Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Marat Kasparov: ostke Venemaad, ostke Hiinat

    Marat KasparovFoto: Andres Haabu

    "Ostke kõike. Ostke Venemaad, ostke Hiinat ja panustage SPY ning S&P 500 peale," vastab Marat Kasparovi kiirelt ja konkreetselt küsimusele, milliseid turuarenguid ta lähikuudel ootab.

    Marat Kasparovit on nimetatud nii börsivõluriks kui ka pööraseks börsihaiks. Ise ta nendest tiitlitest üleliia lugu ei pea, sest see ei näita asja õiges valguses: “Ei ole võlur - see kõik on õpitav.” 
    Viimased nädalad on järjepanu toonud aina uusi rekordeid börsidel nii idas kui läänes. Kas peale suurt tõusu tuleb ka suur kukkumine?
    See lähenemine on vale. Juba aastast 2011 räägitakse korrektsioonist. Kuid selle jutu rääkijail soovitaks minna geograafiatundi. Iga aasta tuleb juurde 100 miljonit inimest. Tarbimine tõuseb. Kolmas maailm – India, Hiina, viie aasta pärast ka Aafrika –, need kõik on tõusuteel. Tegelik küsimus lähtub hoopis eeldusest, et 7 aasta pärast on meil miljard inimest rohkem. Kas siis on kogu SKP suurem või väiksem? Kas tarbimine ja kaupade kättesaadavus on suurem või väiksem?
    Usutavasti ikka suurenevad need näitajad.
    Põlvkond vahetub. Vanad inimesed kahjuks surevad, peale tulevad noored, kes on tehnoloogiliste arengutega rohkem kaasas. Kas nende jaoks on raha rohkem kättesaadav, kui täna vanadel inimestel? Kõik need 8 miljardit inimest söövad ja tarbivad rohkem. Nii palju siis korrektsioonist. Kes aga ootab tuumasõda, neil soovitan kogu vara maha müüa, raha pangast välja võtta ning osta kulda ja punker. Jääda ootama tuumasõda ja ilmselt siis saab kasumit.
    Kas inimestele antakse ikka head nõu, kui soovitatakse oma raha praegu turule tuua?
    Kõik räägivad ainult kasumist ja minu arvates on see lähenemine vale. Ükski normaalne ettevõte ei mõtle eelkõige kasumi peale, sest see on ju alles õige protsessi lõpptulemus. Juba protsessi alguses ainult lõpptulemusest mõtlemine tähendab, et oled hukule määratud. Vaja on fundamentaalnäitajad endale selgeks teha. Kasumiprotsentidest pole vaja üldse rääkida.
    Kas inimesed keskenduvad valele informatsioonile?
    Ma ei ütleks selle kohta vale informatsioon. Eri koolitajate eesmärk on müüa oma konverentsi või teenust ja neil on oma agenda. Eks igaüks teeb seda, milles ta hea on - ei saa hukka mõista. Aga kuidas võita tähelepanu? Inimesed on ju auahned ja alusetu rikastumine on kõigile meeldiv ning see toob vastavate koolituste kliendid kokku. Kui ma ütlen, et teeme kõvasti tööd ja siis tuleb ehk kasum, siis ma ei usu, et ma väga suure rahvahulga kokku saan. Kui luban 100% poole aastaga, tulge ma õpetan, siis saan kolm korda rohkem kliente.
    Kas see tähendab, et praegu on turgudel palju rumalat raha?
    Mulle ei meeldi see sõnapaar: rumal raha. See, kes ostis bitcoini, miks ta rumal on? Ta ostis ja sai kasumi; palju õnne, mul on hea meel tema üle. Mis asi on rumal raha? Raha kättesaadavus on kõvasti suurenenud ja fundamentaalsetel börsidel on rumalat raha palju vähemaks jäänud. Kuna informatsiooni kättesaadavus kasvab, inimesed on targemad, siis aktsiabörsidel on konkurents küll tihedamaks läinud.
    Kui rahahulk ja huviliste arv kasvab, siis kas see tähendab, et turul tekib ka rohkem mulle?
    Ma arvan küll. Kui raha satub valede inimeste kätte, siis mullid tekivadki. Tark inimene ei teeni palju raha. Teenib riskialdis inimene, kes usub sellesse, mida teised ei usu. Ta ei ole rumal, aga julgem. Miks professor ei teeni, kuigi ta on geenius? Intellekti mõttes on ta kindlasti üle, aga ta tegeleb oma kitsas valdkonnas.
    Kui on rohkem mulle, siis kas sa ei valmistu krahhiks?
    Ei valmistu krahhiks, kõike tuleb praegu osta. Panustage S&P 500 peale ja ostke SPY-d, ostke Venemaad, eriti ostke Hiinat. Näiteks "Hiina Google" Baidu. Seal internetiturg ainult kasvab ja Google ning Facebook on Hiinas keelu all.
    Kui öeldakse krahh, siis see tähendab, et miski tuleb alla, mis on liiga kaua üles läinud. Mõni indeks on ajaloolisi numbreid võrreldes tõusnud sajakordselt, kas siis peaks kogu aeg krahhi ootama.
    Nimeta mõni mull, mis sul on viimati vererõhu üles on ajanud.
    Mullid peavad olema, muidu on ju igav. Mullid näitavad, et majandus buumib ja on tõusuteel. Aga kas bitcoin on siis mull? See on maksesüsteemina väga kasulik näiteks kolmandates riikides nagu Venemaa või Hiina, kus on probleemid kauba saatmise ja raha maksmisega. Nende jaoks on see justkui notar: kui kaup on saadetud, saadetakse ka raha ja garanteeritakse, et pole pettusi.
