Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ostusoovitus: 5 toorainefondi 2015. aastaks

    Kullale panustavad fondid võivad aasta esimeses pooles olla hea rahapaigutus.Foto: EPA

    Suurim börsil kaubeldavate fondide ehk ETFide andmebaas ETF.com pani kokku nimekirja viiest toorainefondist, millele võiks tänavu esimesel poolaastal panustada.

    Eelmisel aastal kukkusid paljud toorainete hinnad. Et ületootmine ja jahenev nõudlus jäävad tooraineturu märksõnadeks ilmselt veel mõnda aega, võidavad jätkuvalt need, kes panustavad hindade edasisele langusele, seda eeskätt energiasektoris. Teisest küljest leidub ka toormeid, millele ennustatakse hinnakasvu.

    Hoia investeerimine spekuleerimisest lahusRagnar Plees, LHV vanemmaakler

    ETFid on olnud klientide seas populaarsed juba aastaid. Iseäranis huvipakkuvad instrumendid kauplemiseks on kahe- ja kolmekordse võimendusega ETFid. Kulla, nafta ja volatiilsusega seotud instrumendid kuuluvad praegu LHV klientide enimkaubeldud aktsiate hulka.

    Investeerimiseks sobivad ilma võimenduseta sektori või regioonipõhised ETFid. Spekuleerimiseks seevastu võimendusega instrumendid. Võimendusega instrumentide puhul tuleb endale kindlasti selgeks teha, millest antud ETF koosneb ning kuidas ta alusvara liikudes käitub. Näiteks US Oil fund (USO) koosneb naftafutuuridest (CL), mida tuleb iga natukese aja möödudes n-ö üle rullida. Praeguses olukorras on iga järgnev futuur kallim (contango) ja ainuüksi fondi ülalpidamine on tänu sellele muutunud oluliselt kulukamaks.

    Hea praktika oleks enne kauplema asumist läbi vaadata konkreetse ETFi prospekt ning välja uurida fondiga seotud kulud. Mitmetest prospektidest võib leida muuhulgas ka lauseid nagu: kui sa hoiad ETFe pikaajaliste investeeringutena, siis sa võid kaotada kõik või märkimisväärse osa oma investeeringust. Seega esimene reegel, mida tuleks meeles pidada, on see, et võimendusega ETFid on mõeldud lühiajaliseks kauplemiseks.

    Osta kulda jeenides
    Kulla hind kukkus mullu 1,4%, kahvatades sellega aasta varasema kukkumise, mil kollane metall kaotas 28% oma väärtusest ja tegi suurima aastase languse alates 1981. aastast. Tegelikult on mullune pilt petlik, sest oma väärtust kaotas kuld peamiselt vaid dollari vastu.
    Jaapani jeeni ja euro vastu kerkis kuld näiteks ligemale 12% ja Vene rubla vastu 74%. ETFide maailmas on fond AdvisorShares Gartman Gold/Yen ETF (GYEN), mis aitab investoritel jeeni edasisest langusest kulla vastu kerge vaevaga kasu lõigata.
    GYEN ostab kulda USA dollarite asemel Jaapani jeenides. ETF on küll veel üsna nooruke ja nägi ilmavalgust mullu veebruaris, kuid sellest ajast peale on fond näidanud 9,5% tootlust.
    Kulla tugevus dollarist erinevate valuutade vastu peegeldab lõtva rahapoliitikat, madalaid intressimäärasid ja nõrka majanduskasvu väljaspool USAd. Tõik, et Ühendriikides paistab majandus veidi helgemates toonides, vähendab omakorda kulla kasvuväljavaateid dollari vastu.
    Ostes kulda jeenides või eurodes, tähendab see samal ajal lühikest positsiooni valuutades ja pikka positsiooni kullas. Investorid teenivad siis, kui valuutad nõrgenevad ja samal ajal pakub kuld ka tururiskide vastu kaitset.

    Börsil kaubeldav fond (ETF)

    Sarnaneb investeerimisfondiga, sest kujutab endast väärtpaberite või muu alusvara kogumit, ent erinevalt tavalisest investeerimisfondist kaubeldakse ETFidega börsil sarnaselt aktsiatega. ETFid on kuluefektiivne viis investeerida konkreetse regiooni või sektori aktsiatesse või hoopis mõnda toorainesse (nt kuld, nafta). ETFidel puuduvad erinevalt tavafondidest sisenemis- ja väljumistasud ning kauplemisel kehtivad aktsiatehingute teenustasud.

    Allikas: SEB

    Mine naftas lühikeseks
    Eelmisel aasta enim kõneainet pakkunud tooraine on kahtlemata nafta, mille hind on enam kui poole võrra alla tulnud. Nii nagu ikka, pole kellelgi õrna aimugi, kus võiks peituda hinnapõhi, ent on võimalus, et sinna võib olla veel jupp maad minna. Suvel peaks ühele poole jõudma Iraani ja USA vahelised tuumakõnelused ning sellega võib niigi üle ujutatud tooraineturule voolata täiendavad miljon barrelit naftat päevas.
    Ent surve hindadele kasvab ka ilma Iraani toodanguta, sest praegu toodetakse iga päev 1-2 miljonit barrelit naftat rohkem kui eeldaks nõudlus. Kui reservid täituvad, pole ühel hetkel enam kusagil naftat ladustada ja see võib tuua hindu praegustelt hinnatasemetelt veel tublisti allapoole.
    Üks suurimaid hinnalangusele panustavaid ETFe on ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oili (SCO), mis lõikab USA toornafta kukkumiselt kasu kahekordse võimendusega. Just sel põhjusel ei kõlba see hästi pikaajalisele investorile, vaid on pigem lühiajaline taktikaline investeering, mis aitab hinnakõikumiselt kiirelt kasu lõigata.

