Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Teaduspark Tehnopol – nutika tehnoloogiaettevõtluse kodu

    Tallinna Tehnikaülikooli kõrval asuv Teaduspark Tehnopol on suurim Balti riikides.Foto: Teaduspark Tehnopol

    Tallinna Tehnikaülikooli kõrval asuv Teaduspark Tehnopol on nutika tehnoloogia­ettevõtluse kodu, mis pakub viljakat pinnast nii alustavate kui ka juba pikemalt tegutsenud tehnoloogiaettevõtete arenemiseks. Tehnopol ei ole lihtsalt ärilinnak – see on teaduslinnak. Koht, kus lisaks bürooruumidele saab ettevõte igakülgset tuge oma lennukate ideede arendamisel ja välisturgude vallutamisel.

     Kindel on see, et siin asuvast 16st erinevast seminariruumist leiab igaüks just oma vajadustele sobiva.

    Tallinna teistest arendatavatest linnakutest erineb Tehnopol mitmeti. Tehnopoli eesmärk on arendada Eesti tehnoloogiaettevõtlust. Selleks pakutakse oma partneritele tegutsemiseks kohta tugeva sünergiaga moodsas teaduslinnakus, kus erinevate ettevõtete teadmised, kogemused ja teenused on omavahel põimunud. „Meie eripära on tõesti see, et lisaks kaasaegsetele ja mugavatele büroopindadele ning seminariruumidele aitame kliendil ka tema äri kasvatada. Ainult siin on koos Eesti suurim startup’ide inkubaator, laia mentorite võrgustikuga ekspordi kompetentsikeskus ja reaalne koostöö tipptasemel tehnoloogiaülikooliga,“ selgitab Teaduspargi Tehnopol kinnisvarajuht Tarmo Loog.
    Euroopa Silicon Valley asub Tallinnas
    Lihtsamalt öeldes töötab Tehnopol nagu Ameerika tuntud infotehnoloogiaettevõtete piirkond Silicon Valley, mis sündis Stanfordi ülikooli naabrusesse rajatud teaduspargist. Ka Tehnopoli on eriti oodatud tehnoloogiaettevõtted, kel on ambitsiooni arendada välja uudseid tehnoloogiaid ja kes ei piiritle ennast vaid Eesti turuga.
    „Siinsetele ettevõtetele ei ole startup’ilik ambitsioon sugugi võõras. Aitame ettevõtetel uusi põnevaid tooteid välja arendada ning leiame selleks sobivaid partnereid, kas Tehnikaülikoolist, startup’ide, teiste ettevõtete või hoopis välismaiste spetsialistide näol. Näeme selgelt, et üha rohkem nutikaid ettevõtteid näeb selles olulist väärtust,“ räägib Loog.
    Tema sõnul on paljudes riikides tehnoloogialinnakud juba aastakümneid edukalt toiminud ning seetõttu tunnevad just ka paljud välismaised tehnoloogiaettevõtted Tehnopoli vastu suurt huvi.
    Täna tegutseb selles tehnoloogiettevõtluse südames ca 200 põnevat ettevõtet ja neid tuleb pidevalt juurde. Skype, Fuijtsu, Trinidad Wiseman ja Cybernetica on vaid mõned näited. Tehnopoli umbes
    50 000 m2 pinnal käib igapäevaselt tööl 4000 inimest, mis teeb linnakust Baltimaade suurima teaduspargi. Seejuures on kogu linnaku detailplaneeringust realiseeritud alles vaevalt veerand. Teaduslinnak areneb ja kasvab iga aastaga jõudsalt!
    Teaduspargis Tehnopol on palju ruumi just sinu ettevõtte kasvatamiseks.Foto: Teaduspark Tehnopol
    Tasuta parkimine ja ummikuvaba elu
    Kui ennist rääkisime, et Tehnopolis asub palju ägedaid tehnoloogiaettevõtteid, siis tegelikult asuvad linnakus ka mitmed suured riigiasutused, eesotsas siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT), tööinspektsiooni ja Eesti Standardikeskusega. „Meil on tõesti mitmeid eeliseid, mis meelitavad siia ka riigisektorit,“ ütleb Loog. Kes meist ei oleks istunud Tallinna üha pikemaks venivates ummikutes ja endamisi mõelnud, kui palju aega elust möödub autos istudes. Autoga liiklejate jaoks on Tehnopol tõeline pärl. „Luksus, mida teised linnakud naljalt ei paku, on tasuta parkimine. Linnasüdamest vaadatuna võib tunduda, et asume kaugel, kuid tegelikult oleme 15 minuti kaugusel nii Viru väljakust kui ka lennujaamast. Meie selgeks eeliseks on nii-öelda liikumine suurema liiklusega vastupäeva. Kui enamik inimesi liigub hommikuti tööle kesklinna ja õhtuti tagasi koju, istudes kinni liiklusummikutes, siis meie oleme ummikute vältimiseks suurepärases asukohas,“ võtab Tarmo Loog kokku Mustamäel asuva teaduslinnaku logistilised eelised.
