Reitinguagentuurid: kas jätkuvalt usaldusväärsed?

26. mai 2011, 12:43

Suurimad reitinguagentuurid Moody’s, Standard & Poor’s ning Fitch on viimastel aastatel sattunud kriitika alla kuna nad ei ole märganud õigel ajal probleeme, mis põhjustasid ülemaailmse finants- ja majanduskriisi.

Samuti on Ameerika agentuurid Moody’s ja Standard & Poor’s jätnud kärpimata USA AAA reitingu, vaatamata USA üha kasvavale võlale.

Bill Gross, Pacific Investment Management (PIMCO) üks kaasasutajatest ütles möödunud aastal, et tema firma ei võta enam reitinguagentuure tõsiselt. Samuti ei usu Gross enam reitinguagentuuride vajalikkusesse. Maailma suurim võlakirjade kauplemisega tegelev PIMCO haldab triljoni dollari väärtuses varasid.

Ka IMF on öelnud, et „kahtlusepilv lasub reitinguagentuuride peal”. IMF usub, et reitinguagentuurid peaksid olema rohkem avatud võimalike huvide konfliktile ning andma parema ülevaate sellest kui head nad on riski hindamisel.

Kriisi aastatel on reitinguagentuurid põhjustanud varade hindades suuri liikumisi, aga mida aeg edasi, seda väiksemaks on nende mõju ka läinud.

Belgiast sai viimane Euroopa riik, kelle krediidireiting sattus Moody’se tähelepanu alla. Kui tõsiselt saab võtta Belgia olukorra hinnangut reitinguagentuuride poolt, keda ise on teravalt kritiseeritud?

Majandusteadlased on Belgiat kutsunud ka "Põhjala Kreekaks", tingituna suurest avaliku sektori võlast. Fitch on Belgia reitinguks märkinud AA+ ning muutis väljavaate stabiilsest negatiivseks.

Vaatamata Belgia suurest avaliku sektori võlast – mis ulatub ligi 100%-ni SKP-st – ei saa Belgiat Kreekaga võrrelda. Belgia eelarve puudujääk on võrreldes Kreekaga väiksem, ulatudes 6%-ni. Kodumajapidamiste võlatase on oluliselt madalam kui see on Kreekas, Iirimaal, Portugalis, Hispaanias või Itaalias ning Belgia kaubanduspartneriteks on stabiilsemad ja tervemad Põhja- ja Kesk-Euroopa riigid. 

Michael Lewis, raamatu "The Big Short" autor, on reitinguagentuurides töötavate inimeste kohta öelnud: "nad teavad piisavalt, et õigustada oma töökohta, aga ei midagi enamat."

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. May 2011, 13:15
Otsi:

Ava täpsem otsing