Apple võitleb Suure Venna vastu

19. veebruar 2016, 16:30

iPhone 5S Sõrmejäljelugejaga iPhone 5S.
Foto: Fredy Edwin Esse

USA föderaalkohus on esitanud Apple’ile nõudmise, et tehnoloogiafirma pakuks tehnilist abi San Bernardino terrorirünnaku korraldaja nutitelefoni iPhone 5c lahtimuukimisel, kuid Apple ei soostu seda tegema.

USA valitsus soovib Apple’ilt tehnilist tuge, et dekrüptida San Bernardino 2015. aasta detsembrikuise terrorirünnaku ühele korraldajale Syed Rizwan Farookile kuulunud nutitelefonis iPhone 5c sisalduvaid andmeid. Apple’i operatsioonisüsteemiga on kogu telefoni sisu ilma parooli sisestamata krüpteeritud. Parooli kümnekordsel valesti sisetamisel käivitub andmete automaatse kustutamise funktsioon.

Nüüd ootab valitsus, et Apple looks operatsioonisüsteemist uue versiooni, mis võimaldaks kustutusfunktsiooni välja lülitada, et siis võimsate arvutite abil miljonite katsetustega õige paroolini jõuda. Valitsus on seisukohal, et Apple saab luua tarkvara, mida on võimalik kasutada ainult Farookile kuulunud seadme juures.

Vabariiklaste partei esindajad ja presidendikandidaadid on asunud valitsuse nõudmist toetama, viidates isegi vajadusele lisada riigi seadustesse paragrahv, mis nõuaks tehnoloogiafirmadelt oma toodetele n-ö tagaukse ehitamist.

Apple'i vastuväited

Valitsus loodab, et Farooki telefoni lahtimuukimisega saavad uurijad infot terrorirünnaku korraldamise kohta, kuid see oleks võimalik vaid juhul, kui Farook ei kasutanud spetsiaalseid äppe, mis kogu teabe sidepidamise kohta otsekohe kustutavad.

Apple’i hinnangul võimaldaks selline tarkvara FBI-l või kellel tahes igasse iPhone’i sisse murda. Apple’i tegevjuht Tim Cook märgib klientidele edastatud kirjas, et taoline opsüsteemi versioon võib sattuda halbadesse kätesse ja kujutaks iseenesest ohtlikku pretsedenti.

„Valitsusel võib tekkida tahe veelgi rohkem kodanike isiklikku ellu tungida, lugeda erakirju, uurida inimeste ravi- või finantsandmeid, tuvastada asukohta või jälgida isegi telefonide kaameraid ja kuulata pealt mikrofone ilma inimeste endi teadmata,“ lisab Cook Reutersi vahendusel.

Kellel on õigus?

Apple looks vastava tarkvara eeldatavasti oma laboratooriumis ja see oleks varguse eest kaitstud samamoodi nagu kogu muu Apple’i tarkvara. Seni pole teada ühtegi juhtu, kus Apple’ilt oleks varastatud mõni lähtekood või krüpteeringu võti.

Samuti ei toimiks selline tarkvara iPhone 5c-st uuemate seadmete puhul, kus turvameetmeid on veelgi mitmekesistatud.

Küll aga looks Apple riigivõimu esindajate käsul esimese tarkvaratootjana ise vahendi oma toodete lahtimuukimiseks. Tehnoloogiafirmad ja õigusbürood on veendunud, et selline pretsedent kutsuks esile terve rea uusi samasisulisi nõudmisi erinevatelt instantsidel nii kodumaal kui ka piiri taga. Tehnoloogidele on vastuvõetamatu idee, et teadlikult luuakse vahend, mis seadmete turvalisust kahjustab.

Jälgi Investor Toomast sotsiaalmeedias
Investor Toomase uudiskiri

Telli viimased börsiuudised oma meilile. Liitu Investor Toomase uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Investor Toomase uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

apple 23:47 26. juuli 2016

Apple ületas ootusi, aktsia tõuseb

Apple’i kvartalitulemused ületasid analüütikute ootusi, mis pani aktsia tõusma, vahendab CNBC.

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

252 201 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.