Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas poole aastaga aktsiaturgudel edu saavutada?

    Selleks, et aktsiaturgudel lühikese ajaga edu saavutada, tuleb panustada aega, valida õiged aktsiad ning tulla toime psühholoogiliste riskidega, tõdeti LHV ja investor Toomase koostöös läbiviidava Börsihai aktsiamängu tutvustamisüritusel.

    „Kindlasti on võimalik poole aastaga edukaks saada - igaüks võib võita,“ oli Etalon Varahalduse investeeringute juht Mikk Talpsepp veendunud, et Börsihai aitab investorite edule kaasa. „Kuid selleks, et läbi lüüa, on vaja täiskontsentratsiooni – see ei käi nii, et kui mulle sobib, siis heidan pilgu peale ja äkki komistab sobiv tehing ette,“ lisas ta ja rõhutas, et oluline on pideva jälgimisega omandada pilt, mis mingis sektoris täpselt toimub. Börsihai kahekordne võitja Marat Kasparov rõhutas aga, et aktsiamängu võitmiseks panustas ta eelmistel kordadel oma ajast keskmiselt 2 tundi päevas.
    Arutelul osalenud ekspertide sõnul annab Börsihai päristurgudel kauplemiseks küll hulga teadmisi ning turutunnetust, kuid selle tulemust ei tohiks hiljem pärisrahaga kaubeldes üle hinnata. „Kuhu iganes te mängu lõpus edetabelis ei maandu, soovitan seda tulemust mitte väga tõsiselt võtta ega teha sellest kaugeleulatuvaid järeldusi,“ sõnas LHV vanemmaakler Nelli Janson. „Mängurahaga kauplemine erineb pärisrahaga kauplemisest nagu öö ja päev,“ viitas ta sellele, et pärismaailmas tulevad mängu emotsioonid.
    Kasparovi hinnangul tuleb selleks, et tõelise rahaga tõelist edu saavutada, vastu võtta ka kaotusi. „Selleks, et võita, peab alguses kaotama – ainult kaotades õpitakse, see on fakt,“ oli ta veendunud. „Tähtis on, et vigadest tehakse järeldused ega jääda põikpäiseks.“
    Hulk teenimisvõimalusi
    Nii aktsiamängu kontekstis kui pärisrahaga kaubeldes mõjutavad Jansoni hinnangul lähiajal investoreid kõige enam kolmanda kvartali tulemused. „Kuna tehnoloogiasektori aktsiad kaupevad kõigi aegade tipus, on tulekul murrangulised ajad,“ arvas ta ja lisas, et kindlasti tasub silma peal hoida, kas murranguline kasv jätkub. Kasparov oli aga kindel, et tõusutrend jätkub ning kvartalitulemused on heaks teenimiskohaks. „Tuleb taustatöö ära teha ja siis raha õiges suunas liigutada.“
    Talpsepp näeb teenimisvõimalust volatiilsuse hüppelises kasvus. „Alati on ka see võimalus, et turgudel hakkab tulemustest hoopis midagi suuremat juhtuma, olgu selleks või sõda USA ja Põhja-Korea vahel,“ tõi ta näite. „See tähendab, et aktsiad liiguvad kiiresti alla ja üles ning spekulatiivsed väärtpaberid võivad liikuda mitukümmend protsenti päevas.“
    Investor Toomas tõi aga välja, et volatiilsust saab leida ka muudel juhtudel. „Seda on igapäevaselt ka S&P 500 indeksis,“ sõnas Äripäeva välja mõeldud tegelane, kes lisas, et alati on tulu teenimiseks võimalik panustada ka geograafilistele ETFidele, mis ei sõltu ettevõtete majandustulemustest, kuid võivad olla tugevalt mõjutatud konkreetse riigi poliitikast.
    LHV maakler Sander Pikkel hoiatas aga, et Börsihai kontekstis sel korral oma positsioone lühikeseks müüa ei saa. „Krahhi peale saab aga siiski panustada, rahas istudes,“ kinnitas ta. Kasparovi sõnul pole lühikeseks müük aga oluline, sest tema hinnangul hakkab volatiilsus turgudel vähenema. „Isegi kui tuumasõda tuleb, pole enam aktsiaid vaja, sest kõik istuvad punkris,“ märkis Kasparov.
    Treeni psühholoogiat
    Kasparov tõi teenimisvõimaluste rakendamise eeldustena taas välja psühholoogia. „Kui emotsioon mängu tuleb, võib kõik kõvasti käest minna,“ arvas ta. „Edu võti on, et eksimuse korral oskaksid seda tunnistada ning seejärel arvuti kinni panna.“
    Ka Talpsepa hinnangul on börsikauplemine psühholoogiliselt raske. „Päevakauplemisel on pinget vähem – stress algab ja lõpeb samal päeval,“ selgitas ta. „Kui tehingud kestavad mitu aastat, on palju raskem ning kui kaupled investorite rahaga, tuleb arvestada ka nende emotsioonidega,“ lisas ta ja rõhutas, et kaotuse korral on emotsioon alati kaks korda tugevam kui võidu puhul.
