Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Talpsepad valmistuvad börsikrahhiks

    „Ei ole mõtet vara juhtida nii, et igal ajahetkel säiliks 90% kapitalist, sest vastasel juhul võiks anda 90% kapitalist investoritele tagasi ja toimetada selle 10%ga,“ leiab Mikk Talpsepp.Foto: Andras Kralla

    Mullu kohalikelt investoritelt paar miljonit eurot kaasanud ning 26% suuruse aastatootluse eesmärgiks seadnud investeerimisfirma Etalon Varahaldus on esimese tegutsemisaastaga kaotanud kaasatud rahast ligi viiendiku. Investeeringute juht Mikk Talpsepp loodab miinuse plussiks keerata järgmise börsikrahhiga.

    „Näen turgude jaoks suuri riske ja arvan, et väga palju aega ei ole jäänud selleni, kus turud võivad märkimisväärselt kukkuda. Praegu on Etalon Varahaldus selleks valmis,“ avas Talpsepp oma investeerimisfirma värskeimat strateegiat.
    „Arvan, et iga päevaga oleme lähemal sündmustele, mis võivad turgude languse vallandada. Näiteks tundub, et kas või Suurbritannia referendumi suhtes ei arvesta börsid piisavalt riskiga, et võib tulla otsus Suurbritannia lahkumise poolt.“

    Mikk Talpsepp

    Sündinud 02.07.1984

    Etalon Varahaldus ASi juhatuse liige. Vastutab investeeringute juhtimise eest.

    Tegelenud investeeringute juhtimise ja börsikauplemisega alates 2003. aastast.

    Kui varem on Etalon Varahalduse üks varade haldamise võtmestrateegiaid olnud nii lühi- kui ka pikaajaliste optsioonide väljakirjutamine ehk pigem nn volatiilsuse müümine, siis praegune lähenemine on vastupidine. Lihtsustatult tähendab see seda, et Etalon Varahaldus ja selle aktsionärid kaotavad raha siis, kui turud tõusevad, ja võidavad suurelt siis, kui turud langevad.
    Põrgulik volatiilsus
    Talpsepp ei eita, et viimased 12 kuud on ettevõttele olnud keerulised. Mullu augustis ja tänavu aasta alguses kukkusid turud ootamatult, rääkimata nafta hinna järsust langusest. Aasta algul musta kulla hinna tõusule tehtud panused räsisid ettevõtte A-aktsia NAVi (puhasväärtus – toim) kõige valusamalt, paisates selle 20. jaanuariks 50 sendile.
    LHV finantsportaali foorumis sülitati seepeale tuld ja tõrva ning ennustati ettevõtmisele kuulsusetut lõppu. 50 sendi pealt nulli siiski ei langetud, vaid sügavale langusele järgnes sama kiire tõus. 

    Etalon Varahaldus AS

    Asutajad ja juhatuse liikmed on vennad Mikk ja Tõnn Talpsepp. Mikk vastutab investeeringute ja Tõnn administratiivse juhtimise eest.

    Nõukogu liikmed: Juhan Härm, Mihkel Härm, Gert Preegel ja Raimo Talviste.

    Põhitegevus on turu ebaefektiivsustele üles ehitatud investeerimis- ja kauplemisstrateegiate rakendamine ja väärtusinvesteerimine (value investing). Tehinguid tehakse nii turgude tõusu kui ka languse peale, peamiselt USA aktsiaturgudel.

    Rakendatavad kauplemis- ja investeerimisstrateegiad klassifitseeritakse kõige riskantsemate hulka. Seetõttu peavad aktsionärid arvestama, et riskide realiseerumisest tulenevalt võib esineda märkimisväärne A-aktsia NAVi vähenemine. Ebasoodsate riskide realiseerumisel võib aktsiaselts kaotada suure osa või kogu oma vara.

    Perioodil 2015–2025 on ettevõtte eesmärk kasvatada A-aktsia raamatupidamisväärtust keskmiselt 26% aastas ehk 1 euro pealt 10 euroni.

