Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas lõigata kasu nõrgast eurost?

    LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi.Foto: Andres Haabu

    Euro kurss USA dollari vastu on juba mõnda aega vähikäiku teinud, ning sellele on hoogu juurde andnud nii Euroopa Keskpanga (EKP) baasintressimäärade langetamine ja suuremahulise varaostuprogrammi käivitamine kui ka Kreeka võlajant. Kohalikul väikeinvestoril on mitu võimalust sellest kõigest kasu lõigata.

    Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Art Lestberg rääkis, et valuutarisk tekib, kui eurot koduvaluutana kasutav investor investeerib muudes valuutades nomineeritud varadesse. Valuutariske on võimalik maandada tuletisinstrumentidega (futuur, forward, swap, optsioon jt – toim), ent sealjuures tuleb arvestada vastavate instrumentide likviidsusega ja riski maandamise kuludega. „Aktsiainvesteeringute puhul kasutatakse valuutariskide maandamist siiski suhteliselt harva ning tuletisinstrumendid sobivad pigem professionaalsetele investoritele,“ nentis ta.
    Juhul, kui investor ootab euro edasist nõrgenemist ning soovib sellest langusest kasu saada, siis kõige lihtsam variant oleks tema hinnangul oma investeerimisportfell hajutada erinevates valuutades nomineeritud varade vahel, lisades portfelli valuutasid, mille tugevnemist euro suhtes oodatakse. On olemas ka ridamisi börsil kaubeldavaid fonde (ETFe), mille tootlus on seotud mõne konkreetse valuuta liikumisega.
    Kui on soov end euro languse eest kaitsta, siis lisaks muudes valuutades raha hoidmisele on LHV privaatpanganduse portfellihalduri Kaius Kiivramehe sõnul tõhus meetod osta euroala eksportööride aktsiaid. „Euroopa aktsiaturgudel on palju ettevõtteid, mille tuludest on märkimisväärne osa USA dollarites ja kulud eurodes: ravimitööstus, autotööstus, Soome metsatööstus,“ loetles ta.

    Kui populaarne on valuutariski maandamine ETFidega?Alo Vallikivi, LHV maaklertegevuse juht

    Valuutariski maandamine ETFide abil ei ole väga populaarne tegevus. Pigem kasutatakse selleks võimendusega FX (Forex ehk välisvaluutaturg – toim) tuletisinstrumente ning ka FX optsioone. Ajalooliselt on võetud aktiivsemalt positsioone järgmistes euroga seotud ETFides: EUO, FXE, DRR, URR, ULE.

    Portfelli kaitsmine ETFiga ei ole väga tulus tegevus. Esiteks tuleb selle alla suunata päris suur osa portfelli vahenditest, mida saaks mujal kasumlikumalt investeerida. Võimendusega ETFe on mõistlik kasutada ainult lühiajaliselt ning lühiajalise nägemuse võtmiseks sobiksid ehk optsioonid siiski paremini.

    Kui investor usub USA dollari tugevnemisse, siis lihtsaim viis sellest lisakasu saamiseks on osta USA dollaris noteeritud väärtpabereid, samas jättes valuutarisk maandamata. Negatiivne sellise käitumise puhul on aga see, et avatuks jääb risk mõlemas suunas ning euro tugevnemisel toodab portfell eurodesse arvestatuna negatiivset tootlust.