    Talpsepp lisas, et Börsihai võimaldab muu hulgas ka oma psühholoogiat arendada. „Olen enamike aktsiamängudega liitunud poole pealt ja seda sellepärast, et proovida järele jõuda neile, kes on juba eest ära liikunud,“ vihjas ta sellele, et raha teenimiseks tuleb hakkama saada ka ebasoodsas situatsioonis. „Ma olen alati suhtumisega, et inimene peab olema valmis aktsepteerima olukorda, kus ta pole teistega võrdne ning tegutseb vähese ja piiratud infoga.“
    Kasparovi sõnul algab kõik sellest, et investor teeks kindlaks, palju ta on nõus kaotama ning otsustaks vastavalt sellele. „Tuleb teada oma nõrkusi ja tugevusi.“
    Börsihais mitu võimalust
    Selleks, et Börsihai aktsiamängus suuremat edu saavutada ning erinevate strateegiate virtuaalset elluviimist proovida, on igaühel võimalik luua mitu portfelli. „Kui strateegia on panustada tulemustele, siis soovitan kindlasti avada rohkem kui ühe portfelli – kuna see aasta raha enam peale ei visata, siis pole palju vaja – teed 3-4 valeotsust ja pole enam, millega mängida.“
    Talpsepp lähenes aga edu toovate portfellide arvule matemaatiliselt. „Kõrgemale jõudmiseks on vaja umbes 3-4 edukat tehingut, kuid selle tõenäosus, et teha nii palju tehinguid järjest, on üks kaheksale,“ viitas ta sellele, et kaheksa portfelli suurendaks peaauhinna võitmise tõenäosust ja lennutaks investeerimismängus osaleja šansse lennata külla Warren Buffettile Berkshire Hathaway aktsionäride üldkoosolekule.
    Samuti soovitasid eksperdid nii tavaelus kui järgmisel nädalal käivituvas aktsiamängus panustada turu ebaefektiivsustele. „Tulemustega seoses võib turg ka ülereageerida,“ arvas Janson. „Seda on võimalik ära kasutada ning eeldusel, et turg saab oma veast aru ja põrkab üles, ka teenida,“ lisas ekspert.
    Kui järgneva poole aasta jooksul saaks teha vaid ühe tehingu, panustaks Kasparov Facebooki aktsiale või pigem Venemaale, kus hinnatasemed on odavad. Talpsepp aga otsiks põhjendamatult odavaid aktsiaid. „Ma vaataks, mis on kolm S&P 500 indeksi enim kukkunud aktsiat ning valiks sellise, mis pole fundamentaalselt puruks läinud,“ jagas ta vihjeid nii Börsihai osalejale kui päriselus kauplejale.
    Kogu tõde aktsiamängust
    2. oktoobril algab Eesti kõigi aegade pikim ja suurima auhinnafondiga aktsiamäng „Börsihai vs. investor Toomas". Mäng kestab ajavahemikul 2. oktoober 2017 kuni 23. märts 2018 (kaasa arvatud).Aktsiamäng võimaldab mängijatel investeerida USA börsidel virtuaalselt. Mängija eesmärk on investeerides saavutada oma portfelli maksimaalne väärtus. Mängu võidab mängu lõpupäeva, s.o 23. märtsi 2018 börsipäeva lõpu seisuga kõige suurema turuväärtusega portfelli omanik. Äripäev kajastab regulaarselt mängu tulemusi ning samuti on oodata hulgaliselt väärtuslikke vaheauhindu.Turuväärtuselt esimese portfelli omanikule on auhinnaks kutse kahele maailma edukaima investori Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway aktsionäride koosolekule Omahas (koos majutuse ja päevarahaga), ajalehe Äripäev (või Delovõje Vedomosti) aastatellimus ja investeerimisalane raamat.Turuväärtuselt teise portfelli omanikule on auhinnaks võiduraha 3000 eurot, ajalehe Äripäev (või Delovõje Vedomosti) kuue kuu tellimus ja investeerimisalane raamat.Turuväärtuselt kolmanda portfelli omanikule on auhinnaks võiduraha 2000 eurot, ajalehe Äripäev (või Delovõje Vedomosti) kolme kuu tellimus ja investeerimisalane raamat.Aktsiamängus osalemiseks tuleb registreeruda LHV kasutajaks ning luua aktsiamängu portfell ja maksta osalustasu 25 eurot iga portfelli eest. 19aastastel ja noorematel on osalustasu 15 eurot iga portfelli eest. Mängu kestel liitunud mängija alustab portfelliga, milles on 290 000 eurot.Kaubelda saab ainult Standard and Poor’s 500 indeksisse kuuluvate aktsiatega ning korraldaja poolt lisatud instrumentidega. Aktsiate nimekiri avaldatakse enne mängu algust. Mängu korraldajal on õigus aktsiate nimekirja hiljem muuta.Tehingukorraldusi saab anda mängu keskkonnas aadressil www.lhv.ee/hai. Mängu keskkond on eesti-, inglise- ja venekeelne. Mängijatel on võimalus anda limiit- ja turuhinnaga ordereid. Tehingukorraldusi saab anda ööpäev ringi.Mängu seisu on võimalik jälgida aadressil www.lhv.ee/hai mängu edetabeli kaudu. Edetabelit uuendatakse iga päev, hommikul kell 7, seejuures on esimesed 50 mängijat näidatud täisnimedega. Võimalik on jälgida 10 parima portfelli päevasiseseid tehinguid.
    Allikas: LHV, Äripäev
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinna lennujaamas enam vedelikke ja arvutit kotist välja võtma ei pea
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.