Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ostunimekiri: börsifirmadele paistab sügisene närvikõdi

    Börsifirmad tulid raskest esimesest kvartalist välja ja majanduskeskkond annab kenasti tuge, kuid sügis võib nii mõnelegi ettevõttele peavalu tuua.

    Kokkuvõttes lõikasid siinsed ettevõtted kasu soodsast majandusolukorrast. "Balti riikide majanduskeskkond püsis aasta teises kvartalis suhteliselt tugev, avaldades soodsat mõju ka siinsete börsifirmade arengule. Balti majandus sai tuge nii jätkuvalt tugevast sisenõudlusest kui ka soodsatest arengutest peamistel eksporditurgudel Skandinaavias ja ELis," ütles LHV vanemanalüütik Sander Danil.
    SEB finantsturgude analüütik Eduardas Petrulis kinnitas, et ärikiimat aitasid paremad makromajandusliikud olud, teiste seas SKP kasv. "Aga majanduskasvu kiirenemine pole olnud ainus tegur - näitajad on isegi ületanud niigi optimistlikke prognoose. Euroopa keskpank kiitis hiljuti Balti riike meie viimase 16 kuu muljetavaldava lähenemise eest ülejäänud Euroopa Liidu reaalsele SKP-le inimese kohta. Balti riikide äriline foon, ka börsiettevõtete jaoks, on praegu küllaltki soodne," leidis Petrulis.
    Ekspordiettevõtteid mõjutanud tugevama euro ja valuutakursside muutuste mõju oli näha mitme firma puhul: näiteks Silvano Fashion Groupi ärikasum küll vähenes, aga samal ajal lisas valuutaefekt kaks miljonit eurot ning aitas suurendada puhaskasumit enam kui viiele miljonile eurole. Poolaastate lõikes oli Silvano tulemus aga nõrgem kui aasta varem.
    See haakub ka Sander Danili nägemusega: Venemaa keerulisem majandusolukord survestas ka sinna eksportivaid ettevõtteid.
    "Raskem oli neil ettevõtetel, mille tegevus on oluliselt seotud Venemaaga, kuna idanaabri majandus kiratseb ning rubla on nõrgenenud. Üldisema negatiivse tendentsina tuleb esile asjaolu, et mitmed ettevõtted seisid silmitsi sisendhindade, eriti tööjõukulude kasvust tuleneva survega kasumimarginaalidele. Positiivse poole peale võib kanda tarbijate tugeva kindlustunde ning firmade madalad laenukulud," nentis LHV vanemanalüütik.
    Mis börse puudutab, leiab Petrulis, et Balti aktsiaturu teise kvartali ligi 28protsendine tõus kõneleb iseenda eest.
    Üllatusi täis suvi
    Swedbanki aktsiaanalüüsi juht Marek Randma ütles, et Balti riikides on tulemuste hooaeg veel pooleli, kuid peamiste trendidena võib esile tuua tugevad käibekasvud ja kulude inflatsiooni. "Peaaegu kõik ettevõtted, keda me katame, suutsid teises kvartalis käivet kasvatada. Samas, tihti on seda tehtud suurte kulutustega, mistõttu ligi kolmandikul ettevõtetest EBITDA kahanes, samal ajal kui tulud suurenesid," ütles Randma.
    Ta nentis, et praegu on ligi pooled ettevõtted ootusi ületanud ja ligi pooled ootustele alla jäänud. „Samas on erinevused ootustega võrreldes – mõne erandiga – jäänud väikeseks,“ nentis Randma.
    Danil ütles, et LHV analüüsiga kaetud börsifirmade teise kvartali tulemustes oli nii ootustele alla jäämist kui ka nende ületamist, kuid suuri erisusi, mis analüütikute arvamust mõnest ettevõttest kardinaalselt muudaks, ette ei tulnud.
