Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Aitab halast

    Hala fookuses ei ole enam ammu patsient, vaid kes saab suurema tüki raha, väitis sotsiaaldemokraadist tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski kliinikumi kevadkonverentsil peetud ettekandes.

    Eesti tervishoius on praegu üks ämblikuvõrk, milles me oleme õppinud viimase 15 ja enama aasta jooksul elama ja mida me oleme suutnud aina detailsemaks viimistleda.
    Sellesama aja jooksul oleme päris tihti selle sees olnud nagu kärbsed. Tavaliselt saab kärbes ühe tiiva lahti ja siis keerab ennast, kuni jääb uuesti kinni. Ka meie oleme sellesse võrku ennast mässinud ja keerame muudkui uusi kihte ja ringe endale ümber.
    Seekordne konverents on hea näide sellest – „Haigekassa on peenhäälestanud ravijuhtude jagamist“, „Erialaseltsid on kakelnud uute koodide pärast“, „Haiglad on seletanud, miks hinnad on madalad“ (konverentsi teemad – toim).
    Sõbrad – aitab sellest halast! Selle fookuses ei ole enam ammu patsient, vaid see, kes saab suurema tüki raha. Kogu arutelu selle üle, et muutusi teha ei saa, sest on sada põhjust, miks neid teha ei saa, see on ebaterve ja manduv mentaliteet.
    Arutelud sellel teemal, mis on õiglane ja õige hind ning tegelik kulu, on kindlasti olulised, neid tuleb pidada. Aga ei tasu ennast kindlasti petta illusiooniga, et läbi viimsete detailideni lihvitud metoodika on need maagilised, kõigile sobivad absoluutse tõe numbrid võimalik välja arvutada.
    E-tervisest ja innovatsioonist
    Kõik need itsitamised innovatsiooni ja e-tervise teemal – jõudsin seda ka siin konverentsil tajuda, ministeeriumi laua taga tajun seda kogu aeg. Kõik see on tulevik ning see on juba kohal, mis on võimaldanud parandada efektiivsust ja ravitulemeid nii mikro- kui ka makrotasandil kümnetes riikides ja sadades süsteemides.
    Meil on suurepärased eeldused, et teha sellest edulugu, aga igakord, kui hakkame sellest rääkima, kuuleme otse ja avalikku irvitamist – mis tehnoloogia, andke parem raha.
    Rahast
    Loomulikult, otsuseid lükati vastutustundetult väga pikalt edasi, kuni enam ei olnud võimalik seda teha, seetõttu on viimased aastad olnud laiem tulekahju kustutamine.
    Mina oma sõna olen pidanud – olen tõesti kogu selle aja jooksul selle nimel tööd teinud, et nende otsusteni jõuda.
    Emotsioonidest
    Ma ei ole kunagi nii mürgises ja usaldamatus õhkkonnas töötama pidanud, kui selles ametis. "Ah, mis ta ikka", "Ei tee ta midagi", "Ah, ta võib ju proovida, aga niikuinii midagi sellest ei tule." Kui te arvate, et see aitab tervishoiu valdkonnal ühtsel häälel ühiskonda mõjutada, siis ei aita. See negatiivsus süsteemi seest paistab kaugele välja.
    Veel üks emotsioon – kui riigieelarve strateegiat tehti ja mina koos kolleegidega töötasin selle nimel, et süsteemi lisaraha saada, käis nii mõnigi tervishoiu arvamusliider valituse erakondades ja valitsuse liikmete juures rääkimas, et lisaraha polegi mõtet panna, süsteem on nii mäda.
    Mõni rääkis, et eriarstiabisse pole mõtet panna, tuleks kõik panna perearstiabisse. Teised ütlesid, et esmaabitasandi tugevdamine on suur lollus, pange eriarstiabisse. Kolmandad rääkisid, maakonnahaiglates kvaliteetset ravitööd ei tehta, suurtele haiglatele tuleb anda.
    Oli inimesi ja tunnustan neid, kes tegid oma kontakte kasutades ka vastupidist tööd selleks, et otsus lõpuks sünniks.
    Otsustest
    Otsused said tehtud. Suur vaidlus oli selle üle, kas rahastamise otsused saavad olema ühekordsed või laiendame seadusega tulubaasi. Õnnestus saavutada viimane. Juba nelja aasta pärast on haigekassa eelarve võrreldes tänasega umbes 50% suurem.
    Teiseks - sama otsuse raames tegime otsuse tervishoiu rahastamise erinevad tükid konsolideerida. Praegu osutavad lisaks haigekassale tervishoiuteenust veel sotsiaalministeerium, terviseamet ja tervise arengu instituut. Konsolideeritavate lisateenuste eest saab haigekassa lisaraha juurde – teenused liiguvad koos rahaga.
    Konsolideerimine üksi süsteemi efektiivsemaks ei tee – see loob kindlasti selleks head eeldused ja võimaldab üle vaadata ka haigekassa roll tervishoiu rahastamisel ja arendamisel. Me hakkame liikuma selles suunas, et tervishoiu rahastamine oleks ühtselt tervele elanikkonnale – nii neile, kes on ravikindlustatud, kui ka neile, kes seda ei ole.
    Usk süsteemi puudub
    Veel üks emotsioon: väga paljud valitsuse liikmed, ja täiesti õigustatult, küsisid – aga mis sellest paremaks muutub? Olukorras, kus vaieldi iga saja tuhande euro üle, otsustati tervishoidu nelja aastaga panna üle 200 miljoni euro. Täiesti õigustatud küsimus: mis paraneb? Ütlesime, et meil on kõige akuutsem vajadus praegu eriarstiabi järjekorrad, peame suunama täiendavad vahendid sinna, et kriisi lahendada. Kui palju need järjekorrad siis lühenevad? Noh, eks nad midagi ikka lühenevad...