    Räägime Venemaast, kui palju sul seal huviobjekte on?
    Venemaal on kõige vähem väärtustatud aktsiad. Dividendi tootlus on seal väga kõrge: keskmiselt umbes 7%, mõnel aktsial isegi üle 15%. Aga tegelikult poliitiline risk on suur, sest Vene aktsiaga ostad eelkõige režiimi, kuigi see ei tähenda alati halba. Näiteks Hiina kommunistlik režiim on keelanud Google'i ja Facebooki ning käib rahva suur ajupesu. Aga Hiina majandus õitseb ja on kõigest 20 aastaga on tõustud maailma suuruselt teiseks majanduseks. Järgmine aasta on Hiina tõenäoliselt number 1.
    50,23% ulatuses Vene riigile kuuluv Gazpromi turuväärtus on septembris taas tõusule pööranud. Dividendi tootlus on vene gaasihiiul 6,34%.
    Osa turuvaatlejaid arvavad, et venelased ise ei oota järgmised 30 aastat mingit stabiilsust.
    Venemaa on keskmiselt väga haritud riik ja eriti veel vene noored. Poliitilise ladviku välispoliitiliste ambitsioonide tõttu kahjuks ei suudeta väga tarku ja haritud inimesi rakendada. Ma arvan, et on muutuste aeg. Noored ei vaata enam vene telekanaleid ORT või RTR ja jälgivad uudiseid internetist. Nad teavad, kuidas asjad tegelikult on, ning ei süüdista Venemaa kehvas seisus Obamat või Ukraina fašiste. Süüdi on majandus. Võimuladvik nüüd juba pingutab, et noortega kontakti saada, sest pole enam teist valikut.
    Millal hakkavad Venemaal noored üldist seisu mõjutama?
    Juba mõjutavad. Ise soovitan kõigile Venemaad osta, kuigi on olemas teatav valuutarisk. Isegi kui rubla kukub tuleval aastal 10% - mida ma ei usu -, siis Venemaa börsid tõusevad järgmisel aastal 30-40%. Võibolla isegi rohkem. Venemaa meenutab mulle 97. aasta Hiinat, kui neil oli valik kas hakata oma majandust kasvatama, või minna välispoliitikasse.
    Toona valis Venemaa rahvusvahelise mõjuvõimu ja on nüüd välispoliitikas kolme suurima seas. Aga majanduses ollakse alles 13. kohal - need on suured käärid. Ilmselt president Putin jätkab ametis ja hakatakse majandust tõstma, sest pole muud võimalust. Rahvas pole rahul, noored pole rahul.
    Kui sa ütled, et ostke Venemaad, siis kas sa räägid maavaradest, internetist, tehnoloogiast?
    Kõige lihtsam on panustada näiteks Gazpromile. Maailmas pole teist ettevõtet, millel oleks cashi rohkem kui on market gap. Neil on vabu vahendeid 49 miljardit dollarit, aga ettevõtte turuväärtus on 41 miljardit dollarit. Gazpromil on ka 89 miljardit dollarit võlgu, aga maavarade kaevandaja puhul on see normaalne.
    Kui palju sa ise oled Venemaale raha paigutanud?
    Hetkel pole.
    Mida sa siis veel ootad?
    Novembri lõpus president Putin ilmselt ütleb, et ta jätkab - siis turud ei tee midagi. Juhul kui ta ei jätka, mis on vähetõenäoline, siis Venemaa indeksid peaks tõusma 10-20% ühe päevaga. Mul üks tehinguidee on, aga pigem ootan, kuni november mööda saab.
    Kes on need inimesed, kes on nõus Venemaale investeerima, keda ei valda hirm?
    Hirm valdab alati, kuna Venemaa börs pole investorisõbralik. Ega see rubla kogemata kukkunud - see on ju valitsusel kõik teada. Välisfondidele on see tekitanud väga suuri kahjumeid. Ma loodan et valitsus on sellest aru saanud, et nii ei saa jätkata ja investoreid tuleb hoida.
    Venemaal on töötusemäär kõigest 5,5% ja majandus peaks tõusma väga kiiresti. Probleem on selles, et riigiettevõtetes raha ei jõua lõpptarbijateni. Ligi 80% rahast haihtub. Korruptsioon on kõige suurem probleem. Ma arvan, et see hakkab iga aastaga vähenema, sest niimoodi jätkata ei saa.
    Ütle veel lõpetuseks mõni konkreetne ostusoovitus.
    Kindlasti tasub osta Hiina internetiettevõtteid. Venemaad soovitan kõigile: Gazprom või Severstall. Autotööstust ostke - mulle meeldib. Raha on inimestele palju kättesaadavam ja autod ka. 
    Ostke Fiati. Minu arust on see kõige suurem ja kihvtim autoettevõte kogu maailmas. Tal on ka kõige suurem kasvupotentsiaal. Ta on küll see aasta tõusnud peaaegu 100% aga ma arvan, et tal on veel teist sama palju ruumi.
  • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: lööks jalaga ukse lahti, 3000 eurot või mitte midagi Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Raadiohommikus: pangad, linnaruum ja kodude renoveerimine
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.