Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kurikuulus pankrotimeister pistis käe ühisrahastajate kaukasse

    Ühisrahastusplatvormi Investly kaudu väikeinvestoritelt suure summa kaasanud ettevõtted liikusid vahetult pärast rahastuse saamist pankrotimeister Tarmo Noodiga seotud firma alla. Nüüdseks on vaidlus viivises võlgade üle jõudnud kohtusse.

    Nimelt on Investly kaudu rahastatud üks 50 387,51 ja üks 76 403,59 eurone arve, kus mõlemal juhul oli arve ostja Fineteam OÜ ning müüja Best Building OÜ. Arvete maksetähtajad olid vastavalt 5. ja 21. mai ning praeguseks on mõlemad viivises.

    Fineteam OÜ

    Põhikirjajärgne tegevusala: spetsialiseerimata hulgikaubandus

    Käive 2016: 4 558 310 eurot

    Aktiivne alates: 05.03.2008

    Töötajaid: 2

    Best Building OÜ

    Põhikirjajärgne tegevusala: elamute ja mitteeluhoonete ehitus

    Käive 2016: 4 782 617 eurot

    Aktiivne alates: 15.06.2009

    Töötajaid: 24

    Viivises tehingud Investlys

    Tehing 1:

    Ostja: Best Building OÜ

    Müüja: Fineteam OÜ

    Aastane intressimäär: 11%

    Müügihind: 76 493,59 eurot

    Oksjoni lõpuaeg: 22.03.2017

    Maksetähtaeg: 21.05.2017

    Rahastamisperiood: 61 päeva

    Suurim investeering: 14 400 eurot

    Tehing 2:

    Ostja: Best Building OÜ

    Müüja: Fineteam UÜ

    Aastane intressimäär: 10,5%

    Müügihind: 50 387,52 eurot

    Oksjoni lõpuaeg: 06.03.2017

    Maksetähtaeg: 05.05.2017

    Rahastamisperiood: 60 päeva

    Kui raha kaasamise ajal olid osapooled Fineteam ja Best Building, siis vahetult pärast rahastuse saamist ehk Investly oksjoni lõppu vahetus mõlemas ettevõttes omanik. Fineteami senine omanik Kristo Sootalu ja Best Buildingu senine omanik, aprillis maksukuritegudes kahtlustatuna vahistatud Alar Seppern loovutasid oma osaluse osaühingule Diara. Viimase omanik on aga Üheksavägine OÜ, mis omakorda kuulub Minna-Meeri Noodile ja mille juhatuse liige on varem karistatud ning süüdi mõistetud pankrotimeister Tarmo Noot. Ettevõttel Üheksavägine on Krediidiinfo andmetel 28. juuni seisuga 2078 euro suurune maksuvõlg.
    Võimalik pettus
    Fineteam ja Best Building vangerdati Diara omandusse vastavalt 9. juunil ja 26. aprillil. "Legendaarne pankrotimeister Tarmo Noot tegutseb taas ja mind häirib, et sellised inimesed saavad vabalt teistel nahka üle kõrvade tõmmata," ütles anonüümseks jääda soovinud investor. "Ilmselgelt ei maksa ta neid võlgu kunagi tagasi ning kahjukannatajateks on ligi 250 mikroinvestorit, kellest suurim kannataja on investeerinud 11 000 eurot," lisas ta.
    Äripäeva küsimuse peale, kas arvete rahastamises osalenud ettevõtete liikumine Noodiga seotud firma alla paistab petuskeemina, hoidus Investly investorite kogukonna juht Kristjan Velbri konkreetsest vastusest. “Kohtuprotsess on pooleli ning see seab meile teatud piirid. Saan öelda, et seisame oma investorite kogukonna heaolu eest ning avalike hinnangute jagamine võiks investorite huvisid kahjustada,” ütles ta. 
    "Mis juhtus kahe ettevõtte vahel, veel ei tea"
    "Seda, mis juhtus kahe ettevõtte vahel, me veel ei tea, kuid kasutame selguse saamiseks kõiki kättesaadavaid õiguskaitsevahendeid," sõnas Velbri Fineteamist ja Best Buildingust rääkides. "Meil võib olla kahtlus, et on mingi sobing, aga oleksin selliste väidetega ettevaatlik, kuni pole tõendeid," märkis ta.
    Selgituseks küsimustele, miks ta loobus Best Buildingust, mis seisus ettevõte tehingu ajal oli ning kas ta teadis, et sama ostja võtab üle ka Fineteami, kostis Seppern, et tegemist on ärisaladuse ja kokkuleppega, mida ei saa kommenteerida. Sama põhjendusega keeldus Seppern kommenteerimast ka seda, milline on tema seos Tarmo Noodiga. Ta lisas, et Diara oli tema ettevõttest huvitatud pikka aega ning loodab, et kõik arved saavad tasutud.
    Kidakeelseks jäid sel teemal ka Noot ja Sootalu. "Investly on pöördunud hagiavaldusega kohtusse ning kuni kohus seda lahendab, on väär midagi ajakirjanduse vahendusel lahata," sõnas Noot. "Ma ei ole teemaga nii kursis ja pole hagiavaldusega tutvunud," lisas ta.
    Sootalu lubas algul küll küsimustele vastata, kuid kokkulepitud ajal teda enam telefonitsi tabada ei õnnestunud.
    Noot süüdistab Investlyt
    Hilisemas telefonivestluses märkis Noot siiski, et temaga pole keegi viivises laenude teemal suhelnud ning lahendusi otsinud. "Investly hakkas lihtsalt rapsima," ütles ta. "Kui mina oleksin investor, siis mind häiriks just selline rapsimine. Mina ei olnud laenude tähtaegade saabumise ajal juhatuse liige ning arvan, et probleemi oleks saanud palju kiiremini lahendada kohtuväliselt," lisas Noot ja hoiatas, et nüüd läheb kohtuvaidlus investori jaoks kulukamaks, sest sellega kaasnevad õigusabikulud.
    Noot ei kahtle, et kohtuvaidlus laheneb tema jaoks positiivselt ning kardetud skeemitamise välistab see, et Best Buildingule kuulub hulk arestitavaid varasid. "Kui keegi oleks investoreid petta tahtnud, poleks ettevõttesse vara jäetud, praegu on aga kõik ettevõtte varad arestitavad ning seda on ka hagi tagamise käigus tehtud," selgitas ta. "Best Building jätkab tegevust, mind määrati juhatuse liikmeks ning tegelema probleemiga – et ettevõtte omanik saaks rahulikult keskenduda oma põhitegevusalale."
    Kinnisturaamatu andmetel kuulub Best Buildingule Põlvamaal ligi 4000 ruutmeetrit elamumaad ning Fineteamile Kohtla-Järvel 6300 ruuitmeetrit elamumaad. Viimasele on seatud 30. mail kohtulik hüpoteek Investly kasuks summas 26 200 eurot.
