Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Mikk Talpsepp: Kreeka võib olla väga hea investeering

    Etalon Varahalduse investeeringute juht Mikk Talpsepp.Foto: Andres Haabu

    Mais kohalikelt investoritelt üle kahe miljoni euro kaasanud investeerimisfirma Etalon Varahalduse investeeringute juht Mikk Talpsepp tegi läinud nädala lõpus suure panuse Kreeka aktsiatele ning usub, et võlamülkast võib jätkuvalt teenida suurt tulu.

    Etalon Varahaldus paigutas läinud reedel Kreeka aktsiatesse ligi 14% ettevõtte rahast USA börsil GREK sümboli all kaubeldava ETFi (börsil kaubeldav fond – toim) kaudu, makstes keskmiselt 11,02 dollarit osaku kohta. Ehkki nädal algas Kreeka aktsiatele tormilise tõusuga, sest peaminister Alexis Tsipras asetas lauale värske ettepanekute paketi ja paljud nägid selles esimest sammu pankroti vältimiseks, usuvad skeptikud endiselt, et Kreeka kokkuvarisemine on vaid ajaküsimus.
    Mikk Talpsepa hinnangul oleks kõige parem stsenaarium see, kui Kreeka tunnistaks maksejõuetust, kuulutaks riigi pankrotistunuks ja võtaks kasutusele rahvusvaluuta.

    Etalon Varahaldus AS

    Ettevõtte asutajad ja juhatuse liikmed on vennad Mikk ja Tõnn Talpsepp. Mikk vastutab investeeringute ja Tõnn administratiivse juhtimise eest.

    Ettevõtte põhitegevus on turu ebaefektiivsustele üles ehitatud investeerimis- ja kauplemisstrateegiate rakendamine ning väärtusinvesteerimine (value investing). Tehinguid tehakse nii turgude tõusu kui ka languse peale. Ettevõte teeb investeeringuid peamiselt USA aktsiaturgudel.

    Perioodil 2015–2025 on ettevõtte eesmärk kasvatada A-aktsia raamatupidamisväärtust keskmiselt +26% aastas ehk 1 euro pealt 10 euroni.

    Etalon Varahaldusel on kolm tütarettevõtet: Etalon Capital OÜ, Etalon Trading OÜ ja Reserv­varad OÜ.

    Allikas: Etalon Varahaldus AS

    Millist stsenaariumit Sina praegu Kreeka jaoks kõige tõenäolisemaks pead?
    Mulle tundub, et Kreekal on olukorrast sisuliselt ainult võita, kusjuures isegi riiklik pankrot oleks Kreekale ilmselt hea. Kreeka jaoks ei omaks mingit olulist mõju see, kui neil lastaks maha kanda näiteks neljandik laenust ja sest see oleks vaid ajutine lahendus, mis ilmselt mõjuks Kreeka aktsiatele lühiajaliselt hästi, kuid pikemas perioodis ei lahendaks mitte midagi. Tsiprase missioon on Kreeka võlaprobleem ära lahendada, et majandus saaks taas hakata normaalselt funktsioneerima. Euroopa poolt välja pakutud maksutõusud ei ole hea lahendus ja ainult pikendab Kreeka agooniat. On selge, et Kreeka ei ole suuteline laene tagasi maksma ning pankroti väljakuulutamine ja rahvusvaluuta kasutusele võtmine oleks olukorda arvestades pikemas perioodis Kreeka jaoks parem lahendus kui lõputul allakäiguspiraalil majandamine.
    Kuna Euroopal on aga kaotada osa euro usaldusväärsusest, siis pigem üritatakse Kreekaga kokkuleppele jõuda. Minu oletus oli, et esmaspäeval, 22. juunil oli Euroopa Komisjoni rahandusvolinikul Pierre Moscovicil käia Euroopa poolt välja pakett, millega Euroopa ühiselt ostab ära ligi 25% võlast. Kreeka poolt oletasin, et Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis võis käia välja lausa plaani, et Euroopa ostaks ära 75% võlast või Kreeka võtab kasutusele rahvusvaluuta. Oletus oli, et kokkuleppele esmaspäeval ei jõuta ja ei jõutudki. Seda, mis plaanid tegelikult laual käivad, ei ole mulle teada. Börsikauplejana on võimalik teha oletusi, kuid need võivad minna väga mööda.
    Arvan, et lõpuks jõuab Euroopa poolt ilmselt lauale ettepanek, mille kohta Euroopa Komisjoni liikmed ütlevad, et see on enam kui õiglane mõlema osapoole suhtes ja pakutakse, et ülejäänud eurotsooni riigid ostavad ära 50% Kreeka võlast, viies Kreeka Euroopa keskmisele võlatasemele. Võimalik, et Kreeka ei lepi ka selle pakkumisega ja soovib garantiid, et nende laenuintresside suurused oleksid fikseeritud ja võimalik, et kokkulepe sünnib kujul, et kustutakse pool Kreeka võlgadest ja osa võlgu asendatakse madalama intressiga võlgadega. Arvestades olukorda, oleks antud situatsioon mõlemale osapoolele justkui võit-võit situatsioon.
    Euroopas ei satuks löögi alla euro ja Kreeka saaks laenud Euroopa keskmisele tasemele ning intressimäärad kontrolli alla. Paraku ei peaks antud lahendust Kreeka jaoks kõige paremaks, sest arvestades nende mentaliteeti, oleks laenutasemete keskmisele tasemele toomine lahenduseks vaid mõneks ajaks. Kokkuvõttes on see aga ilmselt kõige tõenäolisem lahendus, sest Aleksander Tsipras on ilmselt saanud aru kui tugeval positsioonil on võlakriisi küsimuses Kreeka, sest Euroopal on kaotada euro usaldusväärsus, aga Kreekal hoopiski võita laenuvaba ühiskond. Seega on tõenäoline, et Tsipras on andnud Kreeka rahandusministrile juhise mitte teha mittemingisuguseid järelandmisi ja valmistada ette rahvusvaluuta kasutuselevõtt, mis kokkuvõttes olekski Kreekale kõige parem.
    Trumbina on Kreekal veel Vene kaart kasutada, sest Kreeka on allkirjastamas gaasitoru lepet Venemaaga, ega soovi võtta osa Vene suunal esitatud sanktsioonidest. Seega, kui Euroopa soovib antud nõudmiste osas jõuda kokkuleppele, siis peab Euroopa Kreeka sisuliselt välja ostma, kusjuures väga jäik Kreeka hoiak on Kreekale väga kasulik, sest surub Euroopa nurka.
    Pakun, et lõpplahendus võib olla selline, et Kreeka laen väheneb võib-olla isegi 60-82 protsendini SKPst koos garanteeritud piiratud intressidega, kuigi investorina oleks ilmselt huvitavam näha olukorda, kus Kreeka võtab kasutusele rahvusvaluuta, kuid see on Euroopa ja euro jaoks niivõrd negatiivne või vähemalt seda peetakse niivõrd negatiivseks, et sellel võimalusel ei julgeta lasta sündida.

