Euroopa gaasiturg tunneb oma nahal Katari kriisi

09. juuni 2017, 13:04
Maailma suurim LNG-tanker Duhail
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170609/BORS/170609657/AR/0/AR-170609657.jpg

Kui võrdlemisi soe kevadtalv tõi Euroopasse madala gaasihinna, siis nüüd võib Katari diplomaatiline kriis jõuda ka eurooplaste kodudesse, vahendab uudisteagentuur Bloomberg.

Eile asus Katarist teele kaks maagaasi täis tankerit. Suund: Euroopa. Kuid enne Suessi kanalisse jõudmist muutsid tankerid järsult kurssi. Selle peale hüppas maagaasi hind üles ning on tõusul tänagi: 0,66 protsenti.

Bloombergi andmetel loodavadki Euroopa gaasimüüjad eelkõige Katarile, et oma talvel vähenenud gaasivarusid taas täita ning ootamatu kursimuutus on müüjad murelikuks teinud. Pariisis asuva meretraspordi jälgimise ettevõte Kpler SASi andmetel võivad kurssi muutnud tankerid seilata ümber Aafrika, et Suessi kanalit vältida ning see teeks nende reisi 10 päeva võrra pikemaks. Mõlema tankeri sihtriigiks on Suurbritannia.

Bloombergi allikad on kinnitanud, et alates puhkenud kriisist Katari ja tema lähinaabrite vahel on nad täheldanud LNG-saadetiste (veeldatud maagaas) osas viivitusi ning ütlesid, et kardetavasti tõstab Egiptus maksu Katari laevadele, kui nad LNG-saadetisega Suessi kanalist läbi lähevad, mis muudab hinna ka lõpptarbijale kallimaks.

Katar ekspordib ligikaudu 30 protsenti maailma LNGst ning Euroopasse transpordib ta seda läbi Suessi kanali.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    09. June 2017, 13:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing