist haigekassasse.

Sinu tellimus on lõppenud.

Sul pole veel Äripäeva tellimust?

või Loe Äripäeva tutvumishinnaga 1 euro nädalas
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2017, 14:29
Otsi:

Ava täpsem otsing