Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Reet Roosi riskifond hakkab kopsakat tootlust jahtima

    Ajal, mil raha põleb kahest otsast ja häid investeerimiskohti näib nappivat, lõid kolm Eesti erainvestorit riigi esimese finantsinspektsioonilt loa saanud hedge-fondi tüüpi riskifondi KRR Funds.

    Hedge-fond ehk riskifond on alternatiivne investeerimisinstrument.

    Tavainvesteerimisest eristab hedge-fonde asjaolu, et need on tegelikult loodud riskide maandamiseks – inglise keelest "hedging risks" ehk "riskide maandamine".

    Sageli on neil fondidel raske toimida siis, kui turgudel ja majanduses on head ajad, aga juhul, kui riskid realiseeruvad, peaksid riskifondid suutma eelduse järgi nii-öelda halbadelt arengutelt kasu lõigata.

    Hedge-fondi eesmärk on ka keskmisest kõrgem tootlus ning seetõttu on nad sageli tuntud oma agressiivsemate investeerimisstrateegiate tõttu. Nende likviidsus on keskmisest madalam.

    KRR fundsi teeb eriliseks see, et kuigi selle loomine jääb 2012. aastasse, tegutses fond kuni viimase ajani kinniselt, investeerides vaid omanike vara. Möödunud aastast on fondil ette näidata ligi 60protsendine tootlus, nii et nüüd otsustati see avada kõikidele soovijatele. Fondi eesmärk on teenida kuus 1,95-2,85 protsenti tootlust, mis tooks aastases plaanis kaasa 26-40protsendise tootluse.
    Selle hedge-fondi ehk riskimaandusfondi - idee on selles, et kui börsidel või turgudel riskid realiseeruvad, suudab hedge-fondi strateegia neist kasu lõigata - rajas varahaldusettevõte 4Times Capital AS, mille juhatusse kuuluvad Reet Roos, kes on Eestis tuntud ärinaine ja IRLi poliitik, EBSi lektor ja ettevõtte Montreux' OÜ juht Lauri Luiker ning finants- ja maksunõustaja Mart Schults.
    Reet Roos jäi telefonis fondi teemal napisõnaliseks ning ütles, et on kokku lepitud, et seda kommenteerib Mart Schults. „Muidu läheb kakofooniaks,“ ütles ta.
    Hedge-fondidele võiks Eestis turgu olla
    Fondide igapäevatööd juhtiv Mart Schults rääkis, et huvi äsja avatud fondi vastu on, aga kuna veebileht, kus ka tootlusnumbrid avaldatakse, on olnud üleval vaid paar päeva, on veel vara teha mingeid järeldusi huvi kohta. Praegu on neil pakkuda kaht tüüpi fonde: esimesse tuleb panustada minimaalselt 50 000 eurot ning sealt tehakse väljamakseid kvartaalselt. Teise puhul peaks panustama minimaalselt 10 000 eurot, aga kuna fond toimib liitintressi põhimõttel, sest regulaarseid väljamakseid ei tehta, siis saab osakuomanik tulu hiljem osakuid müües.
    Esimese puhul on fondivalitseja osaks edukustasuna 50, teisel puhul 30 protsenti. „Hedge-fondi loomise idee sündis sellest, et sellega saab investeerida nii alusvarade tõusule kui ka langusele panustades ja me arvame, et see on oluline tänases keskkonnas, kus enamik inimesi saab ainult osta ja siis tõusu oodata,“ rääkis Schults, kuidas hedge-fondi idee sündis.
    Tema hinnangul võib Eestis hedge-fondidel turgu olla. „Päris ausalt öeldes meil selliseid fonde praktiliselt pole. Eestis on eraisikute ja ettevõtete pangaarvetel tohutu kogus raha, mida ei kasutata mitte mingil moel investeerimiseks. Ja lepime kokku, et pangadeposiit ei ole investeerimine. Hedge-fondides on kaduvväike osa rahast. Mujal maailmas see nii pole,“ rääkis Schults.
    60protsendine aastatootlus
    KRR Funds opereerib tegevust läbi Swedbanki. Strateegiaid katsetati peaaegu kolm aastat ning lasti fondi varadel kasvada ligi poole miljoni euroni, enne kui teenust laiemalt pakkuma otsustati hakata.
    „Aeg testimiseks oli võetud just riskide maandamise strateegia väljatöötamiseks, mis võimaldab pikas perspektiivis stabiilset tootlust saavutada. Et sellised olukorrad nagu hiljutine nafta hinna suur muutus, Brexit või USA uue presidendi tegemised meie tootlusele nii negatiivselt ei mõjuks,“ selgitas Schults ja lisas, et möödunud aasta kujunes heaks just tänu pikale testperioodile. 2016. aasta tootlusnumber näib tavainvestorile ulmeline – 60 protsenti.
    Kuidas selline tootlus saavutati? „See on väga kallis ärisaladus. Eks praegused ja tulevased konkurendid loevad ka,“ vastas Schults. Aga ta kinnitas, et kogu nende tegevus toimub finantsinspektsiooni valvsa silma all. „Avaldame finantsinspektsiooni poolt kontrollitud tootlust ja fondiosaku väärtust regulaarselt kodulehel ja oleme inspektsiooni range kontrolli all, esitame neile regulaarselt aruandeid,“ sõnas Schults.