    "Oodatust mõnevõrra tugevamate kasuminäitajatega esinesid Tallink, Olympic Entertainment Group ja Valmieras stikla šķiedra, samas osutus pettumuseks Nordeconi, Baltika ja Apranga kasum. Heites pilgu tulevikku, ei näe me  põhjust kahelda positiivsete majandusarengute jätkumises Balti riikides aasta teises pooles ja ka järgmisel aastal," ütles Danil.
    Eduardas Petrulise hinnangul läks kõige paremini ravimi- ja piimatööstuse ettevõtetel, kes näitasid julgustavaid tulemusi, millega kaasnes ka aktsia kallinemine. "Jaemüügiettevõtted võidavad endiselt tugevast eratarbimisest ja soodsatest laenutingimustest, mis päädib kallimate kaupade, nagu näiteks autode, müügi kiire kasvuga. Teises poolaastas sõltub palju globaalsetest trendidest. Turuväärtused on ajalooliselt kõrgetel tasemetel, seega võivad ka väikesed pettumused müüginumbrites või kasumis viia aktsiahindade suurte korrektsioonideni, mis võivad kanduda edasi ka Balti turule," ütles Petrulis.
    Samad nimed tõi esile ka Marek Randma. "Ootustega võrreldes olid suurimad erinevused ehk Nordeconil, kelle teise kvartali käive ületas meie ootusi üle 20%, aga samal ajal jäi käibe kasumlikkus meie ootustele tugevalt alla – EBITDA marginaal langes 3,2%-lt 1,9%-le," ütles Randma.
    Ootustele veidi alla jäid ka Apranga ning Tallinna Kaubamaja, viimasel on käibe kasvu saavutamine läinud tema hinnangul aina kallimaks.
    Petrulis siin Randmaga nõus pole. "Tallinna Kaubamaja Grupp näiteks saavutas teises kvartalis väga tugeva 9,4% käibekasvu, mis näitab, et ettevõte võidab Eesti tarbija ostujõu kasvust. Olympic Entertainment Groupi viimase kvartali tulemused oli meeldiv üllatus mitte nii väga käibe kasvu mõttes, vaid kuna ettevõte suutis rakendada efektiivset kulude kontrolli ja seeläbi saavutada oodatust paremaid kasumimarginaale. Negatiivsemalt on esimesel poolaastal üllatanud Silvano Fashion Group peamiselt ettevõtte võtmeturgude nõrkuse tõttu," ütles Petrulis.
    Lisaks tulemustele pakkus mitu Balti ettevõtet üllatusteateid. Suvel tegi PRFoods kaks suurtehingut, omandades Suurbritanniast konkurendid John Ross Ltd ja Coln Valley Smokery ning Soomest Trio Tradingu. See paisutab ettevõtte aastakäibe – mis seni alla 50 miljoni euro – kaks korda suuremaks. Tehing puhus elu sisse ka PRFoodsi seni pigem kiratsevale aktsiale: teadete järel võis täheldada tehingute arvu kasvu ning aktsia tõusu veerandi võrra.
    Teine suur üllataja oli Tallink, mis teatas napis börsiteates uue võimaliku suurinvestori otsinguist: see tekitas spekulatsioonilaine, mille põletavamatele küsimustele – kas Tallink on müügis? kas Tallink kaob börsilt? – saab vastused alles tulevikus. Aktsia, mis samuti pikka aega liikumatult paigal püsis, sai hoo sisse, rebis üle euro piiri ja kaupleb nüüd 1,12 euro tasemel.
    Kuna tegu on Tallinna börsiindeksi ühe kaalukama ettevõttega, tõusis ka aktsia suve jooksul oluliselt. Tallink tegi ka majandustulemuste poolest tugeva kvartali, millega investorid jäid enam kui rahule: kvartali käive oli ligi 260 miljonit eurot ning kasum 17 miljonit. Kuna esimeses kvartalis jäädi suurelt, rohkem kui 20 miljoni euroga miinusesse, aitas see investorite pettumust maha pesta.

     Milliseid üllatusi toob Balti börsidele sügis?

    Üllatustele on iseäralik, et neid võib alati ootamatult ette tulla. Kindlasti on teatud arengud, millel tasub silma peal hoida. Üks selline näide on juulis avaldatud Tallink Grupi nn strateegiliste võimaluste otsimise protsess, mida ei oodatud ja millele järgnes aktsia hinna tõus. Börsiteade vihjas võimalikule ülevõtupakkumisele, kuid samal ajal sõnas, et pole võimalik kinnitada, kas see ka reaalse tehinguga kulmineerub.Kuidagi see ilmselt aga laheneb ja uus info selles vallas mõjutab aktsia hinda ka edaspidi kas positiivselt või negatiivselt. Tänu Tallinki suurele proportsioonile OMX Tallinna indeksis (üle 29%) võivad selle ettevõtte arengud potentsiaalselt kogu turule arvestatavat mõju avaldada.

    Rahvusvahelised arengud on teine võimalik üllatuste allikas. Investorid ootavad Euroopa Keskpanga sügisest rahapoliitika istungit, kust kuuleb ilmselt uut infot varade ostuprogrammi tuleviku kohta. Aktsiahinnad on rahapoliitika-alaste üllatuste suhtes tavaliselt üsna tundlikud.

    Eduardas Petrulis
    SEB finantsturgude analüütik
    Kas sügis toob riske?
    Teine poolaasta toob Tallinna börsile uudiseid: edenema peaks Tallinna Sadama börsiplaan ja mitmed tuntud suurettevõtted pakuvad investoritele närvikõdi.
    Üks võimalik tähtsündmus on Tallinki strateegiliste võimaluste otsingu lahendus ning teine Tallinna Vee kohtulahend tariifivaidluses konkurentsiametiga, ütles Sander Danil. "Me ei soovi spekuleerida nende tulemustega, kuid nendime, et mõlemad võivad oluliselt mõjutada aktsiate hinda," ütles ta.
    Danil tõdes, et põhilised riskid meie majandusele tulevad väliskeskkonnast, nii et nende tõenäosust ja mõju on väga raske hinnata. "Riskide alla kuuluvad nii globaalsed teemad, näiteks geopoliitilised pinged või finantsvarade hindadega seotud suur optimism mitmel pool maailmas, aga ka lähipiirkonna arengud, näiteks ülekuumenemise märgid Rootsi kinnisvaraturul," loetles ta.
    Randma tõi esile, et siinsed börsiettevõtted on suunanud ekspordi peamiselt Skandinaaviasse ja sealne olukord on suhteliselt stabiilne.
    "Kõige rohkem Venemaale avatud on meie kaetavatest ettevõtetest pesutootja Silvano FG ja Läti farmaatsiaettevõte Olainfarm, kelle tulemusi Vene rubla kõikumine oluliselt mõjutab. Olainfarmile on olulised välisturud ka Kesk-Aasia, Ukraina ja Valgevene, kus inflatsioon ja valuutade kõikumised või poliitilised muutused võivad tulemusi mõjutada. Samas on need piirkonnad suurte makrokõikumistega juba pikemat aega ja Olainfarm on selles keskkonnas seni väga hästi hakkama saanud,“ selgitas Randma.
    Kuid ka USAs toimuv võib investoritele veel hulga peavalu valmistada.
    "Viimasel ajal on globaalne investorite kogukond keskendunud suuresti poliitilistele arengutele USAs. Suurim murekoht on, et poliitilise ebakindluse tõttu Washingtonis ei suuda Trumpi ametnikkond oma lubadusi täita, eriti neid, mis puutuvad maksukärbetesse ja taristuinvesteeringutesse. Nende kartuste realiseerumine avaldaks survet maailma aktsiate hinnale. Balti börsiettevõtete side USA turuga on küll üsna piiratud, seega oleks selle surve mõju pigem tervikturule," ütles Petrulis, kelle hinnangul ollakse veelgi enam mures Korea poolsaarel toimuva üle, kus olukorra eskaleerumine avaldaks negatiivset mõju üldisele turule.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.