Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Blogi: Panama paberites kümneid Eesti ettevõtjaid

    Foto: Merilin Kukk

    Esmaspäeva õhtul avalikustatud Panama paberite andmebaasis figureerib kümneid Eesti ettevõtjaid, teiste hulgas näiteks Hillar Teder, Fjodor Berman ja Rainer Nõlvak.

    0:54 Panama andmebaasist on leitav ka Sillamäe sadama üks omanikest, tuntud Peterburi ärimees Andrei Katkov. Katkov on andmebaasist leitav läbi Venemaa ning on osanik ettevõttes Philirex Trading Limited, mis on registreeritud Briti Neitsisaartel. Philirex Trading Limited osanikud on lisaks Formia Limited ja Gleb Katkov. Ettevõtte vahendaja on Consulco International Limited.
    0:43 Vannitootja Balteco asutaja ja suuraktsionär ning legendaarne lauatennisist Jaak Pählapuu registreeris 2006. aastal Briti Neitsisaartel firma Inter Holdings Group Limited, mille aadressiks on märgitud Elijase tänav Riia kesklinnas. Ta on märgitud ise firma direktoriks ja rohkem seoseid kellegi teisega sellel ettevõttel ei ole.
    0:41  Toomas Tooli äripartner ja Silvano Fashion Groupi aktsionär Stefan Balkin on Panama andmebaasis leitav läbi Monaco. Ta on osanik ettevõttes Dan Azur Ltd, mis on registeeritud Bahama saartel. Balkin on seotud ka aadressiga Calle "B" N° D-12 Meseta de Achumani; Urb. Libertad; La Paz-Bolivia.
    0:20 Panama paberite andmebaaside lehelt tuleb välja ka firma Preatoni Trading INC, millega seotud ACC International on registreeritud vanalinna Vana-Posti aadressile. ACC International on omakorda seotud 22 kehaga.
    0:05 Äripäeva rikaste edetabelis 137. kohal olev Alexander Savelyev on direktor ettevõttes Loact Consulting Ltd, mis on seotud Venemaaga ja Briti Neitsisaartega. Ettevõtte vahendaja on G.S.L. Law & Consulting.
    23:55 65aastane Voldemar Metsaroos oli kunagise Simuna radiaatoritehase VM Steeli juht ja omanik, mis kustutati 2012. aastal. Veel 2008. aastal aga registreeris Metsaroos veel teise enda osalusega firma Property Alliance Ltd Seišellidel, kuid firma aadress on offshore-omanikega firmade seas populaarne Narva mnt 13 Tallinnas, kus asub riiulifirmade müüja Larsseni kontor. Enda aadressiks on Metsaroos märkinud aga Malaisia pealinna Kuala Lumpuri.
    23:47 Investeerimisühingu Admiral Markets omanik Alexander Tsikhilov on andmebaasist leitav läbi Venemaa ning on seotud ettevõttega Proservicecom Ltd (Admiral Markets Ltd), mis on registreeritud Briti Neitsisaartele. Ettevõtte osanikuks on Maksim Petrov, kes on seotud Norra aadressiga Tholenseweg 30 1181KE Amstelveen. Tsikhiloviga on seotud Venemaal aadress Leninskiy prosp 83-177, Moskva. Proservicecom Ltd vahendaja on Larssen Corporate Services S.A.
    Alexander TsikhilovFoto: Postimees/Scanpix
    23:38 Kinnitust sai veelkord ka see, et Eesti kütuseärimees Vitali Besstšastnov oli Panama büroo klient. Talle kuulunud ettevõtetest maha jäänud maksuvõlad küündivad kokku 4,3 miljoni euroni. Sellest saab lähemalt lugeda aprillis Äripäevas ilmunud artiklist „Eesti maksupetturist kütuseärimees oli Panama büroo klient“ 
    23:27 Ettevõtja Indrek Aasna on seotud Myria International Inciga, mis on registreeritud Briti Neitsisaartel ja soetud Eestiga. Ettevõtte omanikud on Indrek Aasna ja Karl Kadak. Myria International Inc vahendaja on Larssen Corporate Services S.A. Karl Kadakiga on seotud aadress 1030 Hawthorne Lano Fort Washington.
    Aasna sai tuntuks tänu maa ostule Aserbaidžaanis. Eesti Ekspress kirjutas 2010. aastal, et Aasna on Bakuu lähedal Pirshagis koos partneritega soetanud 8-hektarilise endise pioneerilaagri. Aasna on pärit Paidest ning kuulus samasse punti Harles Liivi ja Erki Piirsaluga, kes reklaamisid koos Gildiga Eesti ärimeeste seas Aseri investeerimisvõimalusi.
    23:21 Lindaliini nõukogu esimees ja kütuseärimees, ajakirjanduses legendaarseks õnneotsijaks tituleeritud Timo Sas – endise nimega Timo Tamm ja veel varem Vladimir Timofejev – on osanik Briti Neitsisaartel 2000. aastal registreeritud ettevõttes Triza Express Incorporated. Oma aadressiks on Sas märkinud aga Vietnami piiri äärse Hiina miljonilinna Nanningi.
