Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Investori esimesed sammud suhtarvude maailmas

    LHV vanemanalüütiku Nelli Jansoni sõnul ei tasuks algajal investoril liiga palju suhtarve korraga analüüsida. Foto: Eiko Kink, Äripäev

    Kirju numbrite maailm võib algaja investori pea kergesti sassi ajada, kuid läbimõeldud tegutsemisel pole finantsandmete analüüsimine mingi tuumateadus.

    Investeerimisspetsialistid lausuvad kui ühest suust, et kõige olulisem reegel on paigutada oma raha millessegi, millest saadakse põhjalikult aru. See tähendab ühtlasi ka mõistmist, millised andmed ettevõtte puhul vaatluse alla võtta ja mis esialgu kõrvale jätta.  
    „Aktsiainvesteeringu analüüsimise juures tasub küsida kaks baasküsimust – kas ettevõttel läheb hästi ning kas ettevõte on odav,“ rääkis SEB aktsiaturgude analüütik Kristofer Vähi.
    Kui jätta esimesele küsimusele vastamata ja panustada ainult aktsiahinna analüüsimisele, siis riskitakse analüütiku sõnul sellega, et atraktiivsena näiv aktsia tundub odav mitte seetõttu, et teised pole seda märganud, vaid seetõttu, et ettevõtte lihtsalt võibki olla allakäigutrepil.

    P/E suhe - (P/E ratio) praktikas väga laialt kasutusel, võimaldab kiirel pilgul hinnata ettevõtte suhtelist väärtust. Arvutamiseks jagatakse aktsia hind puhaskasumiga aktsia kohta. Mida kõrgem on P/E, seda suhteliselt kallim on aktsia. Kiiremini kasvavate ettevõtete puhul on õigustatud ka kõrgem P/E. P/E suhtarvu tasub võrrelda teiste sarnaste ettevõtete sama suhtarvu ning sektori keskmise suhtarvuga.

    Dividenditootlus (dividend yield) näitab, kui palju teenib investor aastas oma investeeringult. Dividenditootlus = dividend aktsia kohta / aktsia turuhind. Kasvufaasis olevate firmade dividenditootlus on väike, küpsemate ettevõtete dividenditootlus võib olla aga ka 10%.

    P/B suhtarv (P/B ratio) - leitakse aktsia hinna jagamisel aktsia raamatupidamisliku väärtusega. Mida madalamal on P/B suhtarv, seda suhteliselt soodsam on ettevõte.

    ROE (Return On Equity) ehk kasum omakapitali kohta, mis näitab, kui palju ettevõte teenib kasumit investorite investeeritud rahaga. ROE = puhastulu / omakapital