    Oodatakse dollari tugevnemist
    Swedbank prognoosib selle aasta lõpuks EUR/USD kurssi tasemele 1,05 ehk suhteliselt mõõdukat dollari tugevnemist. Lestbergi sõnul tuleb arvesse võtta ka seda, et viimase aasta jooksul on dollar tugevnenud praeguseks juba üle 20% ning paljud euro-negatiivsed asjaolud on turgudel juba arvesse võetud.
    Ta märkis, et tugevat dollarit võib põhjendada ühest küljest Kreeka probleemidega ja sellega, et USA majanduskasv ja muud tähtsamad indikaatorid edestavad eurotsooni omi. Samuti on USA paranev majanduskeskkond tekitanud tema sõnul ootusi, et peatselt tuleb Föderaalreservil hakata intresse tõstma.
    „Isegi kui intresside tõus lükkuks kaugemasse tulevikku, siis ka praegu on dollari ja dollaripõhiste finantsvarade tootlused märgatavalt kõrgemad kui näiteks Euroopas või Jaapanis,“ tõdes ta. „Ilmselt peamine põhjus dollari tugevnemise taga ongi investorite rahavood, mis, otsides kõrgemat tootlust, liiguvad muudest valuutadest dollarisse.“
    Tema arvates ei tasu unustada, et nii Euroopa kui ka Jaapani keskpank on käivitanud suuremahulised majanduse stimuleerimise programmid ja kui seeläbi tekkiv lisalikviidsus koduturult piisavat tootlust ei leia, siis minnakse seda mujale otsima, muu hulgas ka dollaripõhistesse varadesse. Kaudselt on Lestbergi hinnangul üks dollari tugevnemise põhjuseid ka see, et valuuta on traditsiooniliselt olnud „turvasadam“ poliitiliselt ebastabiilsetel ning ärevatel perioodidel.
    Sarnaselt Lestbergile, ootab dollari edasist tugevnemist ka Kiivramees, kelle prognoosi järgi jätkub see siiski aeglasemas tempos kui siiani. Ta toonitas, et viimane aasta pole olnud sedavõrd nõrk aasta eurole, vaid tugev aasta USA dollari jaoks – USA dollar on olulisel määral tugevnenud pea kõikide valuutade vastu.
    Ta märkis, et dollar on ajalooliselt tugevnenud, kui toormed, nagu nafta, on languses olnud. „Seega võib kahe suure võtmetegurina välja tuua, et euro-dollari vahetuskurssi mõjutavad inflatsiooniootused, toormete hinnad ja intresside erinevused USA ja Euroopa majanduste vahel,“ rõhutas ta.
    Euroopa aktsiad endiselt hinnas
    Vaatamata viimasel paaril nädalal Euroopa börsifirmasid rappinud Kreeka võladraamale, pole Swedbanki ja LHV analüütikud regiooni aktsiate suhtes optimismi minetanud. Swedbank Marketsi valdkonnajuht Andres Suimets nentis, et kindlasti on lühiajaliselt aktsiaturgudel oodata närvilisust seni kuni Kreeka olukord uudiseid domineerib, ent suuri negatiivseid üllatusi ilmselt lähiajal ei tule. Samas on Euroopa majandus tervikuna jätkanud tema hinnangul paranemist – eraisikute ja ettevõtete laenumahud kasvavad, investeeringud on hakanud näitama paranemise märke ning pankade kapitaliseeritus on hea.
    „Seega tervikuna ja tootlust otsiva investori jaoks paremate alternatiivide puudumisel, on Euroopa aktsiad jätkuvalt atraktiivsed,“ kinnitas ta. „Kreeka olukorra lahenemine võib võtta väga palju aega, kuigi olukorra eskaleerumise tõenäosus on viimasel ajal kasvanud ei saa sellel ilmselt olema suuremahulist mõju maailmamajandusele ega finantsturgudele. Seega pikaajalise investoril ei ole põhjust Kreeka tõttu oma investeeringuid muuta.“
    Makropilt on ääretult soodne
    Ka Kiivramees tõdes, et kuigi peale järsku 2015. aasta hinnatõusu võivad esmapilgul peale vaadatuna tunduda aktsiad mõnevõrra kallid, siis tegelikkuses peab arvesse võtma, et Euroopa majandused tammusid pikalt paigal ning kasumimarginaalid on pigem alla pikaajaliste keskmiste. Majanduses mahtude kasvades on kasumimarginaalides tema hinnangul märkimisväärne tõusupotentsiaal.
    „Euroopa jaoks pole tervikuna ammu olnud nii soodsaid makrotegureid nagu odav valuuta, langenud toormehinnad, madalad intressid, madal inflatsioon ja et tarbija kindlustundeindikaatorid on 7-8 aasta kõrgeimatel tasemetel,“ rääkis ta. Kiivramees lisas, et Lääne maailma tarbijad on toormehindade langusest ühed suurimad võitjaid ja kuna just need majandused on tugevalt tarbijate poole kaldu, siis peaks siin selle positiivne mõju kõige paremini avalduma.
    Kreeka ja muu maailma praegusi arenguid arvesse võttes soovitas Kiivramees kindlasti portfelle globaalselt hajutada ja hoida likviidsetena, et riskistsenaariumite realiseerudes oleks võimalik vajadusel ümber positsioneerida. Arvesse peaks võtma nii pikaajalisi toorme-, majandus-, turu- kui ka krediiditsükleid.
    „10 aasta tagune hajutamise mudel, kus investorid suurelt arenevatele turgudele jooksid, kindlasti langevate toormehindade ja tugevneva dollari keskkonnas täna enam ei tööta,“ selgitas ta. „Rohkem peab tegema kodutööd, ettevõtetesse sisse vaatama ning riske ja võimalusi hindama. Turgudel võimalusi on, aga nende leidmiseks peab tegema mõnevõrra rohkem tööd kui 10 aastat tagasi.“
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Nõrk tehnoloogiasektor surus USA turud taas langusele
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Ulub koos huntidega: Wolf Groupi kaks tütart tegutsevad Venemaal rahulikult edasi
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.