Nigeeria: nafta hind tõuseb 50 dollarini barrelist

28. veebruar 2016, 09:30

OPEC OPEC
Foto: EPA

Kuigi OPECi liikmesriigid pole viimasel ajal erilist koostöövalmidust välja näidanud, kinnitas Nigeeria naftaminister CNBCle, et organisatsioon on vajadusel suuteline kokku tulema ning nafta hinna kontrolli alla saama.

„Katari energiaminister ning OPECi president juhivad seda pakti, osapoolte vahel käib tihe arutelu, konsensusele jõudmine seoses nafta tootmismahtude külmutamisega on tulemas,“ lausus Nigeeria naftaminister Emmanuel Ibe Kachikwu ja lisas, et kuna Saudi Araabia ning Venemaa on seoses tootmismahtude külmutamisega ühel meelel, on tõenäosus selleks vägagi suur.

Spekulatsioonid, mida võib OPEC nafta hindadega peale hakata, on muutnud musta kulla hinna volatiilseks. Saudi Araabia naftaminister Ali Al-Naimi on seni öelnud, et kuigi tootmist ei kärbita, ollakse valmis tootmismahtude fikseerimiseks.

„Tootmismahtude külmutamine on protsessi algus. Ja kui me saame suuremad tootjad nõusse, tähendab see, et toodang pikapeale langeb. See võtab aga aega,“ lisas Al-Naimi. „See pole aga toodangu kärpimine. Seda ei juhtu, kuna isegi kui riigid lubavad tootmist kärpida, siis nad ei tee seda. Seega pole ka mõtet aega raisata tootmise kärpimise peale,“ selgitas ta.

50 dollarit barreli eest?

Kachikwu usub, et tootmismahtude külmutamise näol on tegu olulise sammuga õiges suunas. Ta lisas CNBCle antud intervjuus, et OPECI liikmeid vaadates plaan ilmselt ka töötab.

Minister lausus, et kuna saudid juhivad käimasolevat protsessi, julgeb ta oodata aasta lõpuks ka üsna suurt nafta hinna tõusu.

„Ma arvan, et hind tõuseb kindlasti 45 kuni 50 dollari piirimaile,“ sõnas Kachikwu. „Ma loodan, et jõutakse konsensusele ning seda mitte vaid OPECi liikmete hulgas, vaid ka organisatsiooni mitte kuuluvate riikide hulgas. Viimane on ka see, millele Pärsia lahe riigid väga rõhunud on,“ selgitas ta ja lisas, et kui nii, hakkab nafta hind kerkima.

Jälgi Investor Toomast sotsiaalmeedias
Investor Toomase uudiskiri

Telli viimased börsiuudised oma meilile. Liitu Investor Toomase uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Investor Toomase uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

Andres Viisemann 14:30 26. mai 2016

Viisemann: kinnitan, et LHV teeb indeksfondid ära

2 LHV pensionifondide juht Andres Viisemann kirjutas täna LHV finantsportaali foorumis, et pangal on kavas hakata pakkuma praegustele teise ja kolmanda samba fondidele alternatiivsed madalate tasudega...

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

251 822 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Kuidas teha maja targaks?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.