Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    USA valimised: kuidas mõjutab see turge?

    Hillary Clinton, Donald TrumpFoto: Scanpix/REuters

    USA presidendivalimiste eel on agentuur Bloomberg kokku kogunud rea analüütikute arvamused, kuidas üks või teine tulemus võiks aktsiaid, võlakirju ja valuutaturge mõjutada.

    AKTSIAD
    Kui võidab Hillary Clinton
    „Turg on Clintoni võidu juba arvesse võtnud,“ ütles CMC Marketsi analüütik Margaret Yang. „Igasugune tõus oleks tema võidu korral tagasihoidlik.“ Barclays Plc prognoosib S&P indeksi tõusu kuni 3%.
    Suurimad kaotajad oleksid finants- ja farmaatsiasektori firmad. Clintoni võit võib kaasa tuua karmimad reeglid ja maksumuudatused, mis mõjuvad negatiivselt sellistele firmadele nagu Goldman Sachs Group Inc ja JPMorgan, hindab Morgan Stanley. Samuti võivad löögi alla sattuda farmaatsia- ja biotehnoloogiasektori firmad, kui kasvab surve hinnatõusu pidurdada, hindab Blackrock Inc. Citygroup kärpis septembris Euroopa tervishoiusektori prognoosi, nimetades põhjusena USA valimisi. Ravimitootjate Novo Nordiski ja Roche Holdingu aktsia hind on liikunud vastupidises suunas Clintoni toetusnumbritega.
    Positiivselt võib Clintoni võit mõjuda haiglate operaatoritele ja Medicaidi partnerfirmadele, nagu HCA Holdings Inc ja Universal Health Services Inc.
    Clintoni plaanid vähendada sõltuvust fossiilsest energiast puhuks pärituult taastuvenergia sektori firmadele, nagu Sunrun Inc ja NextEra Energy Inc, hindab Morgan Stanley. Analüüsifirma Evercore ISI lisas oma võitjate nimekirja ka General Electricu, Tesla Motorsi, SolarCity ja Exeloni.
    Kui võidab Donald Trump
    USA aktsiate hinnad on üsna kõrged ning Trumpi võit tooks kaasa massiivse müügi,“ prognoosib CMC Marketsi analüütik Margaret Yang. Paljud loeks selle klassikaliseks musta luige sündmuseks (üllatuslik areng, millel on suur mõju – toim), mis tooks kaasa palju tugevama reaktsiooni kui brittide otsus Euroopa Liidust lahkuda. Barclays prognoosib S&P 500 indeksi langust kuni 13%, Citigroup vaid 5%.
    Samas tunnistas JPMorgan, et Trumpi võidu võimalikku mõju on pikemas perspektiivis raske hinnata, sest mõni tema ettepanek on sedavõrd ebatraditsiooniline (müüri ehitamine sisserände peatamiseks või kaubanduslepingute tühistamine) või ebamäärane (eelarvepoliitika kohta).
    BlackRock on jälginud aktsiate reaktsiooni kandidaatide toetusnumbrite muutustele ning hindab selle baasil, et ravimitootjate, kindlustusfirmade ja pankade aktsiatele oleks Trumpi võit soodsam tulemus.
    Samas on mõnes neis sektoris ka Trumpiga seotud ohud. Näiteks tahab ta lubada retseptiravimite importi ja tühistada Obama tervishoiureformid, mis võib negatiivselt mõjutada farmaatsiatööstuse ettevõtteid. Ning BlackRock hoiatas, et kui Trumpi võidu korral tühistatakse finantssektori ettevõtteid reguleeriv Dodd-Franki seadus, võivad uued regulatsioonid olla küll lihtsamad, kuid mõjult ala ettevõtetele sugugi mitte soodsamad.
    Trumpi infrastruktuuri investeeringute plaanid on suuremad kui Clintonil, mis on positiivne selliste ettevõtete jaoks nagu Caterpillar ja Ingersoll-Rand. Sama kehtib sõjatööstuse tellimuste suhtes.
    Energeetikafirmadest võib võitjate seas olla NRG Energy, mis toodab elektrit kivisöest. Trump lubab fossiilsele energiale leebemaid regulatsioone ning aeglasemat üleminekut taastuvenergiale. Kannatajaks võivad aga olla tarbimisega seotud aktsiad, kuna karmimad immigratsioonireeglid piiravad tööjõu kättesaadavust ja jahutavad nõudlust.
    Citigroup prognoosib, et Trumpi võidu korral võib Jaapani börs jeeni tugevnemise tõttu saada teiste börsidega võrreldes suurema tagasilöögi. Citigroup prognoosib 10% suurust langust, mis võib luua investeerimisvõimalusi infrastruktuuri ja relvatööstusega seotud aktsiatesse, kui järgneb korrektsioon. Nimetatakse firmasid Hitachi, Nippon Steel & Sumitomo Metal ning Mitsubishi Heavy Industries.  
    VÕLAKIRJAD
    Kui võidab Hillary Clinton
    Demokraatide kandidaadi võit tooks vahetu reaktsioonina kaasa võlakirjade müügilaine ja tootluse kasvu, kuna investorid tõttaks ostma riskantsemaid varaklasse, hindab Bank of America. Selle tagajärjel võivad üle ilma nii eraisikute kui ka ettevõtete laenukulud kasvada, sest USA võlakirjad on maailma võlaturul suunaandjad.
    Pikemas vaates Clintoni võit USA võlakirjade tootlust eriti ei mõjuta, kui USA Kongressis säilib vabariiklaste enamus. Clintoni eelarvekulude suurendamise plaanid on Trumpi plaanidega võrreldes palju tagasihoidlikumad.
    Kui võidab Donald Trump
    Kui britid hääletasid end vastu ootusi Euroopa Liidust välja, kukkus USA 10aastase tähtajaga võlakirjade tootlus 39 baaspunkti ega naasnud referendumi eelsele tasemele enne septembrit. Midagi sarnast võib juhtuda ka Trumpi võidu korral. Credit Agricole SA prognoosib 10aastase tähtajaga võlakirjade intressimäärade langust 10 baaspunkti võrra, JPMorgan prognoosib tootluse alanemist alla 1,7% taset.
    Seejärel võivad Trumpi suured maksukärbete plaanid ühel ajal suuremate kuludega infrastruktuuri investeeringuteks tootluse uuesti üles viia, eriti kui nii Esindajatekoda kui ka Senat jäävad vabariiklaste kontrolli alla. See võib saada võimendust, kui vabariiklaste isolatsionistlik välispoliitika ajendab teisi riike oma USA võlakirju müüki paiskama.
    Tootlus jääks Trumpi võidu korral paigale vaid sellisel ebatõenäolisel juhul, kui USA Kongressi mõlemad kojad läheksid demokraatide kontrolli alla. Siis ei saaks Trump oma maksukärpeid ellu viia, hindab Bank of America.
    Trumpi toetus fossiilkütustele võib toestada energiasektori võlakirju.
    VALUUTAD
    Kui võidab Hillary Clinton
    USA dollar tugevneks teiste arenenud riikide valuutade suhtes, pilgud pöörduksid uue intressimäärade tõusu ootuses USA Föderaalreservi poole, hindab Capital Economics. Pikemas vaates tugevneks dollar Clintoni võidu korral Bank of America hinnangul vaid siis, kui demokraadid ka USA Kongressi oma kontrolli alla saaksid.
    Kui võidab Donald Trump
    Teiste arenenud riikide valuutad, nagu jeen, euro, nael ja frank, võivad tugevneda kartuse tõttu, et Hiina hakkab massiliselt USA varasid müüma ja USA Föderaalreserv lükkab intressimäärade tõstmist edasi. Kolme kuni üheksa kuu vaates võib USA dollar seejärel jälle tugevneda, kui valitsus hakkab ellu viima maksukärpeid ja suurendab majanduse ergutamiseks eelarvelisi kulutusi, prognoosib Bank of America.
    Hiina jüaan võib Trumpi võidu korral odavneda aeglasemalt.
    Euro võib nõrgeneda, kuna USA firmasid ärgitataks oma raha välismaalt koju tooma ja suur osa USA hargmaiste firmade kasumist on Euroopas.
    ARENEVAD TURUD
    Kui võidab Hillary Clinton
    Riskijulgus ei kannata, positiivne arenevatele turgudele.
    Kui võidab Donald Trump
    „Mulle ei tule pähe ühtegi riiki, kes Trumpi võidust kasu saaks,“ ütles CMC Marketsi analüütik Margaret Yang.
    Citigroup prognoosib MSCI arenevate turgude indeksi vahetuks reaktsiooniks vähemalt 10%-list langust.
    Aasias saaks enim pihta Hiina – Trump on ähvardanud Hiina vastu suunatud kaubanduspoliitikaga.
    TOORAINED
    Kui võidab Hillary Clinton
    Clintoni keskkonnapoliitika seaks surve alla söe ja nafta. Võitjaks võib osutuda gaasisektor kui vahelüli üleminekul taastuvenergiale.
    Kui võidab Donald Trump
    Gaasi hind kannataks ja võidaks süsi. Bloomberg Intelligence hindas, et Trumpi võit võib aastaks 2030 vähendada gaasi nõudlust 11% läinud aasta tasemega võrreldes, kuna suureneks söe tarbimine.
    Nafta hind võib kerkida, kui Trump jätkab oma sõjakat sõnakasutust Iraani aadressil ja tühistab president Barack Obama sõlmitud tuumaleppe Iraaniga. JPMorgan prognoosib Trumpi võidu korral naftabarreli hinna tõusu aasta lõpuks 54 dollarile barreli eest. Vahetu reaktsioon Trumpi võidule oleks nafta hinna langus.
    Suurimad võitjad oleks kuld, hõbe ja plaatina, hindab CMC Marketsi analüütik Margaret Yang. JPMorgan prognoosib untsi hinna tõusu vahetu reaktsioonina 1350 dollarile, et siis alaneda järgmisel kuul 1225 dollarile.
    Ka vase hind võib tõusta, kuna Trump plaanib suuremaid infrastruktuuri investeeringuid. JPMorgan on eri meelt, hinnates Trumpi plaanid liiga ebamääraseks, et metallide hinda mõjutada. Pigem näeb ta vase hinna langust, nähes suuremat ohtu Trumpi kaubanduspoliitika negatiivses mõjus Aasia riikide majandusele.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Caterpillar kohandab ootusi pärast USA infrastruktuuri buumi jahenemist
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolt lobistas Eesti kaudu vastuseisu Euroopa platvormide direktiivile Lisatud Bolti kommentaar
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.