Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    India kujuneb aasta edulooks

    India majandus kasvab kiiresti.Foto: Bloomberg

    India majandus kasvab sel aastal kiiremini kui Hiina ja teised suuremad majandused: paljud eksperdid prognoosivad, et India möödub sel aastal Venemaast ning järgmisel aastal muutub juba Brasiilia-suuruseks.

    LHV: Indial ambitsiooni jagub

    LHV portfellihaldur Kaius Kiivramees ütles, et India väljavaated on head, kuid võlakoormus arenevate riikide mõistes üpris kõrge.

    India majanduse osas on väljavaade pigem optimistlik. Võimule tulnud Narendra Modi reformikava on üpris ambitsioonikas, majanduse struktuuri reformiv ja infrastruktuurile rõhku panev. India majandus on toormete netoimportöör, mis tähendab, et eelmise aasta toormehindade järsk langus on majandusele positiivne. Samas on võlakoormus arenevate riikide mõistes üpris kõrge, seega tuleb majandust elavdada pigem struktuursete reformidega. Finantsvõimekust reformide elluviimiseks tegelikult mõnevõrra napib, kuna kodumajapidamiste säästudest on märkimisväärne osa kullas. Säästud kullas tähendab aga seda, et neid sääste ei laenata edasi investeeringuteks, mis pärsib majanduse arengut. Riiklikul tasandil on alustatud ka programmidega, et säästud tuua finantssüsteemi ja läbi selle majandust elavdada, aga India kulla „hullus“ on sedavõrd tugev, et see saab olema väga pikaajaline protsess.

    India aktsiaturg pikas plaanis on atraktiivne. Nõrga arenevate turgude väljavaate taustal on India kui oaas, mis on tähendanud seda, et sinna on viimase kahe aasta jooksul voolanud väga palju kapitali. See omakorda on aktsiate hinnakordajad viinud üpris krõbedatele tasemetele ja pigem ülehinnatuks. Negatiivsete uudiste peale võib turg seega reageerida agressiivsemalt kui positiivsete uudiste peale. Samas fundamentaalne trend on üks tugevamaid arenevate riikide perspektiivis.

    India peaministri Narendra Modi ambitsioonikas reformikava paneb rõhku majanduse reformimisele ja infrastruktuuri arendamisele. Kuna India on toormete importija, on riiki aidanud ka naftahindade langus. Ekspertide sõnul on India aktsiaturg pikas plaanis atraktiivne ning nõrga arenevate turgude väljavaate taustal võib Indiast Hiina ees saada kiiremini kasvav majandus.
    India majanduskasv Hiinast kiirem
    Reitinguagentuur Moody's prognoosib, et India majandus kasvab sel aastal 7,3 protsenti. „Meie jälgimismudel viitab sellele, et sisenõudluse paranemisega kasvab India majandus kogu 2015. aasta jooksul 7,3 protsenti,“ kirjutas Moody's Analytics enda analüüsis. Hiina teatel kasvab nende majandus sel aastal 7 protsenti.
    Eelmisel nädalal prognoosis Rahvusvaheline Valuutafond, et India majanduskasv saab aastatel 2015-2016 olema kiirem kui Hiinal. Valuutafond prognoosis, et kasv saab keskmiselt olema 7,5 protsenti aastas. Prognoosi toetavad India valitsuse soodsad majandusotsused ning madalamad naftahinnad. Ka Maailmapanga prognoos India kohta on sarnane. 
    Moody's Analyticsi teatel on India majandus tsüklilises kasvus ning ettevaatavad indikaatorid viitavad sisetarbimise suurenemisele. „Madal inflatsioon on võimaldanud India Reservpangal langetada intressimäärasid 50 baaspunkti võrra ja see leevendab survet erasektorile. Madalamad intressid, kui ka valitsuse infrastruktuuri programm peaks aitama siseriiklikke tööstussektoreid,“ teatas agentuur.
    On oodata investeeringute suurenemist. Moody'se teatel tahab India valitsus, et välismaised firmad investeeriks Indiasse. „Välismaised investeeringud Indiasse on olnud bürokraatia ja maksude tõttu väikesed. Valitsus astub lootustandvaid samme, vähendamaks regulatsioonide koormat, et ahvatleda rohkem välisinvesteeringuid,“ teatas agentuur.
    „Aprillis müüdi umbes 5 protsenti riigile kuuluvast firmast Rural Electrification Corp. Tugev investorite nõudlus elektrifirma osakude järele näitab, et valitsusel pole raske varasid müüa,“ teatas Moody's.
    India rahandusminister: majandus on taastub
    India rahandusminister Arun Jaitley ütles, et India majandus on selgelt taastumas, kuna esimeses kvartalis kasvas majandus 7,4 protsenti. „Kavatseme säilitada praegused makromajanduse tingimused, et India majandus kasvaks kaheksa protsenti või üle selle,“ ütles Jaitley.
    Ka inflatsioon on Indias kiire languse teinud ja see aitab Jaitley sõnul majandusaktiivsusele kaasa. 2013. aasta novembris oli Indias inflatsioon 11,2 protsenti, selle aasta märtsis 5,2 protsenti.
    Investorid jäid peole hiljaks?
    Edukate kasvulugudega kaasneb tavaliselt see, et kui nendest juba räägitakse, on uued investorid hiljaks jäänud. Kuid ekspertide arvates ei ole India veel tippu jõudnud, vaid ees võib oodata mitmeaastane pulliturg. Tugevad majandusreformid võivad aktsiahindu tõsta ka järgmisel aastal.
    Emerging Global Advisorsi investeerimise peastrateeg Nick Smithie ütles, et India majandus on praegu heas seisus. „Tõenäoliselt võtab India Hiinalt kasvavate arenevate turgude juhtohjad üle. Indias on potentsiaali, et kasv kiireneb samal ajal, kui ülejäänud maailm aeglustub,“ ütles ta. Sel aastal on India börs tõusnud 5,6 protsenti ning 12 kuuga 28 protsenti.