    Kuidas aktsiaid osta?

    Aktsiaid saab osta kõigi peamiste Eestis tegutsevate pankade vahendusel. Kui pank ei võimalda soovitud aktsiaid osta, tasub soovist teada anda oma maaklerile, kes selle võimalusel ostunimekirja lisab.

    Teenustasud

    SEB pank: tasu 0,2% tehingusummalt + 14 eurot.

    LHV pank: teenustasu 11 eurot + 0,3%.

    Nordea pank: soetamiskulu privaatpanganduse klientidele 0,2% tehingumahust ja minimaalselt 20 eurot.

    Swedbank: soetamiskulud kauplemiskonto kaudu minimaalselt 14,06 eurot või 0,15% tehingusummast.

    Danske Bank: teenustasu 0,25% ja minimaalselt 31,96 eurot.

    Allikas: Äripäev, pangad

    Panusta soodsalt USA naftasektorile
    Oma soovitustes toovad globaalse ETFide andmebaasi analüütikud paljulubava investeeringuna välja ka USA energiasektorile panustava ETFi Energy Select Sector SPDR (XLE), mis hõlmab endas USA suuremaid naftafirmasid.
    Pole üllatus, et käsikäes nafta hinnaga on sektorile panustav fond saanud kõva põntsu, olles viimase 12 kuuga kaotanud 10%. Kaotused pole aga võrreldavad tooraine enda hinna langusega. Selle üks suurimaid põhjuseid on Wall Streetil levinud lootus, et kukkumine on ajutine ja nafta hind teeb 2015. aastal tubli põrke üles. Optimistid ootavad hinnatõusu parimal juhul 95 dollarile barrel.
    Mis juhtub aga siis, kui nafta hind jääb alla oluliselt kauemaks? Tõenäoliselt kaasneb sellega energiasektorile valus kukkumine. See on ka põhjus, miks andmebaasi ETFide analüütikud soovitavad oodata paremat ostukohta ja soetada XLEd, kui Wall Street on viimasedki tõusulootused maha matnud. Selge signaal selleks ja ohutu koht sisenemiseks peaks olema see, kui ETFi saab osta 60 dollari pealt ehk mullust tippu arvestades pea 40% allahindlusega.
    Osta pallaadiumit
    Autotööstuses laialt kasutatav pallaadium oli üks väheseid tooraineid, mille hind mullu kerkis. See trend võib jätkuda tänavugi. Kui ülejäänud turud näevad ülejääki ülejäägi järel, siis palaadiumi puhul on lugu vastupidine – nõudlus ületab pakkumist. Kemikaalidele ja väärismetallidele spetsialiseerunud ettevõte Johnson Matthey andmetel ületas mullu nõudlus pallaadiumi järele pakkumist rekordilise 1,6 miljoni untsiga.
    Et nõudlus autode järgi näitab üleilmselt kasvumärke, paistavad väljavaated pallaadiumile helged ja samal ajal jääb usutavasti pakkumine peamistes tootjamaades Venemaal ja Lõuna-Aafrikas piiratuks.
    Vaid üks ETF pakub võimalust kasu lõigata puhtalt pallaadiumi toorme hinnaliikumiselt. See on ETFS Physical Palladium ETF (PALL), mille hallata on enam kui 400 miljoni dollari eest investorite vara. PALL järgib pallaadiumi hinnaliikumist ning maha tuleb arvestada ka haldustasud (0,60%). Viimase aastaga kerkis fond 7%.
    Müü maagaas lühikeseks
    Toornafta ei olnud mullu ainus põlualune. Korraliku kukkumise tegi USAs ka maagaasi hind, langedes esimest korda kahe aasta jooksul alla 3 USA dollari miljoni Briti termaalühiku (Btu) kohta. Siingi ei tule süüdlast kaugelt otsida. Hinnad on alla toonud järsk pakkumise kasv – mullu kerkis tootmine aasta varasemaga võrreldes 9%.
    Maagaasi langusele panustavad kaks ETFi, ent nende tootlused erinesid kõigele vaatamata nagu öö ja päev. Neist suurim, 67 miljonit dollarit haldav VelocityShares 3X Inverse Natural Gas ETN (DGAZ) kaotas aasta lõikes 13,5% samal ajal kui 15 miljoni dollari suurune ProShares UltraShort Bloomberg Natural Gas (KOLD) põrutas 15% ülesmäge.
    Kui mõlemad panustavad hinnalangusele, siis millest nõnda suur vahe? DGAZ panustab eelseisva kuu futuuride hinnalangusele kolmekordse võimendusega ja KOLD kahekordse võimendusega. Nende kahe börsil kaubeldava fondi pikaajaline erinevus viitab sellele, et need instrumendid on kujundatud lühiajaliste hinnakõikumiste püüdmiseks ega ole mõeldud pikaajaliseks osta-ja-hoia strateegiaks.
    Ehkki ka nõudlus maagaasi järele on veidi kasvanud ja eelmine talv oli USAs mitme kümnendi kõige külmem, on praegune pehme talv hinnasurvet veelgi suurendanud. Analüütikud usuvad, et maagaasi hind langeb mängeldes 2,50 dollarile ja võib kukkuda ka alla 2 dollari. Samas ei ole ETFide portaali analüütikute hinnangul õhus ka ühtki märki, mis võiks olukorda turul muuta ja maagaasi lühikeseks müümist nähakse aasta esimeses pooles kõige paljulubavama tehinguna.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.