    Koduleht ja aruanne parimad abilised
    LHV vanemmaakler Nelli Janson soovitab info otsimisega alustada eelkõige huvipakkuva ettevõtte kodulehest, sest kõige rohkem saab firma tegevuse kohta teada firma enda käest. Börsil noteeritud firmadel on kodulehel tavaliselt ka eraldi investoritele mõeldud link, kust leiab ettevõtte majandusaruanded ja muud olulised näitajaid ning uudised.
    „Sealt edasi tasuks uurida, milline on ettevõtte äriplaan, kes on tema peamine sihtgrupp ning millistes riikides on tema põhiturg. Kas ettevõtte ärimudel on kergelt kopeeritav, kes on konkurendid ja millised on konkreetse firma eelised konkurentide ees,“ toonitas Janson lisades, et kindlaks tuleks ka teha see, millised arengud majanduses soosivad või pärsivad ettevõtte äritegevust.
    Maakler tõi näiteks praegu aktuaalse naftahinna, mis on viimase poole aastaga teinud korraliku languse. Odav kütus annab tuult tiibadesse kindlasti lennufirmadele, samas kui energiasektoris valitsevad pigem negatiivsed meeleolud.
    Ka Vähi soovitab esmalt pöörduda ettevõtte majandusaruande juurde, kust on näha finantsandmed, info tegevusvaldkondade kohta ning tihtipeale ka juhatuse kommentaarid turutrendide, viimase aja arengute ja väljavaadete kohta. Lisaks tuleb tema sõnul kindlasti vaadata seda, kas ja kui kiiresti kasum kasvab, sest kasum on see, millest aktsionär lõpuks oma osa saab.
    „Kasumi kasvuks on erinevaid võimalusi. Näiteks Tallinki kasumit peaksid praegu langevad kütusekulud toetama. Samas Tallinna Kaubamaja tööjõukulud küll kasvavad kiiresti, kuid kiire palgakasv suurendab hoogsalt ka käibeid, mistõttu absoluutarvudes võib kasum ikkagi suureneda,“ rääkis Vähi.
    Suhtarvudega ei tasu liiale minna
    Ettevõtte analüüsimisel kasutatavaid suhtarve on Jansoni sõnul väga palju ja algajal investoril ei tasuks neid kõiki korraga töösse võtta, sest vastasel juhul tekib oht oma investeerimisidee üle analüüsida. Ettevõtete peamisi suhtarve soovitab maakler vaadata ka suurtest finantsportaalidest nagu näiteks Yahoo Finance või Google Finance.
    Suhtarvude kasutamisel on spetsialistide sõnul esikohal kindlasti P/E ehk aktsiahinna kasum aktsia kohta, mis peaks andma hinnangu, kas aktsia on odav või kallis. Üldjuhul kehtib reegel – mida väiksem, seda parem.
    Samas märkis Janson, et seda suhtarvu ei saa üheselt kasutada, kuna selle tõlgendamisel on palju nüansse. „Kuna laias laastus jaotuvad aktsiad väärtusaktsiateks ja kasvuaktsiateks, siis näiteks viimaste puhul on keskmisest oluliselt kõrgem P/E suhe tihtipeale ka õigustatud ja lisaks sellele on sektorite lõikes valuatsioonide tase samuti erinev,“ märkis ta. Seega tasub vaadata ka muid näitajaid ning võrrelda suhtarvu teiste sarnaste ettevõtete ning sektori keskmise suhtarvuga.  
    Vähi sõnul saab suhtarve edukalt kasutada ka indeksite puhul. Sellest on kasu näiteks neile, kes investeerivad börsil kaubeldavatesse fondidesse või tahavad näha turu üldist hinnataset. „Näiteks USA börsiindeksi S&P500 ettepoole vaatav P/E on praegu umbes 17, pisut kõrgem ajaloolisest keskmisest 15, mis viitab kergele turu ülehinnatusele ehk kallidusele,“ rääkis Vähi.
    Pikaajalise investori jaoks on spetsialistide sõnul oluline näitaja ka dividenditootlus, mille saab, kui jagada dividendisumma aktsiahinnaga. See näitab, mitu protsenti aastas investor oma investeeringult tulu teenib.
    Jälgi sektoris toimuvat
    Fundamentaalse analüüsi kõrval tuleb Jansoni sõnul silma peal hoida muutustel ja trendidel, mis leiavad aset sektoris, kus huvipakkuv ettevõte tegutseb. Siinkohal peab arvestama, et sektorite lõikes võib muutuste dünaamika olla väga erinev.
    „Väga raske on ette prognoosida trende rõivatootjate äris, sest mood ja tarbijamaitse on pidevas muutumises,“ märkis Janson. „Sama kehtib ka tehnoloogiasektori kohta, kus firmad on pideva surve all, sest kas või ajutine mahajäämus konkurentidest võib lõpuks viia fataalsete tagajärgedeni,“ lisas Janson tuues näiteks Nokia ja Blackberry.
    Lisaks toonitas Janson, et algajate investorite puhul on üks peamisi komistuskive kehv riskihaldus. See tähendab, et võetakse oma portfelli suhtes ebapropotsionaalselt suuri positsioone või ostetakse väga radioaktiivseid väärtpabereid nagu näiteks biotehnoloogia aktsiaid ja 3x võimendusega ETF-e.
    Need peaks pikaajaline investor Jansoni kinnitusel enda portfellis täiesti välistama. „Lisaks mõjutab algajat investorit kõige enam karjaefekt ehk kiputakse üleüldise paanika või eufooriaga kohe kaasa jooksma, mis investeerimise puhul väga produktiivne tegevus üldjuhul ei ole,“ rääkis maakler.
     