    Sas ise on Timofejevi nime all Kundas südinud ärimees, kes ajanud aastaid kütuseäri, praegu tegeleb ta kütuseäriga Poolas ja Valgevenes. Sas on vajadusel ka ärinõustaja, näiteks asutab koos advokaatidega firmasid välisinvestorite jaoks ja aitab neil Eestis asju ajada. Viimati on Sas tähelepanu pälvinud aga seoses BLRT laevaremonditehase aktsionäride ägedate vaidlustega. Nimelt on Sas esindanud ühe BLRT aktsionäri, oma elukaaslase isa Valeri Karkatšovi huve.Äripäev kirjutas sügisel, kuidas Sas pidas äriplaane pärast Kõrgõzstani viimast verist riigipööret seal tagaselja maksukuritegudes süüdi mõistetud, kuid Euroopasse pagenud rikka Vene pankuri Mikhail Nadeliga, kes taotles paar aastat tagasi Eesti elamisluba.
    22:59 Advokaadibüroole Aavik & Partnerid raamatupidamisteenust pakkuv Märt Viitas on aktsionär Briti Neitsisaartel registreeritud ettevõttes Sharmayne Finance Limited.
    22:44 Legalia advokaadibüroo advokaat Dragan Perovic on aktsionär Briti Neitsisaartel registreeritud ettevõtetes Capital Ventures Marketing Corp., Fresco Equities S.A., Laconbay Ltd., Combrink Property Holding INC. ja Zeeland Development Group, kus ta on ka kasusaaja. Ka tema kasutab vahendajana ettevõtet Larssen Corporate Services.
    22:42 Panama dokumendites esineb ka Eesti rikaste ihupankuriks nimetatud Kalle Norberg, kellele Harju Maakohus kuulutas 2011. aastal välja eraisiku pankroti. Tema pankrotti nõudis Marcel Vichmann. Lisaks Vichmannile oli tema võlausaldajate hulgas Arnout Lugtmeijer, Igor Pihela ja Hans H. Luik. Norberg esineb Panama andmebaasis Hodge Bay Investments Limited osanikuna, mille aadressiks on märgitud St. Peter´s House; Le Bordage; St. Peter Port; Guernsey; Channel Islands GY1 6AX.
    22:40 2013. aastal ootamatult kaupluste sulgemisest teatanud OÜ Arvutikeskuse endine omanik Kristjan Pihelgas on osanik firmas Kamala Blue Sea Limited, mis on registreeritud 2012. aastal Briti Neitsisaartel ning mille aadressiks on märgitud advokaadibüroo Mossack&Fonseca Bangkoki büroo Tais. Panama paberite andmebaasis on märgitud aga Pihelgase enda aadressiks Mani saar.
    22:36 Panama paberitest jookseb läbi ka aastate eest supermodelli Carmen Kassi ja kinnisvaraärimehe Jürgen Järviku kiirlaenufirmat Creditmarket juhtinud Kari Kadak, kellel on seos ettevõttega KP International Team Ltd., mida saab siduda aadressiga Vilmsi 47 (Larssen Corporate Services).
    22:35 Tallinna Sadamaga seotud isikutest leiab andmebaasist ka Carl-Jüri Pihti, kes on andmebaasis kirjas kui Briti Neitsisaartele registreeritud ettevõtte Trobart Investment Ltd kasusaaja. 2013. aastal tuli välja, et Piht on Tallinna Sadama tütarfirma Green Marine üks omanik. Sinnamaani oli ettevõtte omanikering saladusloori all. Kui Äripäev hakkas uurima, kes on need ettevõtted või isikud, kes omavad osalust Tallinna Sadama tütarfirmas, polnud riigiettevõte, majandusministeerium ja Green Marine juht Carl-Jüri Piht esialgu nõus omanikke avaldama. Pärast Tallinna Sadama juhi Ain Kaljuranna ja Carl-Jüri Pihti omavahelist suhtlust teatas Piht, et tema on pangakonto taha peitunud investor.
    22:32 BLRT väikeaktsionär Mihhail Gnidin on tegelik kasusaaja ettevõtte Jerhill Holdings Ltd kaudu ning on seotud aadressiga 7a Souliou Street, 1st Floor, Limassol, Küpros. Jerhill Holdings Ltd on registreeritud Briti Neitsisaartele ja on The Bearer osanik.  
    22: 31 Panama paberitest jookseb läbi ka sajandi alguses Eesti Posti juhtinud Alo Streimanni nimi, kellega oli seotud Seišellidele asutatud DOM Limited.
    22:19 Õigusbüroo Mob juhatuse liige Urmas Toome on osanik ettevõttes Remedio Pro Ltd, mis on registreeritud Maltal. Toome on seotud aadressiga 15b Victoria Park Mansions 15 Kingston Street Cause Way, Hong Kong. Ettevõttes Remedio Pro Ltd on vahendaja Mob Law Office’s.
    22:10 Kelmuses ja SEB pangale võltsitud arvete esitamises Harju Maakohtus süüdi mõistetud kinnisvaraarendaja Urmas Kuusküll esineb Panama andmebaasis koos Mr. Oleg Ljubimtseviga Wito International Corporation juhtidena.
     