    Investorid teadmatuses
    Investoritega suheldes jäi aga kõlama, et Investly annab küll infot selle kohta, et kohtuvaidlus käib, kuid detaile ei avalda. "Kui töös on mitu strateegiat, siis investorite raha kättesaamise huvides ei saa neid avaldada," selgitas Velbri. "See annaks vastaspoolele võimaluse meie samme ennetada ja seda me ei taha." Ta lisas, et praegu ei saa investor teha midagi peale ootamise.
    Küll rõhutas Velbri, et kui kellelgi on infot, mis aitaks tõestada, et tegemist oli sobinguga, aitaks see investorite raha kiiremini kätte saada. Velbri kinnitas, et rahastamisotsuse langetamise ajal ei olnud ühtegi märki, et nimetatud ettevõtteid tuleks vältida. "Kunagi ei ole võimalik sajaprotsendiliselt pettusehõnguliste juhtumite riski maandada," nentis ta.
    Velbri lisas, et koos hagiga esitatud hagi tagamise avaldus rahuldati kohtus vaid osaliselt – selle otsuse võti peitub kohtusüsteemis. “Olgugi, et hagi osaline rahuldamine polnud meie jaoks ootuspärane, peame kohtu otsuseid austama ning tegema kõik endast oleneva, et investorite kogukonna huvid saaksid kaitstud parimal võimalikul moel,” ütles Velbri.  Investly investorite kogukonna juht rõhutas, et olukorra muudab keerulisemaks ning investorites süvendab teadmatust see, et kohtusüsteem on otsustusprotsessis aeglane.
    Sarnaseid skeeme leiab ka varasemast
    2015. aastal ilmus Äripäevas lugu "Tankistid sisenevad ühisrahastusärisse," mis tõi lugejate ette sarnase skeemi, kus ühislaenufirmast 4500 eurot saanud metsafirma läks napilt kuu aega hiljem tuntud tankisti meelevalda.
    Iisaku vallas väikest metsa- ja kaubaveofirmat Viventos pidanud 27aastane Ainar Sulumets kandis pärast võsasaagide ostuks ühisrahastuslaenu saamist ja võlgade tekkimist firma tuttavate tankistide nimele, kelle kurikuulsusest ta enda kinnitusel midagi ei teadnud. Ta läks endise töötaja vastu kohtusse ja sai viimaselt tagatippu ka oma põldude vahel lookleval koduteel peksa.
    Ettevõtte allakäik hakkas Sulumetsa sõnul hargnema Viventose autojuhi tõttu, kes varastas firmast tähtsad dokumendid, mille tõttu jäid tasumata arved ning Sulumets pidas paremaks firma mõneks ajaks "ühe tuttava" nimele kirjutada. 
    Logistikafirmadele, tanklale ja Investlyle võlgu oleva Viventose aitas näiliselt hädast välja 29aastane Märten Veedla, kes on Sulumetsa sõnul talle lihtsalt üks tuttav. Veedla võttis temaga ise ühendust ja pakkus, et maksab Viventose võlgnevused ära. Seni pidi aga firma tema nimel olema, kuni Sulumets omakorda Veedlale võlad ära tasub.
    Viventos töötas edasi, viiele töötajale maksis palka Sulumets. Investly laenu eest ostetud saed töötasid metsas ja Sulumets ise käis samuti metsas tööl.
    Sulumets ei osanud toona öelda, mis võis olla Veedla motivatsioon tema eest võlgu tasuda ega tea ka, kuidas oskas Veedla temaga ühendust võtta ja oma abi pakkuda.
    Niisiis makstigi seni probleemideta töötanud Viventosele veebruari lõpus Ivestlyst 4500 euro suurune laen välja, kuid juba 31. märtsil kirjutati väike Ida-Viru ettevõte ümber Pärnusse Aida tänava aadressile Märten Veedlale kuuluva ettevõtte Rentwise nimele. Aadressil Aida 5 asus üks Pärnu uhkemaid büroopindu, suur klaasmaja nimega Pärnu Keskus. Sinna oli registreeritud sadu ettevõtteid - lisaks tegutsevatele firmadele pesitsesid seal fiktiivselt ka tankistid, kes matmisele määratud firmasid suure büroohoone aadressile muudkui sisse kirjutasid.
    Sulumets jättis probleemide tekkides Investlyle sellest teatamata.
  • Hetkel kuum
Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Lühikeseks müüjatel oli rekordiline nädal
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tootjahinnad tööstuses jätkasid langemist
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, langes märtsis võrreldes veebruariga 0,4% ja võrreldes eelmise aasta märtsiga 3,9%, teatas statistikaamet.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, langes märtsis võrreldes veebruariga 0,4% ja võrreldes eelmise aasta märtsiga 3,9%, teatas statistikaamet.