    Eestis on eraisikute ja ettevõtete pangaarvetel tohutu kogus raha, mida ei kasutata mitte mingil moel investeerimiseks. Ja lepime kokku, et pangadeposiit ei ole investeerimine.

    Mart Schults,
    KRR fundsi üks asutajaid
    Veebilehelt on võimalik lugeda, et investeeritakse toormetega seotud tuletisväärtpaberitesse. Schultsi sõnul ei tähenda see, et ainuüksi toormetesse investeeritaks. „Tegeleme nende alusvaradega, mis annavad hetkel meile parimat tootlust. Vahel on need toorained, vahel hoopis teised varaklassid,“ selgitas Schults.
    Mõistlik risk pole probleem
    Hedge-fonde seostatakse paratamatult suure riskiga ning Schults ei eita, et ka nende 110 maailma börsil opereeriva KRR Fundsi puhul on need täiesti olemas.
    „Risk käib investeerimisvaldkonnaga paratamatult kaasas. Riskivaba investeeringut ei tunta kuskil. Ilmselt on kõigil, ka väga konservatiivsetel fondidel, riskid suurenenud, see tähendab, et liigutakse riskantsematesse varaklassidesse rahuldavat tootlikkust otsima. Riske liialt vältida püüdes on oht toota negatiivset tootlust või mitte saavutada seda tootluse taset, mida investor soovib või eeldab," selgitas Schults. "Muidugi on konservatiivsel investoril võimalus omada suhteliselt riskivabu USA võlakirju, aga nii üle kahe protsendi aastas eriti ei teeni,“ nentis ta ja lisas, et mõistlik risk pole üheski äris probleem, kui tead, mida teed.

    Reet Roos

    Ärinaine ja IRLi poliitik. Ta kuulub juhatusse ettevõtetes Sparknet Company OÜs, 4Times Capital AS, Metria Invest OÜ, RR Valdus OÜ ja Tööõigusteenused OÜ. Reet Roos on üks Eesti rikkaimaid naisi. Mullu jõudis ta Äripäeva rikaste topis 188. kohale ning tema vara hinnatakse 14,6 miljonile eurole. Talle kuuluv RR Valdus on mitme Balti turul tegutseva reklaami- ja meediaagentuuri omanik. Kontserni eelmise aasta käive oli 34,1 miljonit eurot (32,6 miljonit eurot) ja kasumit teeniti 2 miljonit eurot (2014. a 1,5 miljonit).