    Jaak Roosaare: Etalon on pikaajaline passiivne investeeringväikeinvestor

    Investeerisin ligi 3% oma aktsiaportfellist Etaloni. Üldiselt nii lühikese aja jooksul ettevõttest mingeid muljeid pole eriti tekkinud, küll olen aga veidi üllatunud, et Mikk on leidnud aega ja tahtmist oma tegevust peaaegu ülepäeviti Etaloni lehel kajastada. Tavapärane praktika on reeglina aastaaruanne ja ehk vahest ka maksimaalselt kvartali- või kuuaruanne.

    Loodan, et see praktika jätkub ka siis kui Etalonil peaksid tulema kahjumlikumad tehingud. Kui vaba raha peaks tekkima, siis võib mõelda ka positsiooni suurendamisele. Kreekasse investeerimise kohta mul arvamus puudub ja see oli ka üks põhjus, miks otsustasin investeerida Etaloni – et ei peaks oma pead vaevama teemadega, mis mulle väga korda ei lähe.

    Etalon on minu investeerimisportfellis mõneti sarnases positsioonis Berkshire Hathawayga – mõlemal juhul on minu jaoks tegemist pikaajalise passiivse investeeringuga. Riskantsuselt on nad siiski skaala erinevates otstes – Berkshire on ilmselt riskivabam kui Eesti pankade hoiused, Etalon pigem mitte.

