Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lennuka naisinvestori rikkuse valem

    "Igal ühel oma hobi, mina kogun kraade," tunnistab Krista Teearu.Foto: Andres Haabu

    Kui investor, ettevõtja ja TransferWise’i pearaamatupidaja Krista Teearu (43) mõne aasta eest blogi pidamist alustas, ei osanud ta ettegi kujutada, et sellest kasvab imekiirelt välja äri, mis ta vajadusel ilusti ära toidab.

    Nelja kõrgharidusega naisinvestori finantsblogil on praeguseks autori kinnitusel igakuiselt üle 10 000 unikaalse lugeja ning ajaveebist välja kasvanud osaühingu Pilvebüroo finantsnõu ja -teenuseid kasutab üle 30 kliendi. Peale selle on ta kirjutanud neli e-raamatut, mis toovad kena passiivset lisasissetulekut.
    Viie aasta eest keskeakriisiga maadeldes mõistis Eestis edukat karjääri teinud raamatupidaja, et rahvusvahelisest tööpõllust märksa rohkem sütitab teda võimalus teha tööd enda soovitud tempos, enda soovitud ajal ja enda valitud kohas. Ettevõtte loomise kasuks kõneles seegi, et selleks ajaks oli raamatupidamise valdkond arenenud punkti, kus tööd sai edukalt teha täiesti paberivabalt.
    Tänu kiiresti populaarsust kasvatavale blogile ei tulnud tal huviliste otsimisega vaeva näha, vaid kõik kliendid on tema juurde ise tee leidnud. „Inimene tuleb ja ütleb, et on minu blogi lugenud aasta aega ja nüüd ma tegin endale firma: ma tahan sind ja ainult sind omale raamatupidajaks,“ tunnistab ta. „Kõik kliendid on niimoodi tulnud.“

    Krista Teearu

    Töö

    2015. aastast alates TransferWise’i pearaamatupidaja

    2013. aastal asutas oma online raamatupidamis- ning nõustamisfirma Pilvebüroo OÜ

    2007-2015 UP Invest OÜ pearaamatupidaja

    1999-2007 Ökosil ASi finantsjuht

    1998 AS Silmet Grupi pearaamatupidaja

    Enne seda töötanud ka Deloitte & Touche’is ja Eesti Erastamisagentuuris

    Haridus

    ACCA kvalifikatsioon (rahvusvaheline raamatupidamise kvalifikatsioon)

    MBA Tallinna Tehnikaülikool

    Õigusteaduse magistrikraad Tartu Ülikoolist

    IT magistrikraad Tallinna Tehnikaülikoolist

    Kirjutab Pilvebüroo finantsblogi, raamatupidamise ja maksude teemalisi e-raamatuid ning on üks naiste investeerimiskogemusi vahendava Finantskiirtee ühisblogi autoritest

    Oma klientide fänn
    Internetiäri ja asukohavaba äri olid 1990ndate esimeses pooles Tallinna Tehnikaülikoolis IT-eriala lõpetanud Teearu aastaid huvitanud ning ka enamik tema klientidest tegutseb samas vallas. Enamasti on need tema sõnul internetiärid, mis tegelevad investeerimisega või nende kahe kombinatsiooniga. Või siis pakutakse asukohavaba teenust. Et valdkond on keeruline, hoiavad paljud raamatupidajad sellistest äridest pigem kaugele.
    Teearu paelub kiiresti muutuv internetiäri aga sedavõrd, et pea ühtki traditsioonilist n-ö vana kooli ettevõtet Pilvebüroo klientide seast ei leiagi. Edukas ärinaine toob näiteid üle ilma töötavatest klientidest, kes noorele eale vaatamata teenivad teinekord summasid, millest enamik Eesti börsifirmade juhtegi võib üksnes und näha.
    „Need summad, mida Eesti noored poisid suudavad per nina teenida on ulme,“ räägib ta. „Sellisest teenuste ekspordist ei räägi mitte keegi. Nad ei küsi kuskilt toetust, nad ei trügi kuskil pildile, toimetavad vaikselt oma arvuti taga. Kas ta siis teeb reklaamiteenuseid, müüb mingeid kaupu Amazonis – tal ei ole selleks eriti midagi vaja. Ainult arvutit ja internetiühendust. Ja neil läheb ikka fantastiliselt hästi.“
    Sealjuures ei tegeleta Teearu kinnitusel internetiäris hämarate skeemidega ega teenita raha teistel naha üle kõrvade tõmbamisega. „Pigem need susserdajad on 50+ aastased FIEd, kellest ma ennast kaugele hoian. Sendi tahaks ka pooleks saagida! Uus generatsioon on hoopis teistsugune. Muidugi on märksa lihtsam ära anda 20% sajast tuhandest kui ühest tuhandest.“

    Krista on aidanud sadu inimesiKristi Saare, Naisinvestorite klubi asutaja

    Krista on väga tark ja võimekas naine. Temaga saab arutleda finantsteemadel fantastilise sügavusastmega ning Krista on teadlik nii raamatupidamislikest kui ka juriidilistest aspektidest, mis Eesti ettevõtlust puudutavad. Kui ta pole milleski kindel, siis loeb ta selle kohta vähemalt kümnest raamatust, et faktid selgeks saada. Lisaks on Krista oma blogiga teinud ära väga suure koguse tööd Eesti väikeettevõtjate ning -investorite harimisel, aidates sadu inimesi korrektsemate finantstehinguteni.

    Soovitab palgatöötajatel oma äriga alustada
    Nii enda kui ka paljude klientide edulood on põhjus, miks IT, õiguse, ärijuhtimise ning raamatupidaja kraadiga Teearu soovitab kõigil suuremast vabadusest unistavatel palgatöötajatel võimalikult kiiresti iseenda asukohavaba äriga algust teha. Selle kasuks räägib väga madal alustamislävi ning senine kogemus on tõestanud, et tagantjärele pigem üllatutakse, kuivõrd lihtne oli oma äriga alustamine.
    „Probleem on selles, et ettevõttega alustamine jätab mulje, et see on hirmus keeruline,“ kirjeldab ta oma klientide kogemust. „See jätab mulje, et sul peaks olema raamatupidamisharidus ja juriidiline haridus. Mulle meeldib just see, et ma suudan pealtnäha keerulised asjad rääkida lahti lihtsas keeles. Ma olen inimesel kõrval istunud ja kätt hoidnud.“
    Kindlasti ei soovita Teearu kellelgi internetiärisse sukelduda päevapealt – alustada maksaks vaikselt ja rahulikult ning esmalt tuleks veenduda, kas ettevõtmine üldse sobib. Samuti tuleks algul teatud summad äri arendamisse investeerida ning kliendibaasi kasvatamine võtab tahes-tahtmata oma aja.
    Pilvebüroolgi kulus kaks aastat, et see omaniku vajadusel ära toidaks. „Päris nii lihtne see ka pole, et ma täna kergitan mütsi töö juures ja siis homme alustan ettevõttega ja loodan, et see kohe mind ära elatab,“ hoiatab Teearu. „Algul on sul ikkagi vaja teha teatud hulk investeeringuid, sul on vaja kuidagi pildile jõuda.“

    Mis on asukohavaba äri ehk internetiäri?Krista Teearu, Pilvebüroo

    Asukohavaba äri ehk internetiäri on (vähemalt minu jaoks) täielik unistuste elustiil – teenimisvõimalused on praktiliselt piiramatud, töökoht ja tööaeg on enda määrata. Tööta suvel Hiiumaa suvilas ja talvel Tenerifel, vaja on ainult head internetiühendust ja töökindlat arvutit. Loon väärtust iseendale ja enda ettevõttele, mitte palgatööd tehes kellelegi teisele.

    Osavalt majandades on osa sissetulekust peaaegu passiivne – kirjutan hulga e-raamatuid, sisuturundust ja meililisti kasutades müüvad need e-poe kaudu automaatselt. Ärkad hommikul üles, vaatad pangakontot ja näe – inimesed on sulle raha kandnud sel ajal, kui sa magasid. Saad teenitud raha ettevõtte kaudu edasi investeerida – aktsiad, kinnisvara, sotsiaalpangandus – mis omakorda veel passiivsemalt sulle raha juurde teenivad.

    Kui sa tahad luua omale internetiäri, mida saaks juhtida asukohast sõltumatult, siis laias laastus on selleks kaks võimalust:müü oma toodet – loo toode (füüsiline või digitaalne) või teenus, mida inimesed soovivad osta ja müü seda neile;müü teiste toodet – leia kellegi teise loodud toode või teenus, mida inimesed soovivad osta ja müü seda neile. Väga populaarsed teemad on digitaalsete toodete müük, affiliate äri ja kaupade müük Amazoni internetikaubamajas.