    LHV: otse India aktsiaid osta ei saa

    LHV maakler Sander Pikkel ütles, et LHV vahendusel India aktsiaid otse osta ei saa. Küll aga saab LHV vahendusel Indiasse investeerida läbi börsil kaubeldavate fondide (ETF-id) ja suurematel börsidel noteeritud India ettevõtete.

    LHV kliendid on India-suunaliste investeeringute puhul enim huvi tundnud nende kahe fondi vastu: INP iPath MSCI India Index ETN American Stock Exchange ja IFN The India Fund, Inc. New York Stock Exchange.

    Veel vahendab LHV neid eurodes kauplevaid ETFe: DBX7 db x-trackers India S&P CNX NIFTY ETF XETRA, XCS5 db x-trackers MSCI India TRN Index ETF XETRA, INR Lyxor UCITS ETF MSCI India Society des Bourses Francaises.

    „Ilmselt eestlaste seas kõige tuntum India börsiettevõte on Tata Motors Ltd, kes toodab maailma odavaimat autot Tata Nano ja kelle omanduses on Jaguari ja Land Roveri kaubamärk,“ ütles Pikkel.

    Swedbank: võimalus Indiasse investeerimiseks suur

    Läbi Swedbanki on võimalik investeerida Indiasse ja selleks on üsna suur valik erinevaid India-suunalisi ETFe ja USAs listitud India ettevõtteid.

    Swedbank nimetas ka mõned populaarsemad väärtpaberid. ETF: iPath MSCI India Index (INP), Market Vectors India Small-Cap (SCIF), MS India Investment Fund (IIF), iShares S&P India Nifty 50 (INDY), India Fund (IFN), PowerShares India (PIN)

    Tuntumad ettevõtted:

    ICICI Bank (IBN) – India suuruselt teine pank.

    HDFC Bank (HDB) – India suuruselt viies pank.

    Tata Motors Ltd. (TTM) – India autotootja.

    Mahanagar Telephone Nigam (MTENY) – India riigile kuuluv telekomifirma.

    Swedbank vahendab ka Indiasse investeerivaid fonde: Franklini ja JPMorgani India fondid.

    Sektorid, millel tasuks silma peal hoida
    India biotehnoloogia. Maailmas on vähe selliseid sektoreid, mis kasvaksid järgmise 10 aastaga nii kiiresti, kui India biotehnoloogiasektor. Prognoositakse, et India biotehnoloogiasektor kasvab aastani 2025 kuni 30 protsenti aastas.
    India tervishoiusektor. Tervishoiust on saanud India üks suurim sektor, ja seda nii tulude kui ka töötajate arvu poolest. India tervishoiusektori suuruseks hinnatakse 61 miljardit eurot. Järgmise viie aasta jooksul vajab India veel 600 000-700 000 haiglakohta ja see tähendab täiendavalt kuni 30 miljardi euro suurust sektori kasvu.
    Lennundussektor. Indias on lennundusbuum ja sellest on kasu lõikamas Boeing ja Airbus. India lennundussektori kasv kolmekordistus kümne aastaga. Prognoositakse, et lennundussektori kasv kolmekordistub veel, ja seda järgmise kümne aastaga. Aastaks 2035 vajab India üle 1600 lennuki.
    Telekommunikatsioon. India mobiilimajandus on kiirelt kasvamas ja sellest sektorist tuleb SKT-sse umbes 372 miljardit eurot aastas. Telekomisektor on moderniseerimise ja majanduse kiire kasvu vedur. Uuringufirma GSMA prognoosib, et selle aasta juuniks on Indias 213 miljonit internetikasutajat, mis on 23 protsenti rohkem kui pool aastat tagasi. Eelmise aasta neljandas kvartalis kasvas Indias mobiiltelefonide kasutajate arv 18 miljoni võrra.    
    E-kaubandus. Kuigi Amazon ja Alibaba on maailma suurimad e-kaubanduse liidrid, on kohalikud India firma internetileviku kasvuga enda turuosa oluliselt suurendanud. UBS prognoosib, et India e-kaubanduse sektori suurus võib aastaks 2020 kasvada 47 miljardi euroni. Morgan Stanley prognoosib, et aastaks 2020 saab e-kaubandusest India suurim sektor.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.