    22:04 Ettevõtja Aleksei Tsulets (Tšulets) on seotud ettevõttega (tegelik kasusaaja), Perow Development Ltd, mis on registreeritud Briti Neitsisaartel ja on seotud Eestiga. Perow Development Ltd omanikud on Golden Future Holding N.V ja Talcore Commerce Inc, mis on seotud Briti Neitsisaartega ja registreeritud Hiinas, No 301, Unit 1, BLDG 7, Dongjie Xili, Yongdingmen Nei, Chongwen, Pekingis.
     
    Aleksei TšuletsFoto: Andras Kralla

    Uurivate ajakirjanike rahvusvaheline konsortsium (ICIJ) avalikustas esmaspäeva õhtul Panama paberite andmebaasi, kus on info rohkem kui 200 000 offshore-firma kohta.

    Aprilli algul sai avalikuks, et Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca on lekkinud salajased dokumendid, millest selgub, kuidas kuulsad, rikkad ja võimukad peidavad oma varasid maksuparadiisides. Jäljed toovad ka Eestisse.

    Nimelt lekkis uurivate ajakirjanike kätte 11,5 miljonit ühe maailma suurema maksuparadiisi teenust pakkuva ettevõtte Mossack Fonseca dokumente. Ettevõte aitab klientidel oma raha pesta, põigata mööda sanktsioonidest ja maksudest. Kokku kasutati 21 maksuparadiisi.