    Naisinvestorite klubi nakatas investeerimispisikuga
    Ent üks on kogenud raamatupidaja sõnul kindel: rikkaks saada on oma veebipõhise äriga võimalik kordades kiiremini, kui iga kuu palga kõrvalt säästes ja investeerides. Teearu, kes nakatus investeerimispisikuga tõsisemalt mullu tänu naisinvestorite klubile, teab, et oma asukohavaba äri arendades on võimalik finantsvabaduseni jõuda täiesti vabalt paari aastaga. „Keskmine tööinimene kahe aastaga selliseid investeeringuid kokku ei kühvelda,“ tõdeb ta.
    Oma ettevõtte kaudu on Teearu investeerinud valdavalt ühisrahastuse platvormidesse ning radaril on ka regiooni- ning sektoripõhised indeksfondid ehk ETFid. Eraisikuna on ta varem investeerinud kinnisvarasse ja eri fondidesse. Ehkki senine investeeringute tootlus pole tema kinnitusel olnud küll teab mis pöörane, on ta püsinud kenasti plussis. Samuti aitab praegune lähenemine aega ja energiat säästa, sest ei tule süveneda üksikaktsiatesse ning fundamentaalanalüüsiga jännata.
    Praegu soovib Teearu investeerimisportfelli järk-järgult kasvatada. Ideaalis peaks seal leiduma ühisrahastuse investeeringute ja indeksaktsiate kõrval ka kinnisvarainvesteeringuid nii Eestis kui ka mujal. Liigne sõltuvus ühest regioonist või valdkonnast on finantssektoris karastunud naisinvestorile vastuvõetamatu.

    Naistel ja meestel on üksteiselt õppidaKrista Teearu

    Naised alustavad ettevõtlusega hästi vaikselt ja arglikult. Samas on nad väga tublid, kohusetundlikud ja usaldusväärsed partnerid. See on hästi suur üldistus, aga laias laastus niimoodi on. Naised püüavad alustada vaikselt, korralikult, et kõik oleks perfektne. Mees pigem hüppab pea ees vette ja vaatab, mis välja tuleb. Kui tuleb välja, siis teeme need asjad korda. Ta leiabki endale sellise raamatupidaja või partneri, kes tal sabast kinni hoiab ja asjad korras hoiab.

    Naistel oleks kindlasti meestelt õppida julgust. Tee midagigi, proovi, tee natukene lisatööd oma põhitöö kõrvalt. Kui sa oled jurist ja oma tööandjaga ei konkureeri, tee mõned konsultatsioonid, su enesekindlus kasvab. Sa näed, et sa saad ka ise selle kõigega hakkama. Kui su sissetulek on täiesti piisav, et sa ei ole enam tööst sõltuv, siis oled ka töö juures enesekindlam. Sa ei karda enam oma arvamust välja öelda, sa ei ole tööandjast sõltuv. Meestel oleks naistel õppida planeerimist. Naised kardavad võib-olla liiga palju ja mehed võib-olla kardavad vahel liiga vähe.

    Hindab vabadust üle kõige
    Sõltumatust hindavad ka Pilvebüroo kliendid, kelle jaoks pole riigipiiridel suuremat tähtsust ning elukoht valitakse pelgalt selle järgi, kus parasjagu olla tahetakse. Eestiga ühendavad üksnes isiklikud ja perekondlikud suhted.
    „Sa saad igal pool hakkama. Internetiärisid ühendab iha sõltumatuse järele ja vastumeelsus korporatiivse kultuuri vastu,“ kinnitab Teearu. „Mitte keegi neist ei ole huvitatud töölepingust. Igal ühel on oma ettevõte ja sealtkaudu osutavad üksteisele teenuseid. Keegi kirjutab kuskil Austraalias, keegi teeb mingeid turundusteenuseid kusagil Kanadas. Mulle meeldib noorte äriinimeste ja investorite juures ka see, kui avatult nad suhtlevad. Seal ei ole hierarhiat.“
    Ka TransferWise’i puhul meeldib Teearule, et töö on seal märkimisväärselt vabam kui klassikalises ettevõttes. Just sel põhjusel jätkab ta enda kinnitusel oma ettevõtte kõrvalt endiselt hea meelega ka palgatööga. Seda enam, et raamatupidamistöö ja inimeste nõustamine on tema kauaaegne kirg.

    Unknown body type: x-im/content-part infopank

    Seepärast ei pea ta ka finantsvabadust asjaks iseeneses, mille saavutamise järel õnn õuele saabub. „Mis asi on finantsvabadus?“ arutleb ta. „Kas see, kui saad visata jalad seinale ja ütelda, et raha, tule mu pangakontole? Finantsvabaduse mõte on siiski see, et sul on vabadus teha, mida tahad. Asukohast sõltumata, ajast sõltumata. Kui sul on selline asukohavaba äri, kas sa oled Amazoni müüja või raamatupidaja, saad praktiliselt sama asja kätte. Asukohavaba äriga sobivad hästi kokku nii passiivne tulu digitaalsete toodete müügist kui ka passiivne tulu investeeringutest.“
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Nordecon ehitab lennujaama militaarlennukite platsi
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Järgmine eestlane viis oma frantsiisi Dubaisse
Eesti rullmassaažikett Beautiful Me avab nutisalongid mai keskpaigas Araabia Ühendemiraatides Dubais ja aprilli lõpus Portugalis Leirias.
Eesti rullmassaažikett Beautiful Me avab nutisalongid mai keskpaigas Araabia Ühendemiraatides Dubais ja aprilli lõpus Portugalis Leirias.