    Investeeringute juhi tulemustasu on seotud tootlusega ja arvestatud eelisdividendina. Eelisdividendi arvestatakse ainult juhul kui A-aktsia on aasta algusest kasvanud enam kui 4% ja A-aktsia on ületanud kõrgeima taseme, millelt on eelisdividendi arvestatud. Eelisdividendide suurus maksude eelselt on 20% tootlusest, mis ületab 4% tootlust aasta algusest.

    Allikas: Etalon Varahaldus AS

    Etalon Varahalduse aktsia põrgulikust volatiilsusest annab aimu see, et juba 25. märtsiks oli NAV taastunud jaanuari põhjast 110% võrra, 1,05 eurole.
    Muutis järsult strateegiat
    Just siis otsustas Talpsepp varade kasvatamisel kardinaalselt strateegiat muuta. „Positsioneeritud on vastavalt, et järgmine turušokk mitte ei vii NAVi 50 sendi peale, vaid paiskaks NAVi ilmselt kümneid protsente ülespoole,“ selgitas ta. „Küsimus on vaid selles, et võib-olla on positsioneeritud liiga agressiivselt, aga see on suhteline. Kuna tootluse eesmärk on ikkagi väga kõrge, siis vahetevahel tuleb võtta ka julgeid riske, mis tähendabki seda, et teatud hetkedel võib palju kaotada ja teatud hetkedel võib palju võita.“
    Talpsepp lisas, et peale tema on turgude langusele panustama hakanud paljud väga jõukad ja legendaarsed investorid. Teiste seas valmistuvad peatseks krahhiks George Soros, Carl Icahn ja tuntud langusele panustaja Bill Fleckenstein.
    Turgudel peitub palju riske
    „See, et miljardeid juhtiv Carl Icahn nii suurelt langusele panustab, on erakordne. Ma ise võrdleks olukorda massilise laenamisega, mis ei ole veel krahhini viinud. Kuniks miinuses majapidamised saavad üha rohkem juurde laenata ja kõiki laene aina pikendatakse, ei juhtu ka krahhi majapidamise jaoks. Aga igavesti ei ole võimalik paratamatust edasi lükata. Kui ühel hetkel raha enam üha suurema kiirusega ei lisandu, ongi probleemid käes,“ nentis Talpsepp. „Küsimus ei ole selles, kas turud ühel hetkel kukuvad, küsimus on selles, millal.“
    Võlakoormuse kasv pole Talpsepa hinnangul siiski ainus risk, mis võib turgudel kaardid segi paisata. Tema sõnul ületasid mullu esimest korda ajaloos börsifirmade aktsionäridele dividendide ja aktsiate tagasiostudega tagasiantavad summad ettevõtete ärikasumite suurust.
    Veel tõi ta murekohana välja ettevõtete ülevõttude ja väljaostude suure mahu USAs, mis mullu oli tema andmetel suurusjärgus 2,3 triljonit dollarit ehk triljoni jagu rohkem kui viimase buumi tipus 2007. aastal. „See ei saa enam väga palju kasvada,“ märkis ta, viidates, et USA börsiettevõtete koguväärtus on suurusjärgus 20 triljonit.

    Mikk Talpsepp esineb Eesti suurimal majanduskonverentsil Äriplaan 2017.