    22:01 Legalia advokaadibüroo advokaadile Aivar Pihlakule kuulub kolm firmat. Kõik kolm ettevõtet on seotud aadressiga Vilmsi 47, Tallinn. Pihlak oli aastaid tagasi seotud skandaalse ärimehe Ernesto Preatoniga, Pro Kapital Grupi ja Pindi Kinnisvaraga.
    22:00 Paldiski Sadamate ASi nõukogu esimees Aleksei Müürisep on tegelik kasusaaja 2014. aastal Briti Neitsisaartel registreeritud firmas Talcore Commerce Inc. Offshore-firmade üks peamisi eesmärke ongi peita just nimelt ettevõtete tegelikke kasusaajaid, ka Müürisepa firma puhul on tegelik omanik peidetud ettevõtte Larssen Corporate Services taha, mis on ilmselt seotud Eestis levinud riiulifirmade müüjate Aleksei Saaremägi ja Leonid Agejeviga.
    21:49 Üllatav on Maarten Herman Van Genti nimi. Gent on Hollandi korvpallitreener, kes sai Eestis tuntuks 1990ndatel, kui ta juhtis nii tippmeeskonda Tallinna Kalevit kui ka Eesti korvpallikoondist.
    21:46 Sergei Glinka tuleb andmebaasis välja läbi Venemaa Föderatsiooni. Glinka on aktsionär ettevõttes Sermolent Equities Inc ning elab Venemaal aadressil Bolshaya Yakimanka Street, 17/2 Bldg.2 Apt.1, Moskva, Venemaa.
    Sermolent Equities Inc registreerimise aadress ei ole määratud, kuid on seotud Briti Neitsisaartega. Ettevõtte omanikeks on ka Maksim Liksutov, Louise Brown, Falterc Partners Ltd. Marovalt Members Inc. Sermolent Equities Inc on seotud ettevõtetega Standard Directors Ltd, ATM Secretaries Ltd, Unitrust Corporate Services Ltd. Glinka on Standard Directors Ltd direktor, ettevõte on registreeritud Neitsisaartel.
    21:38 Eesti ajakirjanduses viimati Tallinna Sadama fantoomtöötajaks (oli sadama töötajana aastani 2015 hingekirjas 14 aastat, kuid sellest pisut alla 13 aasta puhkusel) ja siinse transiidiäri niiditõmbajaks tituleeritud Aivar Urm on osanik Briti Neitsisaartel 2004. aastal registreeritud firmas Executive Management Group Ltd.
    Samas on firma aadressiks märgitud Vilmsi tänav Tallinnas. Executive Management Groupi vahendaja aga on Larssen Corporate Services. Erinevaid Larsseni-eesliitega riiulifirmade müügiga tegelevaid ettevõtteid kasutavad Eestis koolivennad Aleksei Saaremägi ja Leonid Agejev. Nad ise nimetavad seda usaldusteenuseks, kuid sisuliselt pakuvad nad teenust, kus soovija saab osta enda käsutusse Eestis registreeritud ettevõtte, mille omanik on kirjade järgi mõne offshore-riigi firma.
     
    21:37 Tuntumatest ettevõtjatest jookseb läbi ka näiteks „Teeme Ära“ ellukutsuja ja eestvedaja Rainer Nõlvak, kes on sajandivahetuse paiku olnud seotud Ivonshire Propertiesega.
    Rainer NõlvakFoto: Raul Mee

    Panama andmebaasist jooksevad läbi 140 poliitikut tervelt 50 riigist, teiste hulgas näiteks Süüria president Bashar al-Assad ja Ukraina president Petro Porošenko. Lekkest joonistuvad välja Venemaa presidendi lähikondsete varjatud tehingud offshore-firmade ja pankade kaudu.Offshore-firmade võrgustiku ülesehitamisel on kesksel kohal Bank Rossija, mida USA rahandusministeerium on nimetatud Putini „ihupangaks“. Panga vastu on sanktsioonid kehtestanud nii USA kui ka Euroopa Liit. Samuti on kasutanud advokaadibüroo abi oma varade kantimisel Islandi praegune peaminister Sigmundur David Gunnlaugsson. Skandaali on segatud ka tuntud jalgpallur Lionel Messi, kel on olnud varem Hispaania maksuametiga probleeme.

    21:34 Balti Laevaremonditehase suuromanik Fjodor Berman on seotud kahe ettevõttega, mõlemaga tuleb välja ettevõte nimega Marim Limited.  Andmebaasis on ka sellised ettevõtted nagu Berman Brothers, mis on registreeritud Briti Neitsisaarel ja seotud Šveitsiga.
    Berman Brothers on soetud Mossack Fonseca ja Co. (Genev) S.A. mis on registreeritud Šveitsis ja seotud 2986 ettevõttega.
    Berman Investments Corporation on registreeritud Bahama saartel, osanik ettevõttes LTF International Consulting Corporation ja The Beareris, vahendaja on (Geneva Client) SEF Societe Fiduciare S.A.
    21:21 Panama lekke paberitest jookseb läbi Eesti üks jõukamaid ärimehi Hillar Teder, aadressiga Tallinn, Tornimäe 7-148.  Tederiga on 2015. aasta seisuga seotud Panama esindaja (officer) Faith Foundation. Seda pakkus Panama advokaadibüroo Mossack Fonseca klientidele oma offshore vara varjamiseks, kirjutas swissinfo.ch. Samuti jookseb Panama paberitest läbi Hillar Tederiga seotud firma AS Ühendatud Kapital.
    Hillar TederFoto: Andras Kralla
    21:15. Andmebaas on avalik. Eestiga seotud 82 aadressi ja 881 offshore-firmat.
     
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Lühikeseks müüjatel oli rekordiline nädal
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Gaasitoru värvi alt kraabiti välja keelatud Vene osad. Leedu tülis vaadatakse ka Infortari firma poole
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.