Börsipaanika testib investorite usaldust

16. oktoober 2014, 17:23
Lähiegadel saame teada, mida arvavad investorid maailma majanduse käekäigust tegelikult.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141016/BORS/141019716/AR/0/AR-141019716.jpg

Lähituleviku börside liikumised saavad investorite usalduse ja enesekindluse suurimaks proovikiviks alates Euroopa riikide võlakriisist.

Hüppeliselt kasvanud volatiilsus Jaapani ja euroala aktsiaturgudel rääkimata USAst on viimastel päevadel külvanud hulgaliselt ärevust ja hirmu. Lisaks maailma majanduse niigi nõrkadele makronäitajatele ja hägusale kasvuperspektiivile, keeravad kõigele lisaks vinti juurde sõda Lähis-Idas, ummikseis Ukrainas, tänavaprotestid Hongkongis ja Ebola viiruse levik ookeani taha.

Ehkki loetelu võiks vabalt jätkata veelgi, valmistab tõenäoliselt vaat, et suurimat ebakindlust hirm selle ees, et keskpangad on oma stiimulid ammendanud ja pilgud on pööratud USA poole. New Yorgis asuva varahalduri BNP Paribase peaökonomist Paul Mortimer-Lee märkis Bloombergile antud intervjuus, et turgudel on viimased traumaatilised  sündmused värskelt meeles ja kuna need ei ole ei füüsiliselt ega psüühiliselt veel taastunud, ollakse seda enam mures uue languse pärast.

Märke himudest pole vaja kaugelt otsida. Kirjutamise hetkeks on Euroopa aktsiad langenud kaheksa päeva järjest, mis on pikim taoline periood alates 2003. aastast.

Suuruselt teise USA panga Bank of America sel nädalal riigi fondijuhtide seas läbiviidud uuringu järgi on rahajuhtide optimism majanduskasvu ja inflatsiooni suhtes madalaim alates 2012. aastast, mis omakorda survestab neid portfellides raha osakaalu suurendama.

Teisest küljest on neidki, kes järsult kerkinud turgude volatiilsust üle ei tähtsusta. Londonis asuva Capital Economicsi peaökonomist Julian Jessop märkis, et USA seisab kindlatel jalgadel, Hiina on liikumas jätkusuutliku majanduskasvu suunal, odavam nafta peaks kasvatama nõudlust ja kui tõesti vaja peaks minema, saavad poliitikud majandust täiendavalt stimuleerida.

„On raske jääda positiivseks, arvestades sellega kui negatiivsed on turgudel meeleolud, aga ma arvan, et sentiment on põhjendamatult pessimistlik,“ resümeeris ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. October 2014, 17:30
Otsi:

Ava täpsem otsing