Euroopa Keskpank hakkas võlakirju ostma

20. oktoober 2014, 16:00
Euroopa Keskpank
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141020/BORS/141029963/AR/0/AR-141029963.jpg

Euroopa Keskpank alustas täna kaetud võlakirjade ostmist, mis on keskpanga värskeim katse erakorraliste tugimeetmetega euroala majandust jalule saada.

Keskpank ostis Prantsuse pankadelt Societe Generale ja BNP Paribas lühiajalisi Prantsusmaa ning teistelt pankadelt Hispaania võlakirju, vahendas agentuur Bloomberg anonüümsust palunud informeeritud allikate infot. EKP juht Mario Draghi on öelnud, et plaanib keskpanga bilanssi paisuta vähemalt triljoni euro ulatuses, et deflatsiooni euroalalt eemal hoida.

„Tänasest alates saame näha, kui agressiivne EKP võlakirju ostes saab olema,“ ütles Banco Bilbao Vizcaya Argentaria osakonnajuht Augustin Martin.

Kaetud võlakirjade ostmine on keskpanga värskeim erakorraline instrument, mille hulgas on ka likviidsuslaenud pankadele ja negatiivne intressimäär kommertspankade raha keskpangas hoiustamisele. Veel tänavu plaanib keskpank ostma hakata ka erasektori pakendatud laene, et elavdada nii laenuandmist väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele.

Keskpangalt oodatakse jõulisemat sekkumist, kuna euroala inflatsioon on septembris aeglustunud vaid 0,3%-le ning IMF hoiatab kasvava tõenäosuse eest, et euroala majandus 2008. aastast läheb juba kolmandat korda langusesse.

Keskpangale on see kolmas kaetud võlakirjade tugiostuprogramm. Esimene käivitati 2009. aasta juulis, et parandada olukorda finantsturgudel pärast investeerimispanga Lehman Brothers kollapsit 2008. aasta sügisel, teine 2011. aasta novembris, et toetada panku euroala võlakriisi ajal.

Alates tulevast nädalast avalikustab Euroopa Keskpank igal esmaspäeva õhtul oma tugiostude suuruse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. October 2014, 16:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing