Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Saxo Banki 10 pöörast uusaastaprognoosi

    Saxo Bank avaldas ka sel aastal pöörased uue aasta prognoosid.

    Taani päritolu internetipõhine investeerimispank Saxo Bank prognoosib, et Hiina majanduskasv tuleb oodatust tugevam, Suurbritannia ei lahku Euroopa Liidust, Mehhiko peeso kurss kerkib taevasse ning Itaalia pangad saavad madalseisust üle. Kuid on ka teisi huvitavaid ettekuulutusi.
    Tasuks siiski teada, et „pöörased prognoosid“ ei ole Saxo ametlikud turuprognoosid, vaid tegu on ebatõenäoliseks peetavate sündmuste ja turuliikumistega, millel on potentsiaali raputada kõvasti üldiseid seisukohti.
    Saxo Banki peaökonomist Steen Jakobsen ütles selle aasta kohta, et tegelikkus oli ootamatum, ja seda näitas Brexiti üllatus ning Trumpi saamine presidendiks. 2017. aasta „pööraste prognooside“ läbiv teema on tema sõnul see, et rasked ajad sunnivad ette võtma raskeid samme.
    „Kuna kriisiajaga kaasnevad alati muutused, võib 2017. aastast saada äratus, mis toob nii 2009. aasta kriisile järgnenud perioodi iseloomustava keskpankade stiimulmeetmed kui ka valitsuste kasinuspoliitikas kaasa tavapärasest täiesti erinevad meetmed,“ sõnas ta.
    „Kuna mõned meie varasemad prognoosid on osutunud esialgu arvatust palju vähem pöörasemaks, on oluline, et investorid oleksid teadlikud turu üldistest seisukohtadest erinevatest võimalustest ja saaksid teha informeeritud otsuseid ka näiliselt ebatõenäoliste turustsenaariumide korral,“ lisas ta.
    Seda kõike silmas pidades on 2017. aasta „pöörased prognoosid“ järgmised:
    1. Hiina SKT paisub 8% võrra ja Hiina börs tõuseb 5000 punktini
    Hiina mõistab, et on jõudnud oma tootmise ja infrastruktuuri kasvufaasi lõppu ja avab edukalt tarbimispõhisele kasvule üle minemiseks suurte fiskaal- ja rahapoliitikapõhiste stiimulite abil kapitaliturud. See toob 2017. aastal kaasa 8% majanduskasvu, mille taga on teenustesektori kasv. Eufooria eratarbimisele tugineva majanduskasvu üle kahekordistab Shanghai liitindeksi 2016. aasta tasemega võrreldes ning see ületab 5000 punkti. (Esmaspäeval oli indeks 3150 punktil.)
    2. Föderaalreserv satub katastroofi äärele
    USA dollari väärtus ja USA intressimäärad tõusevad 2017. aastal järsult ning Ameerika Ühendriikide uue presidendi testosterooni jõul liikuv fiskaalpoliitika kergitab USA 10aastaste võlakirjade tootluse 3%-ni, mis põhjustab turul paanikat. Katastroofi äärel Föderaalreserv jäljendab Jaapani keskpanga tootluskõvera ohjamise meetodit ning külmutab 10aastaste valitsuse võlakirjade intressimäära 1,5% tasemel, ent erineva nurga all, põhjustades neljanda ehk lõputu kvantitatiivse leevendamise. See peatab omakorda silmapilkselt globaalsel aktsiate ja võlakirjade turul toimuva kiirmüügi, mis toob kaasa võlakirjaturgude viimase seitsme aasta suurima hinnaralli. Kriitilised kommentaarid USA keskpanga suunas sumbuvad ning rallit saadavad vaimustushõiked.
    3. Suure kasumlikkusega võlakirjade riskimäär ületab 25%
    Suure tootlusega võlakirjade pika perspektiivi keskmine riskimäär on praegu 3,77%. Ameerika Ühendriikide 1990., 2000. ja 2009. aasta majanduslanguse ajal hüppas see vastavalt 16%, 10% ja 12% peale ning 2017. aastal küündivad riskimäärad koguni 25%-ni. Keskpankade sekkumisvõimaluste piiri saabumisel hakkavad maailma riikide valitsused rakendama fiskaalseid stiimuleid, millega kaasneb intressimäärade kasv (välja arvatud Jaapanis) ja tootluskõver muutub järsemaks. Samal ajal, kui triljonid ettevõtete võlakirjad satuvad silmitsi suurte probleemidega, raskendavad olukorda veelgi võlakirjafondidest eemaldumine, hinnaerinevuste suurenemine ja halva kvaliteediga laenude refinantseerimise võimatuks muutumine. Kui riskimäär kasvab 25%-ni, ei suuda ebatõhusad ettevõtted jääda elujõuliseks ja see võimaldab kapitali tõhusamalt jaotada. 
    4. Brexit jääb ära, Ühendkuningriik otsustab Bremaini kasuks
    Populistlik ülestõus mõlemal pool Atlandi ookeani manitseb ELi juhte asuma Ühendkuningriigi suhtes koostööaltimale seisukohale. Läbirääkimiste edenedes teeb EL olulisi järeleandmisi immigratsiooni ja Ühendkuningriigi-põhiste finantsteenuseid pakkuvate ettevõtete tegevusloaõiguste küsimuses ning artiklis 50 kehtestatud protsessi käivitamise ja parlamendile kinnitamiseks esitamise ajaks otsustatakse sellest uue tehingu kasuks loobuda. Ühendkuningriik jääb ELi orbiidile, Inglismaa keskpank tõstab intressimäära 0,5%-le ning euro ja Briti naela vahetuskurss variseb 0,7300-ni, mis toob uuesti esile 1973. aasta, mil Ühendkuningriik liitus Euroopa Ühendusega.
    5. Külmarohi vask langeb külmetuse küüsi
    Vask oli selgelt üks Ameerika Ühendriikide valimistest võidukalt väljunud tooraineid, ent 2017. aastal hakkab turg mõistma, et uus president jääb lubatud investeeringute tagamisel raskustesse ning oodatud vasenõudluse kasv jääb saabumata. Kodumaal kasvava rahulolematusega silmitsi president Trump kruvib protektsionismi üles, võttes kasutusele kaubandustõkkeid, mis tekitavad probleeme nii arenevatele turgudele kui Euroopale. Globaalne majanduskasv hakkab nõrgenema, tarbimiskeskse kasvu suunas liikuva Hiina tööstuslike metallide nõudlus aga väheneb. Kui vase hind murrab läbi trendijoone ja jõuab 2002. aasta 2 USD/lb tasemele, murdub tamm ja spekulatiivse müügi laine saadab vase hinna 2009. aasta finantskriisi eelsesse madalseisu – 1,25 USD/lb.
    6. Krüptovaluuta on tõusuteel ja bitcoini saadab suur edu
    President Trumpi käe all tõstavad Ameerika Ühendriikide maksukulud riigi eelarvedefitsiidi 600 miljardilt USA dollarilt 1,2–1,8 triljonini. See viib USA majanduskasvu ja inflatsiooni lakke, sundides Föderaalreservi suurendama intressimäärade tõstmist, ning USA dollar jõuab uutesse kõrgustesse. See omakorda tekitab doominoefekti arenevate turgudega riikides, eriti Hiinas, mis hakkavad otsima alternatiive fiat-raha süsteemile, kus domineerib Ameerika Ühendriikide dollar, ja selle liigsele sõltuvusele USA rahapoliitikast. Alternatiivsete krüptovaluutade populaarsus kasvab ja kõige suuremat kasu lõikab bitcoin. Pangandussüsteemid ning Venemaa ja Hiina valitsejad aktsepteerivad Bitcoini USA dollari osalise asendusena ning bitcoini hind kolmekordistub praeguselt tasemelt 775 USA dollarit tasemele 2100 USA dollarit. 
    7. Ameerika Ühendriikide tervishoiureform käivitab sektoris paanika
    Ameerika Ühendriikide tervishoiukulud moodustavad maailma keskmise 10%-ga võrreldes SKP-st 17% ja aina suurem osa USA elanikkonnast ei suuda tasuda meditsiiniteenuste arveid. Trumpi võidule järgnenud esialgne elevus tervishoiusektori aktsiate ümber kustub 2017. aastal kiiresti, sest investorid mõistavad, et valitsus ei kavatse tervishoiusektoriga leebelt ümber käia, vaid algatab ebatõhusas ja kallis USA tervishoiusüsteemis suuri reforme. Tervishoiusektori börsil kaubeldava fondi Health Care Select Sector SPDR Fund ETF osaku hind kukub 50% võrra, 35 USA dollarini, ja Ameerika Ühendriikide väärtpaberituru kõige silmapaistvam finantskriisijärgne tõusvate aktsiahindadega turg leiab oma otsa. 
    8. Mehhiko peeso hind tõuseb Trumpist hoolimata, eriti Kanada dollari suhtes 
    Turg on Donald Trumpi tegelikku kavatsust Ameerika Ühendriikide ja Mehhiko vahelist kaubandust ümber korraldada drastiliselt ülehinnanud, mis võimaldab raskustes peesol taas tõusta. Kanada on samal ajal probleemide küüsis, sest suuremad intressimäärad kutsuvad eluasemeturul esile krediidikriisi. Kanada pangad hakkavad selle koorma all kõikuma, mis sunnib Kanada keskpanka kasutama kvantitatiivse leevendamise režiimi ja süstima finantssüsteemi kapitali. Lisaks nõrgeneb Kanda dollar ise, sest riik saab globaliseerumise ja valuuta aastatepikkuse liiga kõrgel tasemel hoidmise tõttu juba ammu õõnestatud tootmisbaasi tõttu Ameerika Ühendriikide uuest majanduskasvust palju vähem kasu, kui saanuks minevikus. 2016. aastal tugevalt Kanada dollari kasuks kaldunud dollari ja Mehhiko peeso kurss muutub koguni 30% võrra peeso kasuks.
    9. Kõige tõhusam omakapitali klass on Itaalia pangad 
    Saksa pangad takerduvad negatiivsete intressimäärade ja madalate tootluskõverate spiraali ega pääse kapitaliturgudele ligi. ELi pildis tähendavad Saksamaa panga raskused vältimatult ELi panga raskusi ning see hetk jõuab halbade laenude ja paigaltammuva sisemajanduse koorma all Itaalia pankade jaoks kätte liiga vara. Uus tagatis võimaldab pangandussüsteemi rekapitaliseerida ning asutatakse Euroopa Halbade Laenude Pank, mis tasakaalustab eurotsooni bilansi ja paneb pankade krediidimehhanismi taas tööle. Itaalia pankade aktsiad tõusevad seetõttu üle 100% võrra. 
    10. Euroopa Liit valib uue kursi 
    Euroopa populistlike erakondade eduga silmitsi ning Geert Wildersi äärmusliku parempoolse erakonna võidu järel Hollandis hakkavad seni võimul olnud poliitilised erakonnad kasinuspoliitikast eemalduma ja eelistama president Roosevelti 1929. aasta kriisi järel käivitatud Keynesi-stiilis poliitikat. EL laseb käiku ELi Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri heakskiidetud kuueaastase 630 miljardi euro suuruse stiimulplaani, ent impordi kasvust tuleneva turu lahjenemise vältimiseks kuulutavad ELi juhid välja ELi võlakirjade väljastamise, esmalt triljoni euro suuruste infrastruktuuriinvesteeringud, mis aitavad regiooni integreerida ja kutsuvad esile kapitalivoo ELi.
    Kuidas läks Saxo pöörastel prognoosidel sel aastal?
    Saxo tegi ka selle aasta kohta 10 pöörast prognoosi, millest täppi läks kaks. Vaatame, mis need täpselt olid ja mis juhtus tegelikult.
    1. Euro / USA dollari suund on 1,23. Euro pole sellist taset puudutanud ning jääb ka praegu sellest kaugele maha, kaubeldes 1,06 dollari juures.
    2. Vene rubla tõuseb aasta lõpuks 20%. Läks täppi! Bloombergi andmetel on rubla spot-kurss tõusnud sel aastal euro suhtes üles 23% ning dollari suhtes üle 20%.
    3. Silicon Valley ükssarvikud tuuakse tagasi maa peale. Keeruline öelda, sest kuulda pole olnud ühegi mulli lõhkemisest.
    4. Olümpiamängud aitavad Brasiilia majandust ja arenevate turgude indeks tõuseb 25%. Kolm kuud pärast olümpiamänge on Rio de Janeiro pankrotis. Brasiilia börs on sel aastal tõusnud 40%, kuid selle tingis eelkõige riigipea vahetus. Majanduslangus kolmandas kvartalis süvenes.
    Mis puudutab aga arenevate turgude indeksit MSCI Emerging Markets Index, siis sel aastal on see tõusnud ainult 11%.
    5. Trump ei saa presidendiks. Läks aga vastupidi ning demokraadid ei suutnud säilitada presidenditooli.
    6. Nafta hind tõuseb 100 dollari juurde. Nafta hind on selle aasta põhjadest küll tublisti rallinud, kuid jääb kaugele 100 dollarist. Esmaspäeval kauplesid naftahinnad 54-57 dollari vahemikus.
    7. Hõbeda hind rallib 33%. Läks täppi! Hõbe tõusis augusti alguseks 50%, kuid on nüüdseks suurema edu käest andnud, kaubeldes aasta algusega võrreldes 20% kõrgemal.
    8. Föderaalreserv tõstab agressiivselt intressimäärasid. Föderaalreserv pole sel aastal intressimäära tõstnud. Viimati tõsteti intressimäära 2015. aasta detsembris, 0,25%-lt 0,5%-ni.
    9. Bloombergi agrikultuuri indeks tõuseb Aasia ja Austraalia põua tõttu 40%. Nii ei läinud. Kui juunis tõusis indeks 20%, siis detsembri keskpaigaks oli sellest järel 10%.
    10. Euroopas kehtestatakse üldine miinimumpalk ja luksustoodete segment kukub kokku. Euroopas pole üldist miinimumpalka kehtestatud ning luksustoodete segment pole ka kokku kukkunud.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.