Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ärritunud EstateGuru arendaja loopis ähvardusi

    EstateGuru platvormil hapuks läinud laenu arendaja Omale OÜ juht Urmas Labande ärritus raha kasutamist puudutavate küsimuste peale märgatavalt ning tema väljaütlemistest võib välja lugeda otseseid ähvardusi.

    „Sina ei ole pahatahtlik ja ma ei soovi teile ka midagi paha. Kõige parem oleks see, kui paneksite pliiatsid pliiatsikarpi tagasi. Siis on kõik hästi,“ teatas Labande intervjuu lõpus, olles eelnevalt kõnesid mitu korda katkestanud ja siis paariminutiliste vahepausidega tagasi helistanud.
    Järgneb vestlus Urmas Labandega muutmata kujul:
    Tere, mina olen Äripäeva ajakirjanik Indrek Mäe, on teil hetk aega rääkida?
    Aga miks te jälle helistate?
    Tahan küsida laenu kohta, mille täna (eile - toim) tagasi maksite. Dokumentidest selgub, et kaks aastat tagasi oli maja valmidusaste 55%, täna on see värske hindamisakti kohaselt 60-70%. Tahtsin küsida, mida tegite investorite rahaga, mis teie käes oli kaks aastat. Kuidas seda kasutasite?
    (ärritunult) Sihtotstarbeliselt kasutasin. Maja on püsti ja maja on väga hea. Soovin edu. Rohkem ei oska ma teile midagi öelda.
    Aga maja pole hindamisakti kohaselt oluliselt paremaks muutunud...
    (Katkestab poole küsimuse pealt). Maja on paremaks muutunud, oluliselt paremaks muutnud. Siin on pandud ventilatsioonisüsteemid kõik üles pööningule sisse.
    Ärge hakake seda teemat üles arendama, mida te ei valda. Kui tahate, tulge mulle koha peale, vaatame üle, kui on, millest rääkida. Rohkem ei ole mõtet neid artikleid kirjutada.
    Ühesõnaga, raha kulus sinna, kuhu ta sihtotstarbeliselt pidi kuluma. Mis see maja kerkis iseenesest või?
    Kui te maja ostsite, oli see juba püsti, valmidusaste oli 55 protsenti. Minu küsimus oli selles, et kas investorite raha eest sai tõesti vaid valmidusastet 5-15 protsenti juurde?
    Võta seda asja nüüd mõistusega. Ega see maja sinnamaani kerkinud ka millestki, õhust kerkis või?
    Ma soovitan teil uurida täpsemini ja kirjutada suurem artikkel, esilehekülje peal. Tehke esilehekülje peal, siis on hästi.
    (Esimese kõne lõpp.)
    EstateGuru investoritele võlgu jäänud Urmas Labande näitas suvel Äripäevale arenduse olukorda.Foto: Andras Kralla

    Kas te saate aru, et see maja maksab rohkem kui 224 000, mis sai võlgu võetud. Raha läks Toome puiestee 86a arendamiseks, taguge see endale pähe.

    Urmas Labande
    (Urmas Labande helistab mõne minuti möödudes tagasi.)
    Tere, ma ei saanud enne rääkida, mul olid võõrad inimesed ümber. Ma ei saanud aru, ma olen niivõrd populaarne, kuigi mind selle majaga enam midagi ei seo, et millest selline huvi? Keegi tellib teilt artikleid või?
    See on ju investorite huvi, nad tahavad kindlasti teada, kuidas nende raha kasutasite. Nende raha oli kaks aastat kinni. Mida selle rahaga tehti?
    EstateGuru tunneb huvi, jah. Aa, keegi anonüümne... teate, see keegi anonüümne allikas on politsei poolt fikseeritud.
    Te väidate, et see kõik on laim?
    See ei ole mitte laim, vaid pahatahtlik jutt. Kui te natuke kinnisvarast jagate, peate aru saama, et iga hindaja teeb subjektiivse arvamuse...
    See tähendab, et tegelikult võib viimase akti järgi olla teie vara väärtus ka vea võrra väiksem ehk samas seisukorras, kui siis, mil te selle ostsite?
    See võib olla mõlemale poole, ka ülespoole. Ka täiesti valmis maja lõpphind võib kõikuda 15-17 protsenti. Oleneb hindaja pilgust. Oleneb sellest, kas ta saab aru, et seal on Uus-Meremaalt toodud katus, tsingitud alumiinium, kivipuistega esimene Eestis. Selline katus, selle võite pealkirjaks panna.