    Mart Schults

    KRR Fundsi varahaldur Mart Schults kuulub lisaks 4Times Capitalile ka Miner OÜ ja Menter OÜ juhatusse.

    Lauri Lauker

    EBSi makro- ja mikroökonoomika lektor ja ärimees, kes on lisaks 4Times Capitalile ka Montreux OÜ juhatuses. Viimase tegevusalaks on akadeemiline kõrgharidus.

    „Eks igaüks peab enda käest küsima, kus on tema ootused tootlusele ja riskivalmiduse suhtepunkt,“ ütles Schults. Tema sõnul selgitatakse igale fondidega liituda soovijale fondide toimimise põhimõtteid ning räägitakse lahti ka võimalikud riskid.
    Nõrgad närvid hullemad kui turgude kõikumine
    Hedge-fondide puhul peab paika rusikareegel, et mida suurem „võiduvõimalus“, seda suurem kaotusepotentsiaal. Aastases plaanis sihib uus riskikapitalifond 40protsendilist tootlust.
    Riskikapitalifondi investorina näeb Schults eelkõige rahulikku ja meelekindlat inimest. „Turgude kõikumine pole meie strateegia valguses sugugi halb. Sealt kasvab välja võimalus head tootlust saada. Meile sobib nii tõus kui langus. 20-40% tootlust ei tähenda sugugi sama suurt võimalust nii-öelda kõigest ilma jääda. Loomulikult võib ka nii-öelda negatiivseid kuid ette tulla, aga see on täiesti normaalne. Enamus raha kaotatakse turul siiski mitte kõikumiste, vaid nõrkade närvide tõttu. Vahel on lihtsalt vaja oodata,“ rääkis Schults.
    Kui fondid täidavad oma peamist eesmärki – pakkuda klientidele stabiilset ja head kapitali kasvu –, siis usub Schults, et kasv tuleb iseenesest. „Seega suuname kogu oma tähelepanu ainult ja ainult sinna. Meie valdkonnas pole riigipiirid või geograafiline asukoht õnneks kuigi tähtsad, nii et ses mõttes meil kasvupiire pole,“ rääkis ta.
    Vendade Talpseppade Etalon Varahaldust nad otsese konkurendina ei näe. „Pikemas perspektiivis näeme põhikonkurentidena siiski rahvusvahelisi keskmise suurusega fonde,“ ütles Schults.
    See fond pole väikeinvestoritele
    Swedbanki fondijuht Ene Õunmaa
    Hedge-fondid on mõeldud siiski kogenud investoritele, kindlasti mitte alustavatele või väikeinvestoritele, sest fondide strateegiad on erinevad ja nad kasutavad sageli keerulisi finantsinstrumente. Hedge-fondi puhul peab kõigepealt suutma hinnata, mis olukorras fond võiks võita või kaotada - sellist analüüsi aga algaja investor ei suuda kindlasti teha. Enamasti kasutatakse derivatiive, ja ka nendest arusaamine ei pruugi olla lihtne. Mingil määral piirab investorite ringi ka kõrge minimaalse investeeringu suurus.
    Fondide riskitase on tihti kõrge ja nende riskide mõistmiseks peab omama investeerimisteadmisi. Kõrge oodatav tulumäär tähendab ka kõrget riski. Kuna institutsionaalsetel investoritel on ligipääs globaalsetele hedge-fondidele, siis suurt potentsiaali me seda tüüpi investeerimislahendustel Eesti turul ei näe.
    Rohkem selliseid fonde!
    Kristofer Vähi, SEB Finantsturgude riskinõustaja
    Alternatiivfondide saabumine Eesti turule on ülimalt tervitatav. Nii nagu ütleb nende nimigi, võib investor hedge-fonde ehk otsetõlkes riskimaandusfonde kasutada oma investeerimisportfelli riski hajutamiseks.
    Kuna hedge-fondid ei panusta lihtsalt varade väärtuse kasvule nagu klassikalised investeerimisfondid (mutual fund), vaid kasutavad mitmesuguseid kauplemisstrateegiaid, siis ei korreleeru selliste fondide tulud otseselt üldise turuga.