    Talpsepa prognooside järgi jätkub praegune olukord tõenäoliselt nii kaua, kui intressimäärad püsivad nulli lähedal ja ettevõtetel on väga odav teisi ettevõtteid üle võtta. Kui intresse tõstetakse või väheneb majanduslik kindlustunne, tähendaks see, et turgudelt kaob soodne laenuraha ning ülevõttude ja ühinemiste maht väheneb, vallandades negatiivse ahelreaktsiooni, selgitas ta.
    Pikaajaliselt ei investeeri
    Talpsepp on välja arvutanud, et kui USA börsiettevõtete väljamaksed aktsionäridele vähenevad 200 miljardi võrra – nii-öelda tervislikule tasemele – ning ülevõttude maht väheneb 2,3 triljonilt 1,5 triljonile, siis kaob turgudelt triljoni dollari ulatuses ostujõudu. Ehkki sellised muutused ei juhtu üleöö, leiab Talpsepp, et praegu on turgudelt võita vähem kui kaotada ja seetõttu eelistab ta neil päevil klassikalist investeerimist üldse vältida.
    „Ei ole mõtet valida, mis vähem kukub – ei välistaks, et ühel hetkel võime näha isegi tõsisemat kriisi, kui oli 2008. aasta börsikriis,“ hoiatas ta ja möönis, et tagatipuks ei ole ka pankade finantsseisud nii head, kui paistavad, sest finantskriisist on endiselt üleval hulk halbu laene, mida pole maha kantud.
    Varade kõikumine on vältimatu
    Ehkki 12 kuuga on investeerimisfirma osaku turuväärtus langenud pea 20% võrra, see Talpsepa kinnitusel tema otsuseid ei mõjuta ja teda endast välja ei vii. Ka ei ole teda rivist välja löönud kohalike investorite seas populaarse LHV finantsportaali foorum, kus Etalon Varahalduse kohta on kirjutatud sadu postitusi, millest nii mõnigi ei kannata trükimusta.
    „Mõneti tundub, et investorlähenemist on Eestis vähe, mõistmaks, et lühiajaliste kahjude saamine pikaajaliste kasude nimel on põhjendatud,“ rääkis Talpsepp.

    Kui palju võtab Etalon Varahalduse varade juhtimine aega?

    Kui turud on rahulikud, ei pruugi vara juhtimine palju aega võtta. Kui aga turud on nii rahutud, nagu need olid möödunud aasta septembris või selle aasta jaanuaris, kasvab töötundide arv päevas kuni 20 tunnini. Eelmisel aasta oli neid päevi kokku 30 ehk sisuliselt oli kuus nädalat, kus töötundide arv oli iga päev 15 tundi ja mõnel päeval kuni 20 tundi. Iseenesest mulle varajuhtimises sellised ajad meeldivad, aga see on väga kurnav.

    Tehingute arv esimesel tegevusaastal oli suurusjärgus 2000. Näiteks Kreeka investeeringute välja mängimine nõudis sadu tehinguid.

    Allikas: Mikk Talpsepp

    Ta põhjendas, et hiiglasliku kasvueesmärgiga kaasneb tahes-tahtmata varade suur kõikumine, kus kaotused võivad ajuti küündida kümnetesse protsentidesse. Esimese tegutsemisaasta jooksul osteti varajuhi kinnitusel tagasi aktsiaid 10% mahus, mis on ühtlasi maksimaalne tagasiostude maht. Kokku lahkus 6 aktsionäri. Alles on 73 osanikku. Talpsepa kinnitusel oli lahkumise põhjuseks nii investeeringule mittevastav riskiprofiil kui ka investorite kapitalivajadus muude investeeringute rahastamiseks.
    „Ma arvan, et nende investorite jaoks ei ole see liiga hull investeering olnud,“ tõdes ta. „Kaotada paar protsenti varast, kus alates Etalon Varahalduse stardist ei ole mitte ühtegi suuremat börsi, mis oleks selle aja jooksul tõusnud.“
    Investeeringute juhile endale kuulub praegu ettevõttes kokkuvõttes suurim, ligi 15% suurune osalus. Enda kinnitusel kavatseb ta juuni lõpus toimuval märkimisel oma osalust veelgi suurendada. Ta ei kahetse, et investeerimisfirmaga mullu algust tegi.
    „Aeg annab arutust, investeerimine ei ole sprint, see on justkui maratonijooks ja eesmärk on jõuda tulemusteni läbi aastakümnete,“ ütles ta. „Muidugi oleks palju lihtsam, kui eesmärk oleks lihtsalt turgu mõne protsendi võrra edestada, aga eesmärk ei ole selline. Eesmärk on turgu märkimisväärselt edestada. See muudab tegevuse keerukaks ja tähendab, et teatud hetkedel tuleb võtta suuri ja julgeid riske, võttes vahetevahel nägemust ka turu vastu.“
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
SASi aktsionäride koosolekust sai täielik kaos
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Raadiohommikus: nädala ettevaade, Eesti juhtide head ja vead ning kutsehaiguste uus hoog
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.