Vaid üks kümnest ükssarvikust jääb ellu

23. jaanuar 2016, 15:45

Uber Uberi väärtus on tõusnud juba üle 50 miljardi dollari
Foto: EPA

Riskikapitalist Jim Breyer, kes teenis varajases staadiumis Facebooki investeerides varanduse, on tehnoloogiasektori pikaajalise perspektiivi suhtes optimistlik.

Eriti optimistlik on ta tehisintellektiga seotud tehnoloogia suhtes. Breyer ütles, et tema firma ei investeerigi asjadesse, millel ei ole nutitarkvara. Ta võrdleb tehisintellekti ajastut sotsiaalmeedia ajastuga, mis muutis kogu digitaalmaailma.

Lühiajalises perspektiivis ta nii optimistlik aga ei ole. Davosis toimunud Maailma Majandusfoorumil ütles investor, et „vesi on verest punane“ ja me oleme ükssarvikute puhul sisenemas nii-öelda 90-10 situatsiooni. See tähendab, et 90 protsenti vähemalt miljardi dollari suuruse väärtusega idufirmadest hinnatakse ümber või nad lähevad pankrotti. 10 protsenti on tema sõnul elujõulised.

Ahnus ja lühinägelikkus

BusinessInsider küsis Breyerilt, miks idufirmade väärtustega niivõrd palju mööda on pandud. Ta ütles, et paljudel riskiinvestoritega tehtud tehingutel on „põrkemehhanismid“ ja kaitse languse vastu. Vastutasuks annavad investorid ettevõttele kõrge turuväärtuse. Tihtipeale on need väärtused kõrgeks aetud ahnusest ja lühiajalist perioodi silmas pidades.

Need tingimused on ettevõttele head seni, kuni firma kasv on kiire. Näiteks Facebook oleks need tingimused igal juhul üle elanud. Kui asjaolud muutuvad aga hullemaks, võtavad suurema löögi vastu ettevõtte asutajad ja töötajad – nii rahaliselt kui ka moraalselt. Riskiinvestorid tulevad olukorrast välja aga terve nahaga.

Kolmapäeval rääkis Business Insider ühe Silicon Valley tegevjuhiga. Tegevjuht ütles, et tema ootab idufirmade turul langust. „Silicon Valley oli kunagi koht, kus nägi palju veidrikke. Nüüd on see täis ülbikuid,“ ütles ta. Tegevjuhi sõnul on tal hea meel, et osad neist ettevõtetest kaovad, sest halbadest näitlejatest on vaja lahti saada.

Idufirmasid sünnib aina juurde

Breyer ütles, et Silicon Valley’s inimesed on jätkuvalt tagasihoidlikud veidrikud. Ta lisas, et ülbusel ei ole idufirmade kasvulavaks peetavas Silicon Valley’s kohta. Breyer nentis, et tagasihoidlikkus on praegu äärmiselt tähtis.

Kui Valley inimesed on tõesti ülbed, aga Breyeril on ükssarvikute kriisi osas õigus, siis tõenäoliselt tuuakse nad maa peale varsti tagasi. Praegu on ükssarvikuid (idufirmad, mille turuväärtus on vähemalt miljard dollarit) kokku 144. Kui Breyeril on õigus, jõuavad vaid 10 neist idufirma staatusest kaugemale.

Vaatamata hoiatusele arvab Breyer, et neid ettevõtteid tuleb 10 aasta jooksul siiski kõvasti juurde. Tema arvates on tehisintellekti arendamine ettevõtjate jaoks suur võimalus. Selles valdkonnas ootavad investoreid suured kasumid.

 

Jälgi Investor Toomast sotsiaalmeedias
Investor Toomase uudiskiri

Telli viimased börsiuudised oma meilile. Liitu Investor Toomase uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Investor Toomase uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Märksõnad

Toimetaja valik

leedo, praamid, regula 15:00 29. juuli 2016

"Äripäev eetris": Leedo magus tehing ajas vaidlema

Praamid, bussid ja ohtlikud sõidukid teedel olid selle nädala tähtsamad teemad.
18:11 29. juuli 2016

Halb üllatus USAst

13:00 29. juuli 2016

Uus sool Kreeka haavadele

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

251 725 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

Exxoni kasum tegi suure languse
19:30 29. juuli 2016

ExxonMobili kasum kukkus 60%

11:56 29. juuli 2016

Barclaysi kasum kahanes

11:15 29. juuli 2016

Aprangalt head tulemused

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.