    Ehkki ainult hedge-fondi raha paigutamine võib olla üksikinvestorile pisut äärmuslik, siis pannes sinna osa oma investeeritavast rahast, võib luua hea efekti, kus turukrahhi korral aktsiaturud ja tuumikinvesteeringud langevad, kuid hedge-fondi strateegia elab oma elu. Suurimaks plussiks selliste fondide puhul ongi, et nad ei liigu tavapäraste investeeringutega samas taktis ja seega hajutavad riski. Samuti võib neil olla lühem investeerimistsükkel.
    See on küll ebapopulaarne ja suhteline hinnang, aga mõni nn riskifond võib sobida ka näiteks lühikese investeerimishorisondiga pensionieelikule, kellel võib raha mõne aasta jooksul vaja minna, vaat et pareminigi kui klassikaline investeering, mis võib just sel valel hetkel olla pikas langustsüklis. Näiteks passiivne investeering S&P 500 või MSCI World aktsiaindeksisse langes viimases finantskriisis pooleteise aastaga tipust põhjani 56-58%, hedge-fondide indeks kaotas sama ajaga vaid umbes 20%. Kumb siis riskantsem on?
    Teine eelis on nende fondide kaudu ligipääs varadele, millele oleks tavalisel investoril muud moodi ligipääs kas keeruline või liiga riskantne, kuna sellised tehingud nõuavad suuremat teadlikkust.
    Kolmas potentsiaalne eelis on tootlus. Iseenesest võib 40% aastatootluse siht olla täiesti reaalne ja jätkusuutlik. Hedge-fondid panustavad hindade tõusule ja langusele ning seega ei ole nende tootlus piiratud üldise majanduskasvu või ettevõtete reaalsete tulemustega. See küll sõltub otseselt fondijuhi pädevusest ja võib minna ka hoopis teistpidi.
    Alternatiivsete fondide negatiivse küljena tuuakse tavaliselt välja nende ülimat riskantsust. Arusaam, et tuletisinstrumentidesse raha paigutavad hedge-fondid on tavalistest investeerimisfondidest või aktsiatest olemuselt riskantsemad, on pisut ekslik ja tuleneb peamiselt asjaolust, et nad kasutavad finantsvõimendust.
    Jah, teoreetiliselt võivad võimendust kasutades aktsiaturgude 5% languse korral tuletisinstrumendid langeda näiteks 200%. Aga praktikas juhivad professionaalsed kauplejad tehingute riski stop-loss korralduste ja vastupidiste tehingutega nii, et tuletisinstrumentide riski hinnata selle loogika järgi, et tuletis liigub kordades rohkem kui selle alusvara hind, on ebaõiglane ja metoodiliselt väär.
    Tegelik kõige suurem miinus hedge-fondide puhul on see, et nende strateegia on investori jaoks suhteliselt arusaamatu must karp ja nende edukus sõltub otseselt konkreetse fondi juhi ja kauplejate oskustest. Klassikaliste aktsiafondide puhul on lihtne ja maalähedane mõista, et kui turud kukuvad, siis su investeering kaotab raha, ja kui turud tõusevad, siis ka teenid raha.
    Inimesed kardavad seda, mida nad ei mõista. Nagu iga investeeringuga, tasub kindlasti enne investeerimist aru saada vähemalt fondi tehingute ja riskijuhtimise põhiloogikast ja võimalusel kohtuda fondijuhiga. Kuna täpne strateegia jääb mingi piirini niikuinii teadmatuks, siis on kriitiline küsimus just see, kas sa usaldad, et see inimene suudab sulle raha teenida või mitte.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.