    Kuna Mustamäe on väljaarenenud ühistranspordiga piirkond, siis saab siia loomulikult ka busside ja trollidega. Ka värske transpordiuuringu kohaselt on Teaduspargist Tehnopol saanud selge tõmbekeskus, mida linnajuhid ühistranspordi veelgi mugavamaks kasutamiseks samuti silmas peavad. „Linn on meie jaoks suurepärane partner, kes mõtleb aktiivselt kaasa, kuidas inimeste liikumist veelgi mugavamaks ja ohutumaks teha. Tegelikult on linnaga veel nii mõnigi põnev projekt käsil, aga sellest räägime siis, kui aeg on küps,“ jätab Tarmo Loog kerge saladusenoodi õhku.
    Tule ja katseta teaduspargis oma põnevat tehnoloogiat
    Tänavu 15 aasta juubelit tähistav Tehnopol suhtub väga soosivalt ettevõtete ideedesse katsetada linnakus oma prototüüpe. „Oleme teadlikult nagu nutikate lahenduste katsepolügoon. Startup’ide puhul kehtib loogika, et harva õnnestub midagi kohe esimesel katsel ja selleks, et töötada välja suurepärane toode või teenus, tuleb järjekindlalt proovida ja arendada koos kliendiga. Meie oleme valmis olema see klient, kellega koos katsetada ja töötada välja tulevikulahendusi. Meile ägedad uued ideed meeldivad,“ kutsub Tehnopoli kinnisvarajuht kõiki ettevõtteid, kelle tooted on seotud tarkade majade, targa linna, rohetehnoloogia ning energiatõhususega, teadusparki oma tooteid katsetama ja testima.
    Pole siis mingi ime, et juba praegu näeme Teaduspargis Tehnopol Hiina kõrgtehnoloogiamessil parimate toodete hulka valitud Citynteli tarku tänavavalgustuslahendusi, Gridens Technologiesi anduritega varustatud nutivalgustust, erinevaid põnevaid energiasäästu lahendusi ja rohetehnoloogiaid kuni nutikate hoonete juhtimissüsteemideni välja.
    Kuna Tehnopol vaatab selgelt tulevikku, siis on siin juba täna Tallinna kõige suurem kontsentratsioon elektriautode laadimisseadmeid, Bikeepi uusima põlvkonna rattaparklad ja just Tehnopoli linnakus arendatakse üle maailma populaarsust koguvaid Starshipi iseliikuvaid pakiroboteid.
    Piirkonna tõmbekeskus, kus töötab tuhandeid inimesi
    Kuna Teaduspargist Tehnopol on saanud ilmselgelt piirkonna tõmbekeskus, kuhu tuleb igapäevaselt tööle tuhandeid inimesi, on teaduslinnak panustanud töötegemise kõrvalt palju ka vaba aja kvaliteetse veetmise võimalustesse. 
    „Arendame terviklikku linnakut, kus inimestel on mõnus olla. Siin on puhas õhk, võimalus nii terviseradadel kui ka sel kevadel avatavas uhiuues suures spordiklubis trenni teha. Linnakust leiab erinevale maitsemeelele sobivaid lõunatamise kohti, aga ka võimalusi kiireks ampsuks. „Kes eelistab Aasia, kes kodumaisemaid maitseid või hoopis pitsat. Kõigile on midagi,“ selgitab Loog. 
    „Lisaks saab võtta vajaliku lõõgastushetke ilusalongis või massaažis, viia auto samal ajal puhastusse ning haarata õhtul koju minnes naisele lilled. Siiasamasse kõrvale ehitatakse Mustamäe suurimat tervisekeskust bowling’u ja ujulaga. Need, kes ei ole siin piirkonnas ammu käinud, ei tunne seda kõike enam äragi,“ muheleb Tarmo Loog.
    Ruumid kuni 240 külalisega ürituste korraldamiseks
    Et inimesed ennast mõnusalt tunneksid, pakub Tehnopol nii linnaku töötajatele kui ka kõikidele teistele mõnusat meelelahutust. Eesti tuntud muusikute kontserdid, erinevad teatrietendused ja kino on saanud siinse teaduslinnaku lahutamatuks osaks. Seda kõike võimaldab linnakus asuv 240kohaline amfiteatri stiilis suurepärase akustikaga Veenuse nime kandev saal, mida on kiitnud nii mõnigi tippartist. Nii selles kui ka kõikides teistes Tehnopoli konverentsi- ja seminariruumides saavad kõik soovijad korraldada oma ettevõtte koolitusi, aastakoosolekuid või ajurünnakuid. Tehnopol pakub tiimide igapäevasest rutiinist lahti raputamiseks ka kompleksteenust – ruumid koos startup’iliku häkatoniga, mis viib uute teenuste ja toodete väljatöötamiseni. 
    Kindel on see, et siin asuvast 16st erinevast ruumist leiab igaüks just oma vajadustele sobiva! 
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.