    Näpunäiteid investorile:
    Investor peab mõtlema nii ettevõtte käekäigule kui ka selle hinnale.Ehkki minevikus toimunu annab mingi pildi trendist, ei tohiks jätta mõtlemata tuleviku väljavaadete peale.Ise prognoose tehes tuleks tuvastada eelnevate perioodide erakorralised tulud, kulud ja rahavood, et mitte pidada neid loomulikeks ka tulevikus esinevateks nähtusteks.Numbreid tasuks enamasti võrrelda pigem eelmiste aastate võrreldavate perioodidega, et mitte lasta ennast eksitada hooajalistest mõjudest.Aruannetest tasub lugeda mitte ainult tabeleid, vaid ka aruande tekstilist osa, kus võib olla olulist infot ja häid vihjeid otse ettevõtte juhatuselt.Hinnasuhtarvude võrdlemisel peaks võrdluseks võtma teisi sarnase valdkonna ettevõtteid või antud ettevõtte ajaloolisi keskmisi, mitte lihtsalt kasutama iga ettevõtte jaoks ühte ja sama lävendit, sest majandussektorid ja nende normaalsed hinnasuhtarvude tasemed võivad olla väga erinevad.Mineviku numbrite põhjal arvutatud suhtarvud on küll objektiivsed, kuid need ei võta arvesse võimalikke tuleviku arenguid. Ettepoole vaatavad suhtarvud arvestavad rohkem ettevõtte edasise käekäiguga, kuid põhinevad subjektiivsetel prognoosidel. Investor peab leidma endale sobiva, kuid kahe võrdlematu näitaja kõrvutipanek ei anna eriti adekvaatset infot.
    Allikas: SEB aktsiaturgude analüütik Kristofer Vähi
  • Hetkel kuum
Personalijuht: naised, haarakem ohjad enda kätte!
Naised saavad ka ise mõndagi ära teha, et sooline palgalõhe liiga suureks ei käriseks, kirjutab SEB personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal.
Naised saavad ka ise mõndagi ära teha, et sooline palgalõhe liiga suureks ei käriseks, kirjutab SEB personali ja koolituse divisjoni direktor Margit Pugal.
Liven kaasab investoritelt võlakirjadega raha
Kinnisvaraarendaja Liven plaanib investoritelt võlakirjadega kaasata 4 miljonit eurot, teatas ettevõte börsile.
Kinnisvaraarendaja Liven plaanib investoritelt võlakirjadega kaasata 4 miljonit eurot, teatas ettevõte börsile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikekaupmees: turgu ahistav alkoholiregister peab kaduma!
Alkoholiregister on elav näide sellest, kuidas turumoonutus ei taha kaduda, sest bürokraatia on tugevam kui terve mõistus, kirjutab enam kui 10 aastat käsitööõllepoodi pidanud väikeettevõtja Karmo Tüür.
Alkoholiregister on elav näide sellest, kuidas turumoonutus ei taha kaduda, sest bürokraatia on tugevam kui terve mõistus, kirjutab enam kui 10 aastat käsitööõllepoodi pidanud väikeettevõtja Karmo Tüür.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Mitmesaja ettevõtte mentor: proovige teinekord turge, mis pole Läti
Tehnopoli äriarendusjuht ja ingelinvestor Martin Goroško jagab kolme kasvunippi, kuidas ettevõtted võiksid uusi turge võtta ning kasvada.
Tehnopoli äriarendusjuht ja ingelinvestor Martin Goroško jagab kolme kasvunippi, kuidas ettevõtted võiksid uusi turge võtta ning kasvada.
Tänasest on meil Eesti Rohetehnoloogia Liit
Äripäeva raadio rohetehnoloogiasaates "Cleantech" räägime värskelt loodud Eesti Rohetehnoloogia Liidust. Liit on loodud, et ühendada, toetada ja esindada rohetehnoloogia ettevõtteid, mis tegelevad keskkonda ja kliimat säästvate toodete, teenuste ja protsesside arendamise, kaubastamise, kasutamise, rahastamise ja muul moel toetamisega.
Äripäeva raadio rohetehnoloogiasaates "Cleantech" räägime värskelt loodud Eesti Rohetehnoloogia Liidust. Liit on loodud, et ühendada, toetada ja esindada rohetehnoloogia ettevõtteid, mis tegelevad keskkonda ja kliimat säästvate toodete, teenuste ja protsesside arendamise, kaubastamise, kasutamise, rahastamise ja muul moel toetamisega.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eksperdid: infoturbestandard tõstab erasektoris teenuste kvaliteeti
Lühendi E-ITS järgi tuntud Eesti infoturbestandardit peavad rakendama väga erinevad asutused ja ettevõtted. Kuidas see neid mõjutab?
Lühendi E-ITS järgi tuntud Eesti infoturbestandardit peavad rakendama väga erinevad asutused ja ettevõtted. Kuidas see neid mõjutab?
FT: luureteenistused hoiatavad Venemaa sabotaaži eest üle Euroopa
Euroopa luureteenistused on hoiatanud oma riikide valitsusi, et Venemaa kavandab vägivallaga sabotaaži üle Euroopa, liikudes lääneriikide vastu suunatud püsivasse konflikti, vahendab Financial Times.
Euroopa luureteenistused on hoiatanud oma riikide valitsusi, et Venemaa kavandab vägivallaga sabotaaži üle Euroopa, liikudes lääneriikide vastu suunatud püsivasse konflikti, vahendab Financial Times.