Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Microsoft - kas fööniks või tukkuv hiiglane?

    Microsofti tulevik on rajatud pilvetehnoloogiale. Foto: Reuters/Scanpix

    Kui analüütikutel on tehnoloogiahiiglase Microsofti aktsiasse jätkuvalt tugev usk, siis investorites tekitab firma tulevik üha enam kahtlusi.

    Sel nädalal LinkedIni ostuga rambivalgusesse sattunud Microsofti aktsia on tänavu üle 10% miinuses ja praegune hind jääb viiendiku võrra allapoole analüütikute hinnasihist. Põhjus on lihtne – käibe kasv ei vasta ootustele ja skeptilisus ettevõtte otsuste suhtes üha kasvab.
    Usk ja kõhklus ühekorraga
    Teisalt on tegemist turuväärtuse poolest maailma suuruselt kolmanda börsifirmaga, millelt tänavu oodatakse 92,5 miljardi dollarist käivet. Kuigi see jääb mullusele tulemusele veidi alla, on analüütikud veendunud, et firma suudab puhaskasumit kasvatada.
    Need vastakad signaalid tekitavad kõhklusi ka aktsionärides, keda tõenäoliselt hoiavad firma küljes selle maine, turupositsioon ja tunne, et nii suure kalaga midagi juhtuda ei saa. Lisaks on pikas perspektiivis Microsofti aktsia hind stabiilselt tõusnud ja kuigi firma 2,8protsendiline dividenditootlus pole üüratu, kasvab seegi aasta-aastalt kenasti. Pilveteenuste valdkonnas läheb Microsoftil hästi, kuid särtsakate kasvuvõimaluste otsimine on siiani pigem äpardunud. Peamine küsimus on see, mida hakata peale ettevõttega, mille tulevik niivõrd konkurentsitihedal turul on hägune.

    Asutatud 1975. aastal.

    Töötajate arv 112 689.

    Käive 2015. majandusaastal (lõppes 30. juunil 2015) 93,58 miljardit dollarit, kasv aastaga 8%. Kasum 12,19 miljardit dollarit, langus aastaga 45%.

    Turuväärtus 391 miljardit dollarit.

    Aktsia hind 49,69 dollarit.

    Konarlik tee ebaõnnestumiselt ebaõnnestumisele
    Esmaspäeva õhtul avalikustas Microsoft oma järjekordse ülevõtmise, sel korral osteti 26,2 miljardi dollari eest tööalane suhtlusvõrgustik LinkedIn. Seda vaid nädalapäevi hiljem ettevõtte teatest, et Nokia mobiiliüksusest on alles vaid riismed.
    Pea kõik tehnoloogiahiiu viimaste aastate ülevõtmised saab koondada ühise eesmärgi alla: pakkuda äriklientidele ideaalset teenustepaketti. Nagu kinnitas ka Microsofti juht Satya Nadella esmaspäevases intervjuus: "Nüüd saavad lõpuks kokku professionaalsed pilveteenused ja professionaalne võrgustik."
    Nadella pingutab juba kolmandat aastat selle nimel, et taastada klientide ja investorite usk firmasse, mis on hakanud tehnoloogia arengule jalgu jääma. Kahjuks on aga Microsoftil olnud siiani kombeks osta firmasid, mille turg on juba küllastunud ja seega ka hind kõrge. Üheks aegade kohutavaimaks tehnoloogiavalla ülevõtmiseks ja Microsofti kulukaimaks veaks osutunud Nokia mobiiliäri ost rõhub veel siiani kõigi meeli ja sellepärast saab ettevõtte iga uus samm suurt tähelepanu.
    Kuigi Microsoft on aegade jooksul üle võtnud enam kui 150 firmat, varjutavad seda rada läbikukkunud katsed ja suured ebaõnnestumised. Lisaks 9,4 miljardi dollarilisele Nokia mobiiliüksusele võib läbikukkunud ostude nimekirja lisada ka 6,3 miljardi dollarilise interneti reklaamifirma aQuantitative ja 1,2 miljardit maksma läinud tööalase vestluskeskkonna Yammer. Ka Skype'i ost pole ettevõttele suuremat kasu toonud.
    Fookuses vaid ärikliendid
    Riskikapitalifirma Kapor Capital partner Mitch Kapor selliste ülevõtmiste õnnestumisse ei usu. "Kahjuks on ajalugu näidanud, et kahe suure ettevõtte ühinemisel on sünergiat raske leida. Eriti kui väiksemale jäetakse impeeriumis iseseisvus," rääkis ta Wall Street Journalile. Tagatipuks teatas esmaspäeval ka reitinguagentuur Moody's, et võtab Microsofti AAA reitingu ettevõtte kasvanud võlakoormuse tõttu võimalikuks alandamiseks vaatluse alla. Praegu on tippreiting peale Microsofti antud vaid Johnson&Johnsonile ja Exxon Mobilile.
    LinkedIni puhul on aga oluline silmas pidada, et see annab Microsoftile ligipääsu sadade miljonite inimeste tööalastele andmetele. Ning just andmete omamine võimaldab ettevõttel arendada välja ideaalseid teenuseid oma äriklientidele. Lisaks konkureerib ettevõte Apple'i ja Google'i emafirma Alphabetiga tehisintellekti ja nn intelligentsete arvutite loomisel, mille jaoks läheb tarvis tohutus koguses andmeid.  
    Äriklientidele mõeldes laiendas Microsoft hiljuti oma tarkvara ka platvormidele, mida ettevõte ise ei kontrolli. Nende hulka kuuluvad Androidi nutitelefonid ja Linuxi operatsioonisüsteemiga arvutid. Samas pole see piisavat tulemust andnud ja möödunud kvartalis kasvas ettevõtte tootlikkuse ja äriprotsesside üksuse käive, mis hõlmab ka Office'i tarkvara, aastaga vaid 1%.
    Kõik panused pilveteenustel
    Just kehvade majandustulemuste tõttu pöördus Microsofti aktsia möödunud aasta keskpaigas langusesse. Nadella juhtimise all suunati fookus ümber pilvetehnoloogiale ja see protsess nõudis ohvreid. Analüütikute optimistlikud ennustused läksid aga täppi ja ettevõtte tulemused paranesid möödunud aasta lõpus oluliselt. Tänavu märtsis lõppenud kvartalis polnud aga pilvetehnoloogia valdkonna äritegevus enam piisavalt hea ning kasuminumbrid petsid taas turgude ootusi. Oodatust halvemaid kvartalitulemusi põhjendati küll kõrgemate maksudega, kuid tegelikult oli ettevõtte tulemus personaalarvutite turul nõrk.
    Seega käivad tulemused üles-alla ning samastaktis liigub ka aktsia hind. Microsofti juhtkond näeb potentsiaalset turuperspektiivi pilvetehnoloogiate arendamises ja loodab, et see suudab tulevikus arvutimüügi vähenemist korvata. Kui ettevõttel ei õnnestu konkurentsitihedas valdkonnas mõne erakordse toote või teenusega välja tulla, siis on hiiglasel oht vaikselt hääbuda.
     
    Microsofti aktsia
    Plussid:
    Bloombergi küsitletud analüütikud on aktsia suhtes positiivselt meelestatud – 64% soovitab aktsiat osta, 26% hoida ja vaid 10% müüa. Aktsia 12 kuu hinnasiht on 57,24 dollarit, mis teeks praeguse hinna juures tõusupotentsiaaliks 15%.
    Ettevõte on pilvetehnoloogia ühendamisel traditsiooniliste tarkvaralahendustega rivaalidest sammu võrra ees, kuna suudab klientidele pakkuda ühtset teenustepaketti. Loodetakse, et pilvesektor kasvab kuni 2020. aastani 30% aastas.
    Kindla käega juht Satya Nadella on kahe aasta jooksul suutnud ettevõtte tegevuse pilvetehnoloogiale ja äriklientidele ümber suunata. Tema juhtimise all on firma aktsia hind tõusnud märkimisväärselt.
    Otsitakse uusi võimalusi. Kuigi nutitelefonide turul ei lähe ettevõttel hästi, tegi Microsoft oma Office'i tarkvara kättesaadavaks ka Androidi ja iPhone'i platvormidel.
    Miinused:
    Kuigi analüütikud lootsid, et ettevõtte omakapitali tootlus hakkab paranema, siis siiani pole seda juhtunud. Kuni 2014. majandusaasta lõpuni püsis tootlus üle 20%, kuid sealt edasi on see vaid langenud.
    Dividenditootlus on väike. Kuigi Microsofti dividend on stabiilselt kasvanud, on 2,8protsendine dividenditootlus siiski pigem kesine.
    Personaalarvutite müük kahaneb kiiresti, sest inimesed eelistavad üha enam nutitelefone ja tahvelarvuteid. Selles vallas on aga Microsofti turuosa minimaalne. Kardetakse, et väiksema kasumimarginaaliga pilvetehnoloogia valdkond ei suuda korvata langust Microsofti teistes üksustes.
    Nutitelefonide äris põrumine. Nokia mobiiliäri ost oli ettevõttele katastroof ning oma operatsioonisüsteemi Windows 10 Mobile'iga on turul äärmiselt keeruline võistelda Google'i Androidi ning Apple'i iOSiga, mis omavad ligi 98% globaalsest turust.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.