Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kavalpead kaotasid 95% rahast paari päevaga

    Viimased päevad on aktsiaturgude volatiilsuse langusele panustajatele andnud väga valusa õppetunni. Möödunud aasta üks tulemuslikumaid investeerimisideid kukkus kokku vaid 2–3 kauplemispäevaga.

    2017. aasta üks parima tootlusega börsil kaubeldav väärtpaber oli VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN. Väärtpaber, mille kauplemissümbol on XIV, näitas möödunud aastal koguni 187%ni ulatuvat tootlust. XIV oli spekulantide ja kauplejate seas üpris populaarne, veel eelmisel nädalal ulatus väärtpaberi varade maht 1,9 miljardi USA dollarini. XIV panustab volatiilsusindeksi VIX langusele. Teisisõnu teenisid XIV investorid positiivset tootlust juhul, kui aktsiaturgude hinnakõikumiste ulatus püsis samal tasemel või langes.
    Viimase aasta parima kauplemisidee kollaps
    Kõik see muutus reedel, 2. veebruaril, mil USA aktsiaturg koges üle pika aja rohkem kui –2% langust. Sellised suured hinnakõikumised toovad endaga kaasa volatiilsuse tõusu. Teisisõnu tegi VIX-indeks sel päeval läbi ligikaudu 30% tõusu. Volatiilsusindeksi väärtus tõusis 13 piirimailt 17–18 juurde. Järgmised kauplemispäevad ehk selle nädala esmaspäev ja teisipäev tõid aktsiaturgudele veelgi suuremad kõikumised, mille tulemusena ületas VIX-indeks päevasiseselt isegi 50 punkti taseme.
    Kui sellised suured muutused turu hinnakõikumiste ulatuses olid kasulikud volatiilsuse tõusule panustajatele, siis möödunud aasta ühe populaarsema kauplemisidee ehk hinnastabiilsuse peale panustajad said ootamatult suure kahjumi. Nimelt langes XIV ETNi turuhind juba reedesel järelturul ligikaudu 85%.
    Kui veel veebruari esimesel päeval oli XIV turuhind ligikaudu 129 dollarit, siis viimane teadaolev esmaspäevast pärinev ametlik noteering jäi 7,35 dollari kanti. See tähendab, et kolme kauplemispäevaga kaotasid XIV väärtpaberisse oma raha paigutanud kauplejad ligi 95% oma rahast.

    Investorid riske täielikult ei adu

    "Käesoleval aastal jõustunud regulatsioonidest lähtuvalt on taoliste instrumentide valik ja kättesaadavus jaeinvestorite jaoks Euroopas oluliselt vähenenud ja seega ei saa ka meie klientide kauplemisaktiivsusest väga üldistades rääkida. Huvi on aastate jooksul pigem küll kasvanud ja instrumentide valik turul tervikuna samuti. Eks sellised alusvara liikumised toovad seotud väärtpaberite kitsaskohad või ohud välja, keskmine investor ei pruugi eristada ETFi ETNist ja ilmselt ei ole ka tingimustesse väga süvenenud. Turul noteeritud fondide, struktureeritud võlaväärtpaberite nagu ETNide või ka ETCde ja paljude teiste sarnaste väärtpaberite arv ja kauplemismahud on väga kiiresti kasvanud ning populaarsust kogunud. Ilmselt on siin investoritel veel palju õppida kõikide riskide mõistmiseks ning osalt on Euroopa regulaator seetõttu ka põhiteabedokumendi esitamise kohustuse ellu viinud, aga ka sellest ei pruugi piisata. Tegelikult peab investor sisse vaatama muuhulgas nii sellesse mis tüüpi väärtpaberiga on tegemist, kui ka kuidas lubatud tootlus saavutatakse, mis kulu ja milliste riskidega."

     