    Millised positsioonid on Etalon Kreekale võtnud ehk, milline stsenaarium oleks investoritele praegu kõige kasulikum?
    Etaloni jaoks oleks kokkuvõttes kõige parem stsenaarium kui Kreeka aktsiad kukuksid juuliks-augustiks veel umbes 30%, kuid seejärel hakkaksid mõõduka tempoga tõusma. Ehk suhteliselt hea stsenaarium oleks see, kui Kreeka tunnistaks maksejõuetust, kuulutaks riigi pankrotistunuks ja võtaks kasutusele rahvusvaluuta. Aga tõenäolisem stsenaarium on saavutatav kokkulepe, mis ilmselt ei pruugi pikaajalisi probleeme lahendada, kuid tõstaks Kreeka aktsiate hinda lühiajaliselt. Usun, et Tsipras soovib Kreeka agoonia lõpetada ja mõistab, et Kreeka ei ole kõnelustes kõige halvemal positsioonil, kuna Euroopal on kaotada rohkem, ja sanktsioonide rakendamine või sõjalise jõu kasutamine laenude mitte maksmise korral ei ole ka lahenduseks tänapäeva Euroopas.
    Kuidas on käesoleva nädala sündmused Sinu investeerimisideed mõjutanud?
    Seni sellel nädalal üllatusi ei ole tulnud ja Etalon sai esmaspäevasest Kreeka aktsiate 8 protsendilisest tõusust väga õnnestunult osa, sest ostsime 14% vara eest Kreeka aktsiaid reedel, millele lisandus kasum väljakirjutatud optsioonidest. Kreeka aktsiate ligi 10 protsendine tõus nädala algul võimaldas omakorda riske veidi ümber mängida ja stsenaarium on seni kulgenud plaanipäraselt, kuid ilmselt tuleb ka üllatusi.
    Kuidas on Etaloni investorid Kreekasse investeerimise vastu võtnud?
    Etaloni investorid ei ole seisukohta väljendanud, küll aga kirjutas meile üks investor, et on samuti ostnud Kreeka aktsiaid ja sooviks investeerida Etaloni.
    Kui heaks mõtteks pead pikaajalise Eesti väikeinvestori jaoks praegu Kreeka aktsiatesse investeerimist?
    Kreeka aktsiad kauplevad 30-40% allpool raamatupidamislikku väärtust ja töötuse määr on 27%. On selge, et juhul kui Kreeka vabaneks pankroti näol võlakoormast oleks Kreeka aktsiad väga heaks investeeringuks.
    Millist mõju võib Kreeka kollaps avaldada teistele euroala riikidele?
    Kui 2009. aastal oli Kreeka võlgu näiteks ka Saksa pankadele, siis praeguseks on suuremas osas laen mängitud ümber Euroopa Keskpangale, mistõttu Kreeka pankrotistumine ei omaks ülejäänud majandustele märkimisväärset negatiivset mõju.
    Kust võib euroala käriseda järgmiseks?
    Kuigi on tõenäoline, et Kreeka on nagu riikide Lehman Brothers 2008. aastal, mille pankrotti laskmine oli justkui viga, siis ilmselt Itaaliat võiks võrrelda Bear Stearniga, ehk sõltumata Kreeka mistahes lahendist, tõstatub mingi aja pärast ka Itaalia maksevõimetuse küsimus. Kreeka ja Itaalia pensionid on SKP suhtarvus mõõtes ligi 3 korda kõrgemad kui Eestis, kuid Kreekas ilmselt iga pensionär peab kaudselt üleval ka lapselapsi, sest töötuse määr on ligi 27%. Itaalia väga tõsine probleem aga seisab veel ees ja Itaalia võlg juba ületab taset, mil Kreekal läks asi käest, sama Portugalis. Samuti on kriitilist punkti ületamas Küpros ja Hispaania aga ka Iirimaa ja Belgia.
    Kuidas on alates mai emissioonist liikunud Etalon aktsia ja millised tehingud on seda kõige enam mõjutanud?
    Mai tulemus koos asutamiskuludega oli -1,69% negatiivne. Juunis on aga Etalon A-aktsia NAV (puhasväärtus) kerkinud 24. juuni seisuga 3,3%, ajal mil S&P500 on näidanud 0,06% suurust tootlust. Juuni tootlusest umbes ühe protsendi on andnud Kreeka aktsiatega seotud positsioonid, ülejäänu muud positsioonid. 25. mai emissioonist aktsiaid ostnud on praeguseks hoolimata asutamiskuludest investeeringuga 1,6% plussis.
    Kuidas oled stardiga rahule jäänud?
    On ilmselt hea, et NAV ületas juba 10. juuni börsipäeva lõpuks 1 euro piiri ja juuni tulemus +3,3% hetkeseisuga on hea, kuid börsidel muutused võivad tulla kiiresti ja ootamatult. Kindlasti aga sooviks kaasata täiendavat kapitali, kuid ilmselt see paremini võimalik siis, kui Etalon Varahaldusel on rohkem tulemust ette näidata. Eeldusel, et tulemus on positiivne.
    Kui suure osa rahast on Etalon tänaseks ära paigutanud ning millised on suurimad positsioonid?
    Praegusel hetkel opereerime umbes 60-70% peal võimsusest, mis oleks optimaalne. Kreeka aktsiatega seotud positsioonid on suure kõikumise tõttu suhteliselt olulised nii juuni, juuli kui augusti tootluse seisukohast. Klassikalisi osta ja hoia tüüpi aktsiainvesteeringuid peale Kreeka aktsiate seni tehtud ei ole ja tuleb oodata paremaid võimalusi. Kui Tesla aktsia peaks kukkuma, siis ilmselt Tesla võiks valikusse kuuluda.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Nordecon ehitab lennujaama militaarlennukite platsi
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.