    Mulle tegelikult tundub, et paljude jaoks on tänane ämblikuvõrk küll vastik, mida võib kiruda, kuid sellega on kõik mõnusalt harjunud.

    Jevgeni Ossinovski,
    tervise- ja tööminister
    Usku on vähe poliitikute seas, aga see usk ei ole mitte poliitikute välja mõeldud, see on ju tegelikult ka Eesti inimeste usu puudumine süsteemi suhtes – raha võib ju juurde panna, aga vaidlus hakkab ikka käima, et kuidas neid ravijuhtusid täpsemalt jaotatakse ja mis hinnaga ühte või teist voodipäeva hinnastatakse.
    Sellel aastal otsustasime 10 miljonit eurot suunata peamiselt kardioloogia ja neuroloogia statsionaari, aga patsientidele jäi mulje, et seis südamehaigustega läks halvemaks. Nüüd on selgunud, et kahe arsti vaheline vaidlus on eelarveliselt kuidagi lahendusele jõudnud, vast ikka on paremaks läinud.
    Aga see on see foon, mille pealt me tegelikult töötame ja selles usu puudumises oleme me ise süüdi.
    Üleskutse
    Nüüd on tervishoiusektoril, sealhulgas ka riigil tervishoiusektori osana, ühine vastutus, et näidata ja tõestada Eesti inimesele, et lisarahaga me suudame tegelikult tervishoiuteenust parandada.
    Aega pikalt planeerida ja filosofeerida ei ole – tulevikku muutvad õigusmuudatused peavad riigikokku jõudma juba septembrikuuks, et muutused saaks jõustuda 2018. aastal.
    Vastutus näidata ja tõestada Eesti inimestele, et selle lisarahaga tegelikult saavutatakse efekti, on ühine. Ja neid, kes usuvad, et mitte midagi ei muutu, on väga palju.
    Isegi, kui majandatud on hästi, alati saab paremini. Mitte vähemaga enamat, aga paremini saab.
    Kõik kiruvad seda praegust rahastamissüstemi, mina sealhulgas – see on absurdini viidud väga paljudes aspektides. Aga teisest küljest – küsimus on selles, et keegi peab vastutuse võtma, vastutuse tegelikult produtseerida olemasoleva eelarve piires parimat tervisetulemit. See vastutus on siiani olnud süsteemi juhtimise mõttes haigekassal – kas see on õige? Ma arvan, et ei ole. Mina väga pooldan seda ettepanekut ja professor Kiivetiga oleme seda korduvalt rääkinud – anname haiglatele suurema vastutuse eelarve kasutamisel! Aga me tahame teie käest saada tulemuste indikaatoreid – seda tulemust, mida on võimalik osta.
    Mulle tegelikult tundub, et paljude jaoks on tänane ämblikuvõrk küll vastik, mida võib kiruda, kuid sellega on kõik mõnusalt harjunud.
    Meie oleme valmis neid muutusi tegema, kuid ootus, et sotsiaalministeerium seda üksi teeb – mõtleb välja üleüldse skeemi, mis järsku sobib kõigile – see ei ole realistlik.
    Selleks, et me päriselt patsiendikeskse tervishoiukorralduseni jõuame, peame ennast ise päriselt kokku võtma ja sellest mugavustsoonist välja tulema. See on mugavustsoon käia ja sõimata haigekassat ja ministeeriumi. Võtame kätte ja teeme päriselt asja ära. Mina olen selleks valmis.
    (Toimetud meditsiiniuudised.ee vahendatud kliinikumi kevadkonverentsi ettekandest.)
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Suure seitsmikuga on ühinemas uus tegija
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.