    Aga milles asi on? Kui te ei jäta seda järgi, siis ma pöördun kaposse. Aga milles asi on praegu?
    Küsisin vaid mõne küsimuse investorite raha kasutamise kohta.
    Raha on kulunud maja ehitamiseks.
    Kogu investorite raha, hoolimata sellest, et see valmidusastmes ei kajastu?
    Aga miks ta ei ole nii suur? Te ei tea, sellepärast, et seal on jäänud ainult maalritööd. Te ei tea, mis sisekujundus sinna tuleb. See valmidusaste on isegi rohkem, kui oleks vaja praegu.
    Kõik see 30-40 protsenti, mis hindamisakti alusel täielikust valmidusest puudu on, see kõik on sisekujundus ja maalritööd, kõik muu on valmis?
    Loomulikult, aga milles asi on? Öelge oma anonüümsele kaebajale, et mul on temast villand ja ma kirjutasin juba politseile avalduse.
    Milles on praegu asi? Investorid on raha tagasi saanud, maja on püsti, kõik on hästi. Ma tegelen oma teiste äridega. Likviidsusprobleem on lahendatud, kõik on hästi.
    Kus see likviidsusprobleem tekkis? Te saite konkreetse summa arendamiseks.
    See kulus kõik arendamisele, ma ei saanud teisi asju edasi teha, nüüd saan teisi asju edasi teha. Aga kui te niimoodi pahatahtlikke artlikeid kirjutate, siis ma pöördun politseisse või mis see nüüd on... hea tava ajakirjandusse... Oma allikat te avaldada muidugi ei taha, aga küll me saame läbi politsei teate.
    Kirjutate pahatahtlikke artikleid nii minu kui ka EstateGuru kohta.
    Kas te saate aru, et see maja maksab rohkem kui 224 000, mis sai võlgu võetud. Raha läks Toome puiestee 86a arendamiseks, taguge see endale pähe.
    (Labande katkestab teise kõne.)
    Urmas Labande: "Te ei tea, mis sisekujundus sinna tuleb. See valmidusaste on isegi rohkem, kui oleks vaja praegu."Foto: Andras Kralla
    (Möödub paar minutit, Labande helistab uuesti.)
    Saite vahepeal mõttetööd teha, äkki tekkis veel mõni küsimus, saaks kohe ära vastata.
    Ma arvan, et olen oma küsimustele vastused saanud, eks võtan ühendust, kui täiendavat informatsiooni vajan.
    Aga ma helistan teile ise ka, aitan teid teie töös, olen heatahtlik inimene. Vastan kõikidele teie küsimustele. Helistan teile mõne aja pärast tagasi ja uurin, et äkki tahate veel midagi teada.
    Ma võtan teiega ise ühendust, kui mul veel küsimusi tekib.
    Jään pikisilmi ootama või helistan ise, eksju.
    (Kolmanda kõne lõpp.)
    (Möödub paar minutit, Urmas Labande helistab taas.)
    Tülitan veel Toome puiestee 86a pärast. Selline küsimus, et on veel selline spetsialist Uus Maas nagu see Habakukk (viide Äripäeva hiljutisele artiklike, kus Uus Maa analüütik Igor Habal räägib Toome puiestee projekti tagatisvara likviidsusest – toim). Ta on küll mälumängur number 1, aga kas ka atesteeritud hindaja ja spetsialist...
    Kui te nii täpselt oskate maja väljast hinnata, kas olete mingi insener, lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli, ma ei tea, ehitusteaduskonna, et oskate kõike nii täpselt hinnata.
    Minu info põhineb Domus Kinnisvara ja Eri Kinnisvara hindamisaktidel.
    Need on vanad hindamisaktid.
    2017. aasta on vana?
    Domus ei ole teinud 2017. Eri tegi jah, ja maja on ju samas paranenud. Raha on kulunud ju.
    Seal on kirjas, et valmidusaste on 60-70 protsenti. Kui te ütlete, et paigutasite ventilatsioonisüsteemid ja katuse, siis minu küsimus on, et kas võtsitegi laenu nende asjade paigaldamiseks?
    Ka sise- ja krohvimistööde jaoks. Seal oli veel hulgi töid. Raha on läinud sihtotstarbeliselt. See anonüümne kaebaja – tema kohta ma tean, see asi on politseis. Raha on sihtotstarbeliselt kasutatud. See, et keegi väidab, et Labande teeb skeeme, võtab laene ja kasutab raha mittesihtotstarbeliselt, see on isiklik laimamine. Ma ei peta kellegi käest raha välja.
    Te väidate, et olete ta politseisse andnud. Kui kontrollin, kas saan kinnituse?
    Jaa. Halvad inimesed saavad karistada ja nendel ei ole õnne elus. Aga mina sain oma asjad korda, eksju, ja minu likviidsus taastub ja ma saan oma planeeritud põhitegevusega jätkata. Kõik on tehtud, kõik on korras, kõik on hästi ja elu läheb ilusti edasi.
    Aga ma helistan teile uuesti, äkki mul tuleb veel midagi meelde.
    (Neljanda kõne lõpp.)
    Toome puiestee arendus Tallinnas Nõmmel 21. novembril.Foto: Andras Kralla
    (Viies ja viimane kõne paari minuti pärast.)
    Praegu konsulteerisin juristi ja politseiametnikuga. Me alustame selle anonüümse vihje andja suhtes aktiivsemat tegevust.
    Te alles alustate menetlust, sain aru, et olete juba politseisse andnud?
    Jaa, osaliselt, juba politseis on, aga nüüd täpsustasime. Tähendab, täpsustan niimoodi, et politseis on menetlus kahe inimese kohta, kes teid informeerivad ja teid suunavad. Nüüd võetakse see asi lihtsalt tõsisemalt üles, kodaniku kaitseks.
    Sina ei ole pahatahtlik ja ma ei soovi teile ka midagi paha. Kõige parem oleks see, kui paneksite pliiatsid pliiatsikarpi tagasi. Siis on kõik hästi.
    Muidu ei ole hästi või?
    Muidu on ka hästi. Eriti hästi on investoritel, kes on saanud sendi pealt oma raha tagasi. Teie olete tubli, Äripäev kirjutab tublisid artikleid ja kõik ongi hästi.
    "Arusaadav, miks mind vihatakse"
    Urmas Labande ütles suvel Äripäevale, et mitu investorit vihkab teda.
    Labande rääkis, et temasse võidakse skeptiliselt suhtuda mõne majanduskriisi-eelse arenduse tõttu, kui tal õnnestus objekte müüa buumiaegse hinnaga, kuid mis kriisi tõttu oluliselt oma väärtust kaotasid.
    "Mitu investorit vihkab mind, sest masu tulles kukkus minu müüdud karbikeste hind – nemad muidugi arvavad, et panin selle raha kõik endale tasku,“ selgitas Labande. „Inimlikul tasandil on arusaadav, miks mind vihatakse.“
    Labande viitab 2007. aasta Keila projektile, kus rajati linna piiri lähistel Tammermaa elamurajoonis viis kaheksa boksiga ridaelamut. Pärast projekti algust sattus osa lõpuni ehitamata majakarpe arendaja raskuste tõttu müüki. Majakarbi eest küsis arendusega tegelenud Labande toonane firma OÜ Ednabal 15 miljonit krooni. Keila taga Tammermaal ridaelamuid ehitanud Urmas Labande paistis siis silma ühe suurema allahindlusega, ligi 600 000 krooni boksi kohta.
    Kinnisvarakriisi ajal oli ta siiski veel optimistlik, uskudes, et hinnad hakkavad paari kuu pärast jälle tõusma. "Praegu suured arendajad kiusavad väikesi, sest nendel on jaksu hindu kauem all hoida. Suurarendajad võtsid ette karistusoperatsiooni väikeste vastu, kui hindu alla laskma hakkasid," ütles Labande Äripäevale 2007. aasta 2. novembril.
    Tammermaa elamurajoon pälvis sama buumi ajal tähelepanu ka sellega, et kinnisvaraarendaja Urmas Labande pani sealsele bussipeatusele nimeks oma firma nime, paigaldades sinna sildi kirjaga "Ednabal" - mis on tema enda nimi tagurpidi loetuna. 
    Urmas Labande näitas suvel Äripäevale, kuidas projekt edeneb.Foto: Andras Kralla
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
SASi aktsionäride koosolekust sai täielik kaos
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Raadiohommikus: nädala ettevaade, Eesti juhtide head ja vead ning kutsehaiguste uus hoog
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.