    Andres Suimets
     Swedbank Marketsi finantsturgude valdkonnajuht
    Tegu pole fondi, vaid võlakirjaga
    XIV ei ole tavapärane fondistruktuuri kasutav börsil kaubeldav fond. Tegu on hoopis niinimetatud Exchange Traded Note’i ehk ETNiga. ETN on sisuliselt võlakiri. XIV on suurpanga Credit Suisse AG välja antav ja pöördvõrdeliselt volatiilsusindeksiga VIX seotud struktureeritud võlakiri.
    Sellise struktureeritud võlakirja puhul on tavaks, et võlakirja dokumentatsioonis on ette nähtud ennetähtaegselt võlakirja tagasikutsumise tingimused. XIV puhul oli üks tingimus 80%-le ulatuv hinnalangus võrreldes eelmise kauplemispäeva sulgemishinnaga. Esmaspäeval, 5. veebruaril, sai see kriteerium täidetud. See viis Credit Suisse'i võlakirja tagasikutsumise protsessi algatamiseni.
    Panga pressiteate kohaselt lõpeb kauplemine XIV kauplemissümbolit kandva väärtpaberiga 20. veebruaril. Investorid ja kauplejad saavad nüüd valida, kas müüa oma XIV positsioon börsi vahendusel või oodata, kuni Credit Suisse maksab ise iga võlakirja eest tema puhasväärtuse ulatuses raha investorile tagasi. See väärtus on praegu veel teadmata ja fikseeritakse alles 15. veebruaril. Võlakirja puhasväärtus sõltub 15. veebruari VIX-indeksi futuuride hinnatasemest.
    Valus õppetund
    XIV kauplemissümbolit kandva struktureeritud võlakirjaga toimunu annab paljudele kindlasti vajaliku, kuid ka üpris valusa õppetunni – ETF ehk börsil kaubeldav fond ja ETN ehk börsil kaubeldav struktureeritud võlakiri ei ole üks ja sama. ETN on siiski ikka ja alati kellegi võlakohustus, mille puhul kehtib väärtpaberi haldamisel hoopis teistsugune reeglistik kui ETFi ehk fondi puhul.
    Teiseks, kuigi võib suhteliselt suure tõenäosusega hinnata, et varem või hiljem pöördub volatiilsusindeks VIX taas madalamale ja XIV väärtpaberi hind peaks seeläbi tõusma, siis kauplejatel ja investoritel lihtsalt puudub võimalus oma algset investeeringut hoida ning kannatlikkust kasutades kahjumit vähendada või isegi taas nulli jõuda. Seda lihtsalt põhjusel, et XIV kutsutakse enne tähtaega tagasi.
    Kolmas õppetund puudutab tootluspotentsiaali asümmeetrilisust. Saame tagantjäreletarkusena öelda, et hinna langusele (antud juhul VIX-indeksi) panustavad finantstooted on järskude hinnaliikumiste puhul väga ohtlikud. Teisisõnu langusele panustamine ehk short’imine kipub mõnikord õige kiiresti väga kahjumlikult lõppema. Kui XIV ETNiga oma raha kahekordistamiseks pidime seda hoidma pisut enam kui ühe aasta, siis ligi 95% investeeringu väärtusest kadus vaid 2–3 kauplemispäevaga.

     Antud instrumendid ei ole pikaajaliseks hoidmiseks

    "Volatiilsusega seotud instrumendid on olnud alati paljude turuosaliste lemmik spekuleerimisvahendid ja esmaspäeval, kui VIX tegi ajalooliselt  oma suurima päevasisese hüppe, said paljud omal nahal tunda, kui ohtlikud need siiski  on. Eriti valusalt said pihta kliendid, kes olid pikemat aega panustanud volatiilsuse vastu ehk kõiki VIX-i tõusule ehitatud instrumente lühikeseks müües (nt TVIX, UVXY) See strateegia töötas väga pikka aega ja tänu sellele minetasid paljud igasuguse ohutunde, mis nüüd paraku ka karistatud sai. Sama suur kaotus ja ka ehmatus tabas aga ilmselt  neid turuosalisi, kes volatiilsuse langusele panustades, olid hoidma jäänud  XIV ja SVXY-i, sest need kaotasid oma väärtusest sisuliselt ühe päevaga 85%.  Siinkohal tahaks ikkagi veel korra kõigile meelde tuletada, et nimetatud instrumendid ei ole mõeldud pikaajaliseks hoidmiseks, nendega kauplemisel tuleb olla äärmiselt ettevaatlik ning mingil juhul ei tohi neid osta võimenduslaenu kasutades, kasvõi juba seetõttu, et need on oma olemuselt juba võimendusega. Eelpool mainitud instrumentide puhul tuleb eelnevalt kindlasti endale selgeks teha, mismoodi on need üles ehitatud ning kuidas nad töötavad, sest oma sisult erinevad need totaalselt aktsiatest. Samas on need head vahendid turu järsu kukkumise või erakordsete sündmuste ajal oma portfelli kaitsta, kuid enne positsiooni võtmist peab riskihaldus kindlalt paigas olema."

  • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Caterpillar kohandab ootusi pärast USA ehitusbuumi jahenemist
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolt lobistas Eesti kaudu vastuseisu Euroopa platvormide direktiivile Lisatud Bolti kommentaar
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.