Tööregistril õigesiht

1185-aripaev 20. mai 2014, 08:04

Juulist  toimima hakkav tööregister peaks vähemasti idee poolest tööandja elu lihtsamaks tegema: selle asemel et andmeid töötajate kohta anda mitmele asutusele korraga, piisab nüüd maksuametisse teatamisest. Hoolimata mõningatest piiripealsetest juhtumitest ja üksikutest küsitavustest on tegu õige asjaga.

Äripäeva arvates peaks ausal ettevõtjal töötajate registri toimima hakkamise üle ainult hea meel olema, sest selle eesmärk on hea õige: vähendada ümbrikupalku. Ümbrikupalkade vähenemisest võidab iga aus ettevõtja, sest mustalt makstud palk tähendab alati ka ebaausat konkurentsi. Tõsi, osa sektorite esindajaid on kahtlust avaldanud, kas töötajate registri loomine ümbrikupalku vähendab. Ühte ja ainsat võluvitsa, mis ümbrikupalgad maa pealt kaotaks, mõistagi ei ole: kui oleks, ei tuntaks sellist nähtust enam. Ent kui selle ühe meetme mõju ühtlasi ka tööandja elu muus mõttes lihtsamaks teeb, ei peaks seda laitma.

Uue korra kohaselt peab andmed töötamise kohta maksuametile edastama enne seda, kui inimene tööd alustab – enne oli sellega aega seitse päeva. Selles olukorras polnud maksuametnikul eriti midagi teha, kui ehitusplatsitäis töömehi talle teatas, et on esimest päeva tööl. Seda argumenti enam tarvitada ei saa, sest andmed peavad nüüd registrisse jõudma enne, kui töötegija töökohale. Muidugi võib väita, et see, kes ümbrikupalka maksta tahab, ei kavatsegi töötajaid registreerima hakata, ja maksab ikka ümbrikupalka edasi. Üks seadusemuudatus tõepoolest seaduste eirajat seaduskuulekaks ei tee, ent nõnda, nagu tilk uuristab kivisse augu, suureneb seaduskuulekus ajapikku mitmete tegurite koosmõjus. Arusaamine, et makse maksab ja tuleb maksta, on Eesti ühiskonnas süvenemistrendis. Töövõtja mõistab, et ümbrikupalga vastuvõtmisega võib ta saada küll lühiajalist kasu suurema netosissetuleku näol, aga pikemaajalises perspektiivis jätab ta ennast ilma sotsiaalsetest garantiidest. Seega on tal mõistlik eelistada tööandjat, kes maksab makse ausalt.

1000 euro ja autode maksumuudatustega kaasas käinud seaduseandja kiirustamisest ja kehvast kommunikatsioonist hellaks tehtud ettevõtjal võib uue seaduse rakendumisega seoses muidugi mõningaid hirme olla.
Maksuameti pakutavate koolituste aega jääb tõepoolest napiks. Samas, ega aktiivne hoiak enese seadusemuudatustega kursishoidmisel siiamaani kellelegi kurja teinud. Tõsi, mõningad piiripealsed alad muidugi sellelgi seadusel. Keerulisem on seadust täita neil tööandjatel, kes kasutavad palju hooajalist tööjõudu. Samuti nendel, kellel probleeme kaadri voolavusega: kui päevakese tööd teinud otsustavad hulkade viisi hõlmad vöö vahele panna, siis läheb maksuametile teatamine tihedaks tõesti. Ent kaadri voolavus on probleem, mis vahest mõnel muulgi põhjusel lahendamist väärib. Ja kui maksuametisse teatamine käib ühtlasi ka haigekassa ja töötukassaga suhtlemise eest, siis läheb asi ju lihtsamaks.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2014, 10:00
Otsi:

Ava täpsem otsing