Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Norra on sunnitud naftasõltuvust vähendama

19. jaanuar 2016, 11:40
Nafta puurtorn
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160119/BORS/160119692/AR/0/Nafta-puurtorn.jpg

Nafta hinna languse tõttu on Norra sunnitud vaatama tulevikku ja koostama plaanid, mis lõpetaksid riigi naftasõltuvuse, ütles Nordea panga Norra üksuse juht.

„See kohandumine tuleb veidi kiiremini kui keegi oleks arvanud,“ vahendab Bloomberg Snorre Storset, kes sai Nordea Norra üksuse juhiks eelmisel neljapäeval. „Pikaajaliselt peaks see Norra jaoks kasulik olema, sest ennetatakse kogu seda mõttetööd, kuidas riik pärast naftat hakkama saab. See võib omakorda tähendada, et töökohti hakatakse juurde looma.“

Nafta 72 protsendini ulatuva hinnalangusega pole Norral kerge toime tulla. See on pannud riigi valitsuse sundseisu – sõltuvust naftast lihtsalt peab vähendama.

Norra naftaturgu reguleeriva Norwegian Petroleum Directorate’i juht ütles neljapäeval, et tööstus on kriisis ning uusi leiukohti hakatakse otsima järjest vähem. Naftafirmad vähendavad kulutusi ning koondavad töötajaid. Norra naftasektor moodustab umbes ühe viiendiku riigi sisemajanduse koguproduktist.

Kuigi madalad hinnad takistavad nafta- ja gaasitööstust, saavad teised sektorid kasu krooni odavnemisest, mis on muutnud eksportöörid konkurentsivõimelisemaks.

„Norras on kahekiiruseline olukord,“ ütles Storset. „Norra majanduse teised osad saavad kasu nõrgast kroonist, madalatest intressidest ja minimaalsest palgakasvust. Meretoidu tootjatel, turismifirmadel ja teistel sellistel sektoritel läheb fantastiliselt.“

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. January 2016, 11:40
Otsi:

